Παρασκευή 23 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σχεδιασμοί υπό τη «σκιά» του μνημονίου

Αναφορά και για τα μέτρα που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για την περαιτέρω προώθηση της «απελευθέρωσης» της ενεργειακής αγοράς, σε σχέση και με τις επιταγές του αντιλαϊκού μνημονίου, θα λάβει το υπηρεσιακό κλιμάκιο της τρόικας που έρχεται στην Ελλάδα για ένα νέο κύκλο ελέγχου. Το αντιλαϊκό μνημόνιο απαιτεί:

  • Ολοκλήρωση των σχεδίων για την απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και έναρξη του εξορθολογισμού των τιμολογίων για τους καταναλωτές (Σεπτέμβρης 2010).
  • Υιοθέτηση νομοθεσίας για το διαχωρισμό των δραστηριοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων μέτρων εφαρμογής (Μάρτης 2011).
  • Υιοθέτηση μέτρων για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας και των αρμοδιοτήτων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (Μάρτης 2011).

Σήμερα το απόγευμα, το κλιμάκιο θα ενημερωθεί για την κυβερνητική «πρόοδο», σε συνάντηση με τον γγ του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Κ. Μαθιουδάκη, ενώ αναμένεται να επισκεφθεί και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

Σύμφωνα με τις επεξεργασίες που έχουν δρομολογηθεί, προωθείται: Παρέμβαση στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, στην κατεύθυνση της αύξησης της Οριακής Τιμής του Συστήματος, που κρίνεται χαμηλή και ασύμφορη από τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς. Παρέμβαση στη διαμόρφωση των τιμολογίων, προκειμένου να εξασφαλιστούν τα υπερκέρδη των ιδιωτών, με συνέπεια τις σημαντικές ανατιμήσεις. Η αλλαγή του «τοπίου» στα δίκτυα Μεταφοράς και Διανομής ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, με επιλογή της νέας εταιρικής δομής που θα διασφαλίζει την είσοδο ιδιωτών στον έλεγχό τους και τη μεγαλύτερη απεμπλοκή της ΔΕΗ. Τέλος, ενίσχυση της ΡΑΕ με «εκτελεστικές» εξουσίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ