Τετάρτη 28 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Προτάσεις για παιδικούς σταθμούς για όλες τις λαϊκές οικογένειες

Παρέμβαση της παράταξης που στηρίζει το ΚΚΕ στο Δήμο Αθήνας, με αφορμή το οξυμένο πρόβλημα με τους παιδικούς σταθμούς

Το διεκδικητικό πλαίσιο ώστε να δοθούν λύσεις στο εκρηκτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες λαϊκές εργατικές οικογένειες με τα παιδιά τους που δεν μπορούν να πάνε σε κάποιον παιδικό σταθμό του Δήμου Αθηναίων, παρουσίασε χτες στο Δημοτικό Συμβούλιο η παράταξη στο Δήμο που στηρίζει το ΚΚΕ. Παρέμβαση που έγινε με αφορμή την κατάσταση των δημοτικών παιδικών σταθμών και τα όσα ειπώθηκαν στην προχτεσινή συνέντευξη Τύπου της δημοτικής αρχής.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του δημοτικού βρεφοκομείου, πάνω από 3.300 παιδιά λαϊκών οικογενειών θα μείνουν εκτός σταθμών, ενώ οι αιτήσεις των γονιών έχουν αυξηθεί σε σχέση με πέρυσι και αναμένεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο τον ερχόμενο Σεπτέμβρη

Ο δημοτικός σύμβουλος Μανόλης Δανδουλάκης ανέπτυξε τις προτάσεις της παράταξης που στηρίζει το ΚΚΕ και σημείωσε ότι αυτό που απαιτείται σήμερα είναι λαϊκή συσπείρωση και αγώνας για:

  • Αποκλειστικά Κρατικούς Δημόσιους Δωρεάν Σύγχρονους και Ασφαλείς Παιδικούς Σταθμούς και Δημόσια Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Βρεφών και Νηπίων.
  • Να καταργηθούν άμεσα όλα τα τροφεία και τα λειτουργικά έξοδα των Σταθμών να καλυφθούν πλήρως από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Να ολοκληρωθεί άμεσα ο έλεγχος καταλληλότητας των Παιδικών Σταθμών και να εκπονηθεί ταχύτατα πρόγραμμα επισκευών και άλλων παρεμβάσεων, όπου είναι αναγκαίο. Οσοι Σταθμοί κριθούν ακατάλληλοι να εκκενωθούν.
  • Να μπει σε πρώτη προτεραιότητα πρόγραμμα απαλλοτριώσεων οικοπέδων και κατασκευής σύγχρονων ασφαλών Παιδικών Σταθμών που θα καλύψουν άμεσα τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών και των νέων γονιών.
  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη στήριξη των μονογονεϊκών οικογενειών, των οικογενειών ανέργων και απολυμένων, των οικογενειών μεταναστών, καθώς και των οικογενειών με ανάπηρα παιδιά.
  • Δύο χρόνια υποχρεωτική δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή και τριετή για τα παιδιά με ανάγκη ειδικής αγωγής.
  • Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στους Σταθμούς, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, πλήρη μισθολογικά - εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους.
  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τις συνθήκες υγιεινής, ασφάλειας και διατροφής των παιδιών στους Σταθμούς, με ευθύνη και έλεγχο του κράτους και των αρμόδιων δημόσιων υπηρεσιών Υγείας».
Μειώνεται το εισόδημα των λαϊκών οικογενειών

Ο ομιλητής τόνισε: «Πολλοί νέοι γονείς κινδυνεύουμε άμεσα να μην μπορέσουμε να στείλουμε το παιδί μας σε κάποιο παιδικό σταθμό, αφού οι υπάρχοντες δεν επαρκούν, τα τροφεία έχουν αυξηθεί και πολλοί δήμοι κλείνουν σταθμούς και ιδιαίτερα τα βρεφικά τμήματα, επικαλούμενοι το κόστος λειτουργίας τους λόγω της κρίσης !! Αυτή η κατάσταση θα οξυνθεί δραματικά το επόμενο διάστημα με τη "νέα" διοικητική δομή ("Καλλικράτης"), που θα οδηγήσει στην οριστική "απαλλαγή" του κράτους από κάθε ευθύνη και κόστος, αλλά και σε απολύσεις χιλιάδων συμβασιούχων εργαζομένων στους Δήμους». Σε ό,τι αφορά ειδικά στο Δήμο της Αθήνας, χαρακτήρισε παραπλανητική φιέστα την προχτεσινή συνέντευξη Τύπου, σημειώνοντας ότι από το 2005 δόθηκαν σε λειτουργία 11 νέα κτίρια για Παιδικούς Σταθμούς, αλλά κατά την ίδια 5ετία έκλεισαν συνολικά 15 τουλάχιστον (7 το 2008 και 8 πρόσφατα). Συμπλήρωσε δε, ότι οι μισοί περίπου από τους 94 Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα και εν πολλοίς ακατάλληλα κτίρια.

Τέλος, αναφερόμενος στο ζήτημα των συμβασιούχων κατηγόρησε τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αλλά και τη δημοτική αρχή ότι πρωτοστάτησαν, αξιοποίησαν και εξέθρεψαν αυτό το σύστημα ελαστικών σχέσεων εργασίας αντί να επιχειρήσουν να λύσουν το πρόβλημα κάλυψης των θέσεων εργασίας με μόνιμο προσωπικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ