Σάββατο 9 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΠΘ
Να σταματήσει η άμισθη απασχόληση

Τη ρητή απαγόρευση της άμισθης απασχόλησης σε κάθε εκπαιδευτική δραστηριότητα, απαιτούν οι Μεταπτυχιακοί Φοιτητές του ΑΠΘ και διεκδικούν αύξηση των δαπανών για τη δημόσια και δωρεάν παιδεία στο 15%, αύξηση της χρηματοδότησης των Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψήφιων Διδακτόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι μεταπτυχιακοί σήμερα, είναι το φθηνό, άμισθο εργατικό δυναμικό που καλύπτει τις οργανικές ανάγκες του Πανεπιστημίου σε κάθε τομέα, δουλεύοντας επικουρικά δίπλα στα μέλη ΔΕΠ. Ενδεικτικό στοιχείο της αξιοποίησής τους στο διδακτικό έργο αποτελεί η δεδομένη έλλειψη μελών ΔΕΠ σε συνδυασμό με την πρόσφατη αύξηση κατά 40% των εισακτέων σε ΑΕΙ - ΤΕΙ.

«Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές και οι υποψήφιοι διδάκτορες αποτελούν ένα πολυπληθές (πάνω από 5.000) επιστημονικό - ερευνητικό, εργατικό δυναμικό στο ΑΠΘ, που παράλληλα και πολλές φορές σε βάρος των ερευνητικών του υποχρεώσεων εμπλέκεται σε πολλές και χρονοβόρες εργασίες που αφορούν τη λειτουργία του πανεπιστημίου», όπως ανέφεραν σε συνέντευξη Τύπου, χτες, τα μέλη της Ενωσης Μεταπτυχιακών Φοιτητών ΑΠΘ.

Οι μεταπτυχιακοί απασχολούνται στην πλειοψηφία τους χωρίς αμοιβή δουλεύοντας κανονικό 8ωρο, και όσοι αμείβονται (2.500) δεν μπορούν να απασχολούνται περισσότερες από 16 ώρες τη βδομάδα. Παρά τις επαναλαμβανόμενες προσπάθειες της Ενωσης Μεταπτυχιακών και των φοιτητικών συλλόγων κατά σχολή, το πρόβλημα της άμισθης απασχόλησης των Μεταπτυχιακών και των υποψήφιων Διδακτόρων, διευρύνεται, ιδιαίτερα από σχετική απόφαση της Συγκλήτου του ΑΠΘ που ερμηνεύεται ως απόφαση που καθιστά νόμιμη την άμισθη απασχόληση με την προϋπόθεση της ενυπόγραφης αποδοχής από τον ίδιο το φοιτητή ή υποψήφιο διδάκτορα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ