Τετάρτη 14 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Διεκδικούν μισθούς ενός χρόνου

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ΥΠΠΟ-Τ πραγματοποιεί σήμερα (11 π.μ.) ο Σύλλογος Διδακτικού Προσωπικού Ωδείου Αθηνών

«Πόσο μπορεί να αντέξει ένας άνθρωπος να δουλεύει χωρίς να πληρώνεται;» είναι το ερώτημα που απευθύνει ο Σύλλογος Διδακτικού Προσωπικού Ωδείου Αθηνών, που πραγματοποιεί σήμερα, στις 11 το πρωί, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Πολιτισμού, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα και μη καταβληθέντα ενός ολόκληρου χρόνου (!) και εκφράζοντας τη διαμαρτυρία του για τις «άδικες μαζικές απολύσεις συναδέλφων και την επίθεση στη Συλλογική μας Σύμβαση». Οι εργαζόμενοι καθηγητές, οι πραγματικοί στυλοβάτες του αρχαιότερου ωδείου της χώρας (ιδρύθηκε το 1871), παραμένουν απλήρωτοι για ένα χρόνο, ενώ πολύμηνες είναι οι καθυστερήσεις στη μισθοδοσία και του υπόλοιπου προσωπικού. Μην αντέχοντας άλλο αυτή την κατάσταση και τον επαναλαμβανόμενο εμπαιγμό, αλλά και εκφράζοντας την αγωνία του για την τύχη του Ωδείου Αθηνών, ο Σύλλογος Διδακτικού Προσωπικού προχωρά στη σημερινή αγωνιστική κινητοποίηση, με τη συμπαράσταση του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου και του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.

«Παρά τις επιστολές επί επιστολών στο ΥΠΠΟ-Τ, κανενός το αυτί δεν ιδρώνει ...από τον Αννα στον Καϊάφα μας παίζουν διεύθυνση Ωδείου και υπουργείο», λένε οι εκπρόσωποι του Συλλόγου καταγγέλλοντας τη στάση του ΥΠΠΟ-Τ και της διεύθυνσης του Ωδείου. Μάλιστα, όπως τονίζουν, η τελευταία, θεωρώντας ως μόνο υπαίτιο για τα χρέη του Ωδείου το διδακτικό προσωπικό, έχει ζητήσει το σπάσιμο της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η οποία υφίσταται σχεδόν από ιδρύσεώς του. Στην άρνηση των εργαζομένων να αποδεχτούν την κατάργηση των ΣΣΕ, η διεύθυνση απάντησε με «ομαδικές απολύσεις διδακτικού προσωπικού με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας, με οικογένειες και παιδιά και με πολλούς (σε πολλές περιπτώσεις) μαθητές στις τάξεις τους». «Στόχος ήταν να γίνει αλλαγή εργασιακής σχέσης», τονίζεται από πλευράς του συλλόγου, που υπογραμμίζει επίσης την «άνιση μεταχείριση του προσωπικού», καθώς «χρωστά μισθούς δεδουλευμένων 11 μηνών στους κατόχους ΣΣΕ, αλλά μόνο 5 μήνες στους επί συμβάσει ορισμένου χρόνου και με ποσοστά καθηγητές και ακόμη λιγότερο στο διοικητικό προσωπικό».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ωδείο Αθηνών είχε πάντα σχετικά οικονομικά προβλήματα, καθώς ποτέ το κράτος δεν κάλυψε, όπως υποχρεούται από το νόμο, τα ελλείμματα στον προϋπολογισμό του, για καταβολή μισθοδοσίας διδακτικού, διοικητικού και βοηθητικού προσωπικού και για τις ανελαστικές δαπάνες. Με τα χρόνια, εξαιτίας των περικοπών των επιχορηγήσεων από το ΥΠΠΟ, που ποτέ δεν παραχώρησε τον αιτούμενο προϋπολογισμό, νέα χρέη δημιουργήθηκαν, με αποτέλεσμα τη «νύφη» να καλούνται να πληρώσουν οι εργαζόμενοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ