Πέμπτη 22 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΟΥ 902
Ο αντικομμουνισμός στην εκπαίδευση

Ο Σεργκέι Αϊζενστάιν
Ο Σεργκέι Αϊζενστάιν
Με τον αντικομμουνισμό στην εκπαίδευση, θα ασχοληθεί σήμερα η εκπομπή της τηλεόρασης του «902» «Θέματα Παιδείας», που προβάλλεται στις 7 το απόγευμα.Πρόκειται για ιδιαίτερα επίκαιρο ζήτημα που εντάσσεται στη συνολική επίθεση στις συνειδήσεις της νέας γενιάς. Το ζήτημα προσεγγίζεται τόσο από την εμφάνιση του αντικομμουνισμού στο περιεχόμενο των σπουδών από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση μέχρι το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ, όσο και στην εκδήλωσή του στη διαπάλη που γίνεται ανάμεσα στις δυνάμεις που δρουν στο κίνημα.

«Αλέξανδρος Νιέφσκι» στο κανάλι της Βουλής

Το ιστορικό έπος του Σεργκέι Αϊζενστάιν «Αλέξανδρος Νιέφσκι» προβάλλεται απόψε στις 23.10 από το Κανάλι της Βουλής και ξεχωρίζει ανάμεσα στις «φτωχές» κινηματογραφικές - και όχι μόνον - αποψινές τηλεοπτικές επιλογές.

Η ταινία διαδραματίζεται στη Ρωσία του 13ου αιώνα, με ήρωα τον πρίγκιπα Αλέξανδρο Νιέφσκι, ο οποίος προσπαθεί να συγκεντρώσει στρατό μεταξύ των χωρικών για να αντιμετωπίσει τους Τεύτονες Λιβονιανούς ιππότες εισβολείς, τους οποίους κατορθώνει να αποκρούσει. Η κρίσιμη μάχη δίνεται σε μια παγωμένη λίμνη στα περίχωρα του Νόβγκοροντ, την οποία αποτυπώνει συγκλονιστικά ο δημιουργός. Αναπόσπαστο συμπλήρωμα στην εξαιρετική εικόνα, στο άψογο μοντάζ και στον ήχο στην ταινία του Αϊζενστάιν είναι η μουσική του Σεργκέι Προκόφιεφ, που συγκροτούν ένα εντυπωσιακό, ακόμα και σήμερα, κινηματογραφικό αποτέλεσμα. Πρωταγωνιστούν οι Νικολάι Τσερκάσοφ, Νικολάι Οχλόπκοφ, Αντρέι Αμπρικόσοφ, Ντμίτρι Ορλόφ κ.ά.

Η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά σε μια εποχή που η ΕΣΣΔ πολεμούσε ενάντια στους γερμανούς φασίστερς εισβολείς στα εδάφη της κατά τον Β'παγκόσμιο πόλεμο, και σε αυτήν υπάρχουν αρκετές άμεσες αναφορές στις διεθνείς εξελίξεις της εποχής (γυρίστηκε το 1938). Είναι, π.χ., χαρακτηριστικό ότι τα κράνη των Τευτόνων στρατιωτών μοιάζουν με εκείνα των Γερμανών στρατιωτών, ενώ στις στολές τους διακρίνεται η σβάστικα. Με τη σύγκρουση προ των πυλών, τα λόγια του Αλέξανδρου Νιέφσκι «όποιος επιτεθεί με σπαθί, με σπαθί θα χαθεί», αποτελούσαν άμεση προειδοποίηση για τα επεκτατικά σχέδια της ναζιστικής Γερμανίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ