Πέμπτη 8 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ
Ζούγκλα στην εκπαίδευση πριν τη ζούγκλα της εργασίας

Πρώτη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη «διά βίου μάθηση», στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής

Συζητήθηκε, προχτές, για πρώτη φορά, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη «διά βίου μάθηση», με το οποίο όχι μόνο νομιμοποιείται κάθε έμπορος γνώσης, αλλά με το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων διαλύει την Ανώτατη Εκπαίδευση, αφού τα πτυχία εξομοιώνονται με τα «χαρτιά» που θα πουλάνε τα μαγαζιά εκπαίδευσης. Συνολικά, με το νομοσχέδιο, ο εργαζόμενος υποχρεώνεται να ζει σε μια διά βίου εκμετάλλευση, ανανεώνοντας τις γνώσεις του, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του εργοδότη.

Η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, παρουσίασε το νομοσχέδιο και υποστήριξε ότι η χώρα έχει μείνει πίσω και πρέπει να επιταχύνει. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, στόχος είναι το νομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί μέχρι 15 Ιουλίου!

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, τόνισε ότι το νομοσχέδιο βαδίζει χέρι χέρι με τη συνολικότερη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που χτυπάει τα συνταξιοδοτικά και εργατικά δικαιώματα και αποτελεί αντανάκλαση των γενικότερων ανατροπών στην εκπαίδευση. Σε όσα προωθούνται γενικότερα, είπε, στις ατομικές συμβάσεις και τη δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα προστίθεται μέσω της «διά βίου εκπαίδευσης» το κυνήγι των πιστοποιητικών και της «επιμόρφωσης» προκειμένου ένας νέος να επιβιώσει στην εργασιακή ζούγκλα.

Η κυβέρνηση, επισήμανε, συστηματοποιεί με το υπό κατάθεση νομοσχέδιο μια κατάσταση που επικρατεί σήμερα και εντάσσει αυτήν την προσπάθεια στη διάλυση ό,τι είχε απομείνει από το ενιαίο σύστημα δημόσιας εκπαίδευσης και στην αντικατάστασή του από «ατομικές δεξιότητες». Αποσυνδέεται, τόνισε, το πτυχίο από το επάγγελμα και με την πρόβλεψη ότι κάθε νομικό πρόσωπο θα μπορεί να παρέχει κατάρτιση, παρέχεται στους κάθε λογής εργοδότες - στο όνομα της μαθητείας - φθηνό εργατικό δυναμικό. Εμείς, κατέληξε ο βουλευτής του ΚΚΕ, παλεύουμε για ενιαίο υποχρεωτικό δημόσιο σχολείο, για δημόσιες «μεταλυκειακές» επαγγελματικές σχολές και για ενιαία ανώτατη εκπαίδευση.

Η εκπρόσωπος της ΝΔ, Ε. Βόζεμπεργκ, υποστήριξε το έργο της ΝΔ για την προώθηση της διά βίου μάθησης, λέγοντας ότι το νομοσχέδιο είναι σε θετική κατεύθυνση. Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Θ. Πλεύρης, είπε ότι το νομοσχέδιο είναι σε θετική κατεύθυνση, ενώ ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ, Τ. Κουράκης, έκανε λόγο για εξατομίκευση της εκπαίδευσης.

  • Το υπουργείο ξεκίνησε, προχτές, «ηλεκτρονική διαβούλευση» για το νομοσχέδιο που θα ολοκληρωθεί την Κυριακή.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ