Κυριακή 4 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ζεστό χρήμα και φοροαπαλλαγές

Την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι, ο λαός, βογκά κάτω από το αβάσταχτο βάρος των σκληρών αντιλαϊκών μέτρων που παίρνει «βροχή» η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την ψήφο και τη συμφωνία, έμμεση ή άμεση, των άλλων κομμάτων της αστικής τάξης, το εφοπλιστικό κεφάλαιο πλέει σε πελάγη κερδοφορίας, τόσο με την άγρια εκμετάλλευση σε βάρος των ναυτεργατών, όσο και με τη λεηλασία του μόχθου όλων των εργαζομένων.

Οι ακτοπλόοι εφοπλιστές ταυτόχρονα με τις απανωτές αυξήσεις που επιβάλλουν στα εισιτήρια, με την πλειοψηφία του στόλου τους να εξακολουθεί να αποτελείται από σαπάκια, με την εγκατάλειψη που ...«προσφέρουν» στα νησιά, γι' αυτές τις «υπηρεσίες» τους επιδοτούνται από πάνω με ζεστό χρήμα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Εκατό εκατομμύρια ευρώ τους έχουν προϋπολογίσει ως επιδότηση για τη δρομολογιακή περίοδο 2009-2010! Ενώ οι επιδοτήσεις από το 2004 υπολογίζονται στα 400 εκατ. ευρώ.

Οι εφοπλιστές των άλλων κατηγοριών πλοίων, ποντοπόρα, μεσογειακά, μετρούν ένα μακρύ κατάλογο φοροαπαλλαγών που υπολογίζονται στις 59. Για μη λέμε πολλά, κανένας, εκτός από τους ίδιους, δε γνωρίζει τι κερδίζουν, τι πληρώνουν, πού πληρώνουν οι εφοπλιστές, γιατί ακριβώς δεν υποχρεώνονται να καταρτίζουν και να δημοσιεύουν ισολογισμούς, όπως γίνεται με τις άλλες επιχειρήσεις της ξηράς που έχουν έδρα τους στην Ελλάδα. Δίνεται το ελεύθερο σε ναυτιλιακές εταιρείες, που εδρεύουν στην Ελλάδα, να βγάζουν ανεξέλεγκτα στο εξωτερικό τα πάντα, ακόμη και χρήματα που προέρχονται από άγνωστη πηγή. Αυτό σημαίνει ότι οι εφοπλιστές μπορούν να βγάλουν και «μαύρο χρήμα», που προέρχεται και απ' την εκμετάλλευση των «καζίνο» που λειτουργούν μέσα σε πολλά κρουαζιερόπλοια και τουριστικά πλοία.

Χρέος να διεκδικήσουμε τον πλούτο που παράγουμε

Επομένως, στις 8 του Ιούλη, στη νέα απεργία στα καράβια, οι εργαζόμενοι έχουν χρέος να βρίσκονται στους καταπέλτες μαζί με τους ναυτεργάτες, γιατί:

«Ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση και τα κάθε λογής δεκανίκια τους δεν μπορούν να ξεγελάσουν έναν ολόκληρο λαό, με τον ισχυρισμό ότι οι ναυτεργατικοί, οι λαϊκοί αγώνες προκαλούν τα προβλήματα. Η αρλουμπολογία αυτή είναι διάτρητη. Τα προβλήματα του λαού τα γεννάει και τα οξύνει η ανάπτυξη και η πολιτική που υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Αυτή είναι η βάση της ανεργίας, της λιτότητας, της φτώχειας», αναφέρουν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, στην ανακοίνωσή τους στις 29 Ιούνη και καταθέτοντας το διεκδικητικό τους πλαίσιο, αυτό που προβάλλουν και με τη νέα απεργία στις 8 του Ιούλη, αναφέρουν:

«Δυναμώνουμε, συντονίζουμε τον αγώνα μας.

  • Για να μην περάσουν τα διαλυτικά αντιασφαλιστικά, αντεργατικά μέτρα που αυξάνουν το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, μειώνουν μισθούς και συντάξεις, απελευθερώνουν τις απολύσεις, καταργούν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
  • Ενισχύουμε την πάλη κατά της απελευθέρωσης των Κρουαζεροπλοίων και των Ακτοπλοϊκών.
  • Απαιτούμε πλήρη - σταθερή εργασία, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις.

Η καθημερινή πείρα κάνει συνεχώς πιο αναγκαία την πάλη για ριζικές αλλαγές. Η εργατική τάξη, οι ναυτεργάτες παράγουν τον πλούτο και έχουν υποχρέωση να τον διεκδικήσουν. Τα μέσα παραγωγής, τα πλοία, τα λιμάνια, τα Ναυπηγεία περιουσία του λαού. Αυτός ο στόχος θα δώσει ώθηση στον αγώνα μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ