Σάββατο 17 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Συνεχίζονται οι ανακρίσεις για το σκάνδαλο Μπετενκούρ

ΠΑΡΙΣΙ.--

Για ένα εικοσιτετράωρο ακόμη παρατάθηκε η κράτηση από τη Διεύθυνση Οικονομικού Εγκλήματος η κράτηση τεσσάρων στενών συνεργατών της Λιλιάν Μπετενκούρ, της γηραιάς ιδιοκτήτριας της αυτοκρατορίας «L' Oreal», η οποία έχει εμπλακεί σε σκάνδαλο φοροδιαφυγής και κρυφής χρηματοδότησης πολιτικών κομμάτων. Το σκάνδαλο έχει παρασύρει και την κυβέρνηση και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο Σαρκοζί προσωπικά, αλλά και τον μέχρι πριν λίγες μέρες ταμία του κυβερνώντος κόμματος Ερίκ Βερτ, ο οποίος, όμως, παραμένει στο υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γενικής Εισαγγελίας του Παρισιού, η παράταση της κράτησης των τεσσάρων κρίθηκε αναγκαία «προκειμένου να ανακριθούν περαιτέρω». Πρόκειται για τον Πατρίς ντε Μεστρ, πρώην διαχειριστή της περιουσίας της Μπετενκούρ, τον πρώην δικηγόρο της για φορολογικά ζητήματα Φαμρίς Γκογκέλ, τον στενό φίλο της και φωτογράφο Φρανσουά - Μαρί Μπανιέ και τον Κάρλος Βεζαρανό, διαχειριστή του νησιού Αρός, που ανήκει στην Μπετενκούρ, και βρίσκεται στις Σεϊχέλες.

Το κουβάρι του σκανδάλου άρχισε να ξετυλίγεται όταν, πριν από αρκετές βδομάδας, η κόρη της Μπετενκούρ, Φρανσουάζ Μέγερς, κατέθεσε αγωγή σε βάρος του Μπανιέ κατηγορώντας τον ότι καταχράται τα φιλικά συναισθήματα της μητέρας της για να της αποσπά μεγάλα χρηματικά ποσά. Ετσι, ήρθαν στην επιφάνεια καταγεγραμμένες συνομιλίες της Μπετενκούρ με τον πρώην δικηγόρο της και το διαχειριστή της περιουσίας της, όπου αναφέρεται σαφώς η χορήγηση μεγάλων χρηματικών ποσών για την προεκλογική εκστρατεία του Σαρκοζί και του κόμματός του, με αντάλλαγμα τα «στραβά μάτια» των υπηρεσιών σε φοροδιαφυγή εκατομμυρίων ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ