Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΚΕ ΓΙΑ ΚΤΗΜΑ ΤΑΤΟΪΟΥ
Παρέμβαση στη Βουλή για τα σχέδια παραχώρησης

Μέρος του κτήματος Τατοΐου
Μέρος του κτήματος Τατοΐου
Την εγκατάλειψη του κτήματος Τατοΐου από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με στόχο να διευκολυνθεί η παραχώρησή του σε επιχειρηματίες, αναδεικνύει το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του Κόμματος Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Νίκος Παπακωνσταντίνου και Θανάσης Παφίλης, προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, και Οικονομικών.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Το Κτήμα Τατοΐου, συνολικής έκτασης 42.000 στρεμμάτων, αποτελεί μέρος του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας και παρότι ο ελληνικός λαός το χρυσοπλήρωσε με 13,5 εκατ. ευρώ στον Γλίξμπουργκ, έχει εγκαταλειφθεί σκόπιμα από τις κυβερνήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ, ώστε να διευκολυνθεί η παραχώρησή του στην οικονομική ολιγαρχία και από ανάσα ζωής και λαϊκή περιουσία, να μετατραπεί σε κερδοφόρο εμπόρευμα. Αρχικά το ΠΑΣΟΚ μέσω του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας προετοίμασε σχέδιο ΠΔ που προέβλεπε και τυπικά την κατάργηση του καθεστώτος προστασίας του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας και την παράδοσή του - μαζί με το Κτήμα Τατοΐου - στην εμπορευματική χρήση.

Στη συνέχεια η κυβέρνηση της ΝΔ υπέγραψε το ΠΔ το οποίο θέτει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη δόμησης σε ορισμένα τμήματα του Εθνικού Δρυμού, αλλά και άλλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, ενώ για το Κτήμα Τατοΐου προβλέπει τον τεμαχισμό του (ένα τμήμα του σε ζώνη απολύτου προστασίας, ένα άλλο σε ζώνη αναψυχής, γεωργίας και αθλητισμού). Προβλέπει ακόμα τη χρήση του πρώην ανακτόρου για μουσείο, χώρους φιλοξενίας προσωπικοτήτων, συνεδρίων, συμποσίων, εκθέσεων και σειρά άλλων εμπορικών δραστηριοτήτων σε διάφορους βοηθητικούς χώρους.

Τέλος, προβλέπει την ίδρυση ιδιωτικού Φορέα Διαχείρισης, που θα αναλάβει προφανώς το μοίρασμα της «πίτας» στα διάφορα οικονομικά συμφέροντα. Ηδη ιδιωτικοί φορείς έχουν δημοσιεύσει μελέτες που προβλέπουν είσοδο με εισιτήριο, εκμετάλλευση του Κτήματος με δημιουργία ξενοδοχείου υψηλών προδιαγραφών, ξενώνα προσωπικοτήτων και εστιατορίου με δυνατότητα λειτουργίας του ως πολυχώρου για πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις».

Με βάση τα παραπάνω οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς:

1.Ποια είναι τα σχέδια της κυβέρνησης για το Κτήμα Τατοΐου; Θα διατηρήσει την έκταση του Κτήματος ως πνεύμονα πρασίνου για λαϊκή χρήση ή θα προχωρήσει άμεσα ή μεσοπρόθεσμα στην πώληση ή στην μακρόχρονη σύμβαση παραχώρησης του Κτήματος Τατοΐου σε ιδιωτική εκμετάλλευση;

2.Προτίθεται η κυβέρνηση να χαρακτηρίσει την έκταση του Κτήματος ως δημόσια περιουσία ενταγμένη στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας και να προχωρήσει με δαπάνες από τον κρατικό προϋπολογισμό στο σχεδιασμό και στην αναμόρφωσή της σε χώρο αναψυχής και ψυχαγωγίας, με ελεύθερη πρόσβαση για το λαό και τη νεολαία της Αττικής;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ