Σάββατο 10 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
24ωρο
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΑΔΑΜ ΠΑΥΛΙΔΗΣ
ΑΔΑΜ ΠΑΥΛΙΔΗΣ
φωτο

Ενας χρόνος πέρασε από τότε που ο γιος μου ΑΛΕΚΟΣ ΣΠΥΡΟΥ έφυγε από τη ζωή στις 5/7/2009.

Στη μνήμη του, προσφέρω στο ΚΚΕ, στο κόμμα που υπηρέτησε με αφοσίωση σε όλη του τη ζωή, 50 ευρώ για την ενίσχυσή του.

Η μητέρα του

Αθηνά Σπύρου

***

φωτο

Στη μνήμη του ΑΔΑΜ ΠΑΥΛΙΔΗ και όλων των νεκρών της Δραπετσώνας, αντί για στεφάνι, ο Γιώργος και η Πηνελόπη Φρατζεσκάκη προσφέρουν 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ευγενίας Χαραυγής.

***

φωτο

Ο σ. ΓΙΩΡΓΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, από την Καλλιράχη της Θάσου (1908 - 1957), Ακροναυπλιώτης, καπνεργάτης, μέλος του ΚΚΕ από 18 χρόνων (από το 1926), είναι ένας από τους ήρωες του Κόμματός μας. Με την είσοδο των Γερμανών στην Ελλάδα παραδόθηκε μαζί με όλους τους Ακροναυπλιώτες, από τις «ελληνικές» αρχές στους κατακτητές. Δραπέτευσε από το Χαϊδάρι αρχές του 1944. Η απελευθέρωση της Ελλάδας τον βρήκε διοικητή του ΕΛΑΣ της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Στα δύσκολα χρόνια του Εμφυλίου ο Γ. Γεωργίου ήταν επικεφαλής του παράνομου τυπογραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ σε μια μονοκατοικία στη συνοικία Ακαδημία Πλάτωνος. Στα 1947 - 1953 τύπωνε τον παράνομο «Ριζοσπάστη» και τον μετέφερε μόνος του στη γιάφκα, απ' όπου θα μοιράζονταν για να δώσει κουράγιο και δύναμη στον αγωνιζόμενο Ελληνικό λαό. Εξι χρόνια χρειάστηκαν στην Ασφάλεια για να ανακαλύψει το τυπογραφείο αυτό. Καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλακή. Δραπέτευσε από τις φυλακές Βούρλων μαζί με 26 συντρόφους του στις 17 του Απρίλη 1955. Τον Απρίλη του 1957 στην προσπάθειά του να βγει στο εξωτερικό, για να συναντηθεί με την καθοδήγηση του ΚΚΕ τραυματίστηκε βαριά στο Σουφλί και πέθανε ή σωστότερα δολοφονήθηκε στην Ασφάλεια Αλεξανδρούπολης.

φωτο

Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (Γεωργίου) αδελφός του Γιώργου Γεωργίου μπήκε και αυτός από πολύ μικρός στον αγώνα μαζί με τον αδελφό του στο παράνομο Τυπογραφείο της ΚΕ του ΚΚΕ και κρατούσε την κεντρική γιάφκα διακίνησης που ήταν ένα περίπτερο στα σίδερα του Βοτανικού. Επειδή κρυβόταν και είχε καταδικαστεί ερήμην σε θάνατο, όταν ήρθε ο Γιώργος Παπανδρέου στην εξουσία, η ασφάλεια του Πειραιά τον βρήκε και τον έκλεισε στις φυλακές Αβέρωφ και αργότερα τον δίκασε με κύριο κατήγορο τον αρχιασφαλίτη Ρακιντζή, όμως αθωώθηκε. Σε όλη τη ζωή του υπήρξε δραστήριο συνδικαλιστικό στέλεχος όντας καπνεργάτης στα καπνεργοστάσια του Κεράνη και του Σαπόρτα και πολλές φορές απολύθηκε. Μέχρι το τέλος της ζωής του έμεινε αταλάντευτος κομμουνιστής και ανάθρεψε και τα παιδιά του με το ίδιο πνεύμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγο πριν φύγει από τη ζωή, στις τελευταίες του λέξεις προς τα παιδιά του μίλησε και για το αγαπημένο του κόμμα, το ΚΚΕ.

ΑΛΕΚΟΣ ΣΠΥΡΟΥ
ΑΛΕΚΟΣ ΣΠΥΡΟΥ
Η ανιψιά και κόρη, αντίστοιχα, Τραβασάρου (Γεωργίου) Δήμητρα, και τα εγγόνια Πόλυς και Τάσος Τραβασάρος, προσφέρουν, στη μνήμη και των δύο, 30 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Λυκότρυπας - Αγίας Αννας Μενιδίου του ΚΚΕ.


ΓΙΩΡΓΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΓΙΩΡΓΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (Γεωργίου)
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (Γεωργίου)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ