Τετάρτη 21 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Απλήρωτη η νυχτερινή αρχαιοφύλαξη

Την πλήρη αδιαφορία και την ανευθυνότητα του υπουργείου Πολιτισμού - Τουρισμού για τα μεγάλα εργασιακά και μισθολογικά προβλήματα του κλάδου των νυχτοφυλάκων, κατήγγειλε σε συνέντευξη Τύπου η Πανελλήνια Ενωση Νυχτοφυλάκων - Αρχαιοφυλάκων (ΠΕΝΑ). Συγκεκριμένα δεν έχει καταβληθεί, μέχρι σήμερα, η νόμιμη αποζημίωση για νυχτερινή εργασία, παρά το γεγονός ότι εκδοθεί πολλές θετικές για τους αρχαιοφύλακες δικαστικές αποφάσεις. Ταυτόχρονα καταστρατηγείται και το ωράριό τους και δεν εφαρμόζεται η ισχύουσα νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία το προβλεπόμενο ωράριο είναι 6 π.μ. - 10 μ.μ. για την ημερήσια φύλαξη και 10 μ.μ. - 6 π.μ. για τη νυχτερινή.

«Οι τεράστιες ελλείψεις στο μόνιμο φυλακτικό προσωπικό του υπουργείου και το σημερινό απαράδεκτο καθεστώς της ανασφαλούς εργασίας των συμβασιούχων» οδηγούν «στο τραγικό φαινόμενο της ελλιπούς φύλαξης αρχαιολογικών χώρων και μουσείων», τονίζει η Ενωση. Χαρακτηριστικό της απαράδεκτης κατάστασης, όπως αναφέρεται, είναι και η απουσία θεσμοθετημένου καθηκοντολογίου και κανονισμού λειτουργίας αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, φαινόμενο πρωτοφανές για μια χώρα με μοναδικούς αρχαιολογικούς θησαυρούς και μάλιστα σε μια εποχή που κορυφώνεται η δράση της οργανωμένης εγκληματικότητας και αρχαιοκαπηλίας.

Οι νυχτοφύλακες λένε χαρακτηριστικά πως πολύ συχνά ένας νυχτοφύλακας πρέπει μόνος του να φυλάξει έναν τεράστιο αρχαιολογικό χώρο ή ένα μουσείο, χωρίς μάλιστα τη νόμιμη αποζημίωση νυχτερινής απασχόλησης. Η ΠΕΝΑ αναφέρει πως παρά τις αλλεπάλληλες παραστάσεις διαμαρτυρίας της προς το ΥΠΠΟ-Τ μέχρι σήμερα έχει εισπράξει μόνο άρνηση και αδιαφορία στα δίκαια αιτήματά της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ