Κυριακή 18 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΛΥΚΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΛΥΚΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
φωτο

Πρόσφατα «έφυγε» από κοντά μας ο ΤΣΙΑΝΑΒΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ από τη Ματαράγκα Καρδίτσας. Από νεαρός εντάχτηκε στον αγώνα για μια καλύτερη ζωή. Πήρε μέρος στην Αντίσταση κατά των Γερμανών κατακτητών από τις γραμμές της ΕΠΟΝ και του ΕΑΜ. Μέλος του ΚΚΕ, με άριστο ήθος, πιστός στις αρχές του Κόμματος, με ανιδιοτελή προσφορά, υπήρξε ένας υποδειγματικός κομμουνιστής, με ιδιαίτερη εκτίμηση στην κοινωνία της Ματαράγκας και ευρύτερα. Εδινε αγωνιστικό «παρών» σ' όλους τους πολιτικούς αγώνες του Κόμματος και του αγροτικού - λαϊκού κινήματος της περιοχής.

Τιμώντας τη μνήμη του, τα παιδιά του και η σύζυγός του Τασούλα προσφέρουν 150 ευρώ ενίσχυση στη ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ.

***

φωτό

Στις 3 Ιούλη, συμπληρώθηκαν 17 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο βετεράνος του ΚΚΕ από την περίοδο της μεταξικής δικτατορίας, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΘΡΑΣΚΙΑΣ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του Ελένη και οι κόρες του, Αριστέα και Ειρήνη, προσφέρουν στο ΚΚΕ 100 ευρώ ενίσχυση.

***

φωτό

Στη μνήμη του αγαπημένου μας ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΙΤΣΑΝΗ, που «έφυγε» από κοντά μας πριν από 3 μήνες, προσφέρουμε 80 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κουκακίου - Πλάκας και 20 ευρώ στον «Ρ».

Τα παιδιά του Βασίλης και Αλέκα

τα εγγόνια του Δημήτρης και Μαρία

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΘΡΑΣΚΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΘΡΑΣΚΙΑΣ
η σύντροφός του Ζαφειρία

***

ΦΩΤΟ

Πριν από 5 χρόνια «χάσαμε» το σύζυγο, πατέρα και σύντροφό μας, τον ΣΩΤΗΡΗ ΚΑΛΕΑ. Το κενό δυσαναπλήρωτο. Η κληρονομιά του, να συνεχίσουμε τον αγώνα για τη λύτρωση της τάξης μας. Μας έδειξες το δρόμο να γίνουμε άνθρωποι, κομμουνιστές. Σε ευχαριστούμε. Προσφέρουμε 200 ευρώ για να στηρίξουμε το κόμμα μας, το ΚΚΕ.

Μάχη Καλέα, Κώστας και Βασίλης Καλέας

***

Στη μνήμη των αγωνιστών ΣΤΑΘΗ ΚΟΚΛΑ, ΣΟΦΙΑΣ ΚΟΚΛΑ, ΓΙΑΝΝΗ ΓΑΒΑΛΑ, ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΑΒΑΛΑ, ΕΙΡΗΝΗΣ ΓΑΒΑΛΑ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΙΝΑ, ο Κώστας Βεγιόπουλος προσφέρει 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Δάφνης.

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη του συζύγου μου ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΤΗΛΕΝΤΖΙΔΗ, μέλους του ΚΚΕ, και του αδελφού μου ΛΥΚΙΔΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Σταυρούπολης, 50 ευρώ.

Τηλεντζίδου Σταυρούλα

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του συζύγου μου ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ, με αφορμή τη συμπλήρωση 6 χρόνων από το θάνατό του, προσφέρω στο ΚΚΕ, του οποίου ήταν πιστός αγωνιστής και στέλεχος στη Γερμανία και έπειτα στην Ελλάδα, μέσω της ΚΟ Φιλύρου, 70 ευρώ.

Η γυναίκα του Δέσποινα Παπαδοπούλου

***

ΦΩΤΟ

Στις 22 Ιούλη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το θάνατο της συντρόφισσας ΠΟΥΛΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΗΣ. Από τα 16 της χρόνια μέχρι και την τελευταία της πνοή, παρέμεινε πιστή στα ιδανικά του κομμουνισμού, αταλάντευτη, ακούραστη και πρωτοπόρα στο Κόμμα, στο γυναικείο κίνημα και την ΠΕΑΕΑ. Παράδειγμα ανιδιοτελούς προσφοράς. Γεννήθηκε στο Σοχό Θεσσαλονίκης το 1930. Μεγάλωσε σε οικογένεια αγωνιστών. Από πολύ μικρή πήρε μέρος, μαζί με τα αδέλφια της και τη μητέρα της, στον αγώνα κατά της γερμανοφασιστικής κατοχής. Αγωνίστηκε μέσα από τις τάξεις της ΕΠΟΝ και αργότερα του ΔΣΕ. Ανήλικη ακόμη, φυλακίστηκε και το 1947 καταδικάστηκε τρις ισόβια. Ενας αδελφός της, στέλεχος του ΔΣΕ, δολοφονήθηκε στο Σοχό και τα άλλα αδέλφια της βρίσκονταν σε εξορίες και φυλακές. Η ίδια ήταν κρατούμενη στο Επταπύργιο, μαζί με τη μητέρα της, την οποία είδε να οδηγείται στο εκτελεστικό απόσπασμα. Στη συνέχεια, Τρίκερι, Αβέρωφ, Πάτρα, οι φυλακές που πέρασε τα νεανικά της χρόνια. Παντρεύτηκε τον Πούλο Παναγιώτη, στέλεχος του ΚΚΕ και της ΠΕΑΕΑ, και απέκτησαν 2 παιδιά.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΑΛΕΑΣ
ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΑΛΕΑΣ
Στον άνθρωπο που μου χάραξε πορεία και προσανατολισμό, μου δίδαξε πως κομμουνισμός είναι στάση ζωής και δράσης, αξιοπρέπεια και ήθος, στη συντρόφισσα, στη μητέρα μου, αντί μνημοσύνου, προσφέρω 300 ευρώ στην ΚΟΒ ΜΜΕ της ΚΟΘ του ΚΚΕ.

Η κόρη της Σοφία Μωϋσίδου

***

φωτό 2

Στη μνήμη των ΣΤΕΦΑΝΟΥ και ΗΛΙΑ ΣΟΦΙΑΝΙΔΗ, από το Μεταλλικό Κιλκίς, η αδελφή τους Θεοδώρα Σοφιανίδου προσφέρει 200 ευρώ στο ΚΚΕ.

***

Στη μνήμη της κομμουνίστριας - αγωνίστριας ΙΣΜΗΝΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ (Ελευθερίας), που «έφυγε» στις 11.6.2010, προσφέρω στο ΚΚΕ 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Ν. Ηρακλείου.

Βίκυ Παππά - Χοκλαρίδου

***

φωτό

Στις 15 Ιούλη 2010 συμπληρώθηκαν 5 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο ΝΙΚΟΣ ΧΑΡΙΣΗΣ, μέλος του ΚΚΕ.

Τιμώντας τη μνήμη του, προσφέρουμε στο Κόμμα 100 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Αγ. Παντελεήμονα Αχαρνών.

***

φωτό

Στη μνήμη του αξέχαστου συντρόφου και αξιωματικού του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΙΜΠΙΔΗ, η οικογένειά του προσφέρει στο ΚΚΕ 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Πλάτωνα - Κολωνού.

* Οι σύντροφοι από την ΚΟΒ Πλάτωνα - Κολωνού προσφέρουν στο ΚΚΕ 50 ευρώ, στη μνήμη του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΙΜΠΙΔΗ.

***

φωτό

Στη μνήμη του συζύγου μου ΠΕΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΤΩΝΗ, εγώ και τα παιδιά μου προσφέρουμε 100 ευρώ στο τιμημένο ΚΚΕ και 100 ευρώ στο Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Περιστερίου, που ήτανε και μέλος του, αντί για μνημόσυνο, καθώς κλείνει τρία χρόνια σήμερα.

***

Φωτό

Πέρασε ένας χρόνος (Ιούλης 2009) που έφυγε για το ταξίδι χωρίς επιστροφή ο αγωνιστής του ΔΣΕ ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΤΡΑΣ. Ο Γιάννης γεννήθηκε και μεγάλωσε από γονείς αγρότες στο Σερνικάκι Φωκίδας. Εζησε χαρούμενα, παιδικά χρόνια με την οκταμελή οικογένειά του. Στην Κατοχή όλη η οικογένεια αγωνίστηκε, μικροί και μεγάλοι, για την απελευθέρωση της πατρίδας. Ομως αρχίζουν τα βάσανά μας. Με τον ηρωικό Δεκέμβρη του '44, πέθανε η μάνα μας σε νοσοκομείο της Αθήνας. Στη συνέχεια άρχισαν διώξεις, ξυλοδαρμοί, φυλακίσεις κλπ., γι' αυτούς που αγωνίστηκαν. Ο Γιάννης μας, παρόλο που είναι ο πιο μικρός της οικογένειας, βγαίνει πρώτος, το 1947, στο βουνό, στον Παρνασσό. Ακολουθεί ο αδελφός μας, ο Νίκος, εγώ και ο πατέρας μας. Δηλαδή, 4 άτομα της οικογένειας, στο Δημοκρατικό Στρατό. Το Γιάννη τον βάζουν στην ομάδα ασφαλείας του αρχηγού καπετάν ΔΙΑΜΑΝΤΗ. Ο Γιάννης ήταν πειθαρχικός, πάντα πρόθυμος, πάντα πρώτος και μπροστά. Γι' αυτό ο καπετάν Διαμαντής του έβγαλε το ψευδώνυμο «Περιστεράκι» (τον παρομοίασε με το περιστέρι του Νώε). Παρά τις ταλαιπωρίες και τα βάσανα, κατάφερε να σταθεί όρθιος, να παλέψει, να παντρευτεί, να κάνει οικογένεια. Ολες αυτές τις μάχες τις έβγαλε παλικαρίσια και υπερήφανος για τον αγώνα μας. Ομως ο άνθρωπος έχει αντοχή, αλλά κάποια στιγμή όλα αυτά μαζεύονται και ο οργανισμός καταρρέει. Ετσι έχασε την κυριότερη μάχη της ζωής και έφυγε το Περιστεράκι, με πληγωμένες τις φτερούγες, για τον άλλο κόσμο, και μας άφησε μεγάλη, αγιάτρευτη πληγή στην ψυχή μας.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΟΦΙΑΝΙΔΗΣ
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΟΦΙΑΝΙΔΗΣ
Στη μνήμη του πρόσφεραν στο ΚΚΕ, για την ενίσχυσή του, το ποσό των 50 ευρώ και στο «Σπίτι του Αγωνιστή» 100 ευρώ, για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στο δύσκολο έργο του.

Η γυναίκα του Σούλα, τα παιδιά του Νίκος και Ηλίας και η αδελφή του Βαγγελιώ

***

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ γεννήθηκε στον Τροπαιούχο Φλώρινας το 1926. Το 1947 τον βρίσκει κιόλας μαχητή του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Στις 16 Ιούνη της ίδιας χρονιάς, σε μια μάχη στη Φλώρινα, σκοτώνεται.

Στη μνήμη του ο αδελφός του Ομηρος προσφέρει 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Πτολεμαΐδας, στο ΚΚΕ για το μνημείο ηρώων στη Φλώρινα.

***

φωτό

Η ΚΟΒ ΕΒΕ του Νομού Ιωαννίνων στη μνήμη του συντρόφου ΑΛΕΚΟΥ ΣΠΥΡΟΥ, από το θάνατο του οποίου συμπληρώθηκε ένας χρόνος, προσφέρει στο ΚΚΕ το ποσό των 400 ευρώ.


ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

ΣΟΦΙΑΝΙΔΗΣ ΗΛΙΑΣ (Λίκας)
ΣΟΦΙΑΝΙΔΗΣ ΗΛΙΑΣ (Λίκας)

ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΙΜΠΙΔΗΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΙΜΠΙΔΗΣ

ΑΛΕΚΟΣ ΣΠΥΡΟΥ
ΑΛΕΚΟΣ ΣΠΥΡΟΥ

ΝΙΚΟΣ ΧΑΡΙΣΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΧΑΡΙΣΗΣ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΗΛΕΝΤΖΙΔΗΣ
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΗΛΕΝΤΖΙΔΗΣ

ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΠΟΥΛΟΥ
ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΠΟΥΛΟΥ

Γιάννης Λύτρας («Περιστεράκι»)
Γιάννης Λύτρας («Περιστεράκι»)

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΙΑΝΑΒΑΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΙΑΝΑΒΑΣ

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ