Τρίτη 20 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Τιμή στην Κούβα και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις

Ο Φιντέλ ανακρίνεται για την επίθεση στους στρατώνες της Μονκάδα

Fernando Garcia - Oscar Sola

Ο Φιντέλ ανακρίνεται για την επίθεση στους στρατώνες της Μονκάδα
Στη Νίκαια, θα γιορταστεί σήμερα (8 μ.μ.) η 57η επέτειος από την επίθεση του Φιντέλ Κάστρο και των συντρόφων του εναντίον των στρατώνων της Μονκάδα. Οργανωτές της εκδήλωσης, που θα γίνει στον πολιτιστικό πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος» (Θηβών 245), είναι η πρεσβεία της Δημοκρατίας της Κούβας, ο Ελληνο-Κουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και ο Δήμος Νίκαιας. Παράλληλα, θα εγκαινιαστεί έκθεση καλλιτεχνικής φωτογραφίας του Βασίλη Τσαρνάβα, με θέμα: «ΚΟΥΒΑ: ΛΑΟΣ - ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ - ΧΩΡΑ» του Βασίλη Τσαρνάβα. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 26 Ιουλίου. Επίσης θα προβληθεί DVD διάρκειας 54' με ελληνικούς υπότιτλους σχετικά με τη δίκη των 5 Κουβανών πατριωτών.

Να σημειωθεί, όμως, ότι συνεχίζονται και οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις «Νίκαια - Πολιτιστικό Καλοκαίρι», που οργανώνει ο δήμος και το Πνευματικό Κέντρο του. Συγκεκριμένα, ακολουθούν οι εξής εκδηλώσεις:

Αύριο (21/7, 9 μ.μ., είσοδος ελεύθερη) στο Δημοτικό Κηποθέατρο η θεατρική ομάδα «Εκτός σχεδίου» θα παρουσιάσει την κοινωνική σάτιρα του Γιώργου Χασάπογλου «Οι κουραμπιέδες».

Την Πέμπτη, 22/7 (9 μ.μ., είσοδος ελεύθερη) στο Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας, θα δοθεί συναυλία κλασικής και παραδοσιακής μουσικής από τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, με τον διάσημο Αρμένιο δεξιοτέχνη του βιολιού, Αρτά Τερζιάν και την Ζοζεφίνα Ορφανίδου (πιάνο). Οι νότες, που βγαίνουν από τις χορδές του βιολιού του πολυταξιδεμένου καλλιτέχνη, φέρνουν συγκίνηση και δάκρυα στα μάτια, ενώ οι τσιγγάνικες μελωδίες του, με τη συνοδεία της πιανίστας Ζοζεφίνας Ορφανίδου, κατακτούν την καρδιά του κοινού.

Η αφίσα της παράστασης του «Θεσσαλικού»
Η αφίσα της παράστασης του «Θεσσαλικού»
Στις 5/8 (9 μ.μ.) στο Δημοτικό Κηποθέατρο, το 35χρονο ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας - «Θεσσαλικό Θέατρο», θα παρουσιάσει τη σατιρική επιθεώρηση «Οι αγαπητικοί της Βοσκοπούλας». Η σκηνοθεσία είναι του Κώστα Τσιάνου. Τα σπαρταριστά κείμενα που σατιρίζουν την επικαιρότητα είναι των Λάκη Λαζόπουλου - Θανάση Παπαθανασίου - Μιχάλη Ρέππα, Κώστα Τσιάνου - Αννας Χατζησοφιά. Η Λίνα Νικολακοπούλου έγραψε ένα τραγούδι, τιμής ένεκεν για το «Θεσσαλικό» που αναφέρεται στην επιθεώρηση και στους βετεράνους ηθοποιούς που την δόξασαν. Στο δεύτερο μέρος της παράστασης θα παιχτεί, όπως γινόταν στις παλιές επιθεωρήσεις, ένα «σκετσονούμερο» με τίτλο: «Οι αγαπητικοί της βοσκοπούλας». Η «Βοσκοπούλα» μπορεί να είναι η Πηνελόπη, ή η Ελλάδα και οι «αγαπητικοί» οι 300 μνηστήρες, ή βουλευτές, ή οι Ευρωπαίοι κερδοσκόποι. Πάντως, η βοσκοπούλα Μάρω είναι «πολυδιάστατη» και «πολυμήχανη» και έχει όλα τα «σουσούμια» των προγόνων της. Πότε θυμίζει την Πηνελόπη, πότε την Κλυταιμνήστρα, πότε την Ιοκάστη, πότε την Μήδεια και πότε την ίδια την Ελλάδα που τρέχει και δε φτάνει για να αποφύγει τα χειρότερα. Είναι ένα μικρό ολοκληρωμένο έργο που χαρακτηρίστηκε ως «τραγελαφικόν ειδύλλιον μετ' ασμάτων και χορευτικών εκδηλώσεων». Μουσική - τραγούδια Διονύση Τσακνή, σκηνικό - κοστούμια Αγγελου Μέντη, χορογραφίες Φωκά Ευαγγελινού.

Παίζουν, τραγουδούν και χορεύουν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά): Φανή Γέμτου, Χάρης Γρηγορόπουλος, Τζένη Διαγούπη, Μάνος Ιωάννου, Ελένη Καρακάση, Φωτεινή Ντεμίρη, Ελένη Ουζουνίδου, Πάνος Σταθακόπουλος, Γρηγόρης Σταμούλης, Γιάννης Στόλλας, Αλίκη Τσάκου, Γιώργος Ψυχογιός. Εισιτήριο 15 και 10 ευρώ (φοιτητικό).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ