Σάββατο 14 Αυγούστου 2010 - Κυριακή 15 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Γλυπτική και χαρακτική

Μια ξεχωριστή εικαστική έκθεση παρουσιάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Ακράτας (κεντρική πλατεία). Ο γλύπτης Διονύσης Γερολυμάτος και οι χαράκτες Γιάννης Κυριακίδης και Μάρκος Καμπάνης ενώνουν τις εικαστικές τους δυνάμεις και παρουσιάζουν (έως 31/8) δημιουργίες τους.

Με καταγωγή από την Κεφαλλονιά, ο Δ. Γερολυμάτος σπούδασε γλυπτική στην ΑΣΚΤ (1959 - 1963) στο εργαστήρι του Γ. Παππά. Παράλληλα, παρακολούθησε τα μαθήματα στο εργαστήριο χαλκοχυτικής - γυψοτεχνίας κοντά στο Ν. Κερλή. «Μαθήτευσα ουσιαστικά στο εργαστήριο του Γιάννη Παππά», σημειώνει ο δημιουργός «και είδα το απολιθωμένο φως να βγαίνει από το μάρμαρο. Τούτο το φως έκρυψε για πάντα από μπροστά μου το φρικαλέο γκρίζο τοπίο της κακογουστιάς». Στην εικαστική του διαδρομή, ο Δ. Γερολυμάτος ασχολείται με όλες τις κατηγορίες γλυπτών (προτομές, ηρώα, μετάλλια, κ.ά.). Οπως χαρακτηριστικά σημειώνεται «Ενα θέμα που δουλεύει συνεχώς και με ευρηματικότητα είναι τα χέρια, πρόσφορα για ποικίλους συμβολισμούς. Ολα τα έργα απεικονίζουν παγιωμένες ιδιότητες, δίνουν την αίσθηση του διαρκούς, είναι αινιγματικά, στηρίζονται στις αντιθέσεις και χαρακτηρίζονται από μνημειακότητα».

Γεννημένος στη Γεωργία, ο Γ. Κυριακίδης σπούδασε τη χαρακτική στο Πολυγραφικό Ινστιτούτο του Λβοφ της Ουκρανίας και εγκαταστάθηκε στη χώρα μας το 1991. Η 20χρονη εργασία του ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής στον Κεντρικό Εκδοτικό Οίκο του Ουζμπεκιστάν, ήταν αυτή που τον βοήθησε να εξερευνήσει τα γοητευτικά μονοπάτια της χαρακτικής. Πολύπλευρος δημιουργός, δουλεύει ξυλογραφία, λιθογραφία, χαλκογραφία, αλλά και ελαιογραφία και ακουαρέλα, αναδεικνύοντας με δεξιοτεχνία τις φαντασμαγορικές και λεπτοδουλεμένες παραστάσεις του. Ενα «πανηγύρι» ζωής τα έργα του, όπου σε μαύρο και άσπρο αποτυπώνεται «αυτός ο κόσμος ο μικρός ο μέγας».

Νεκρές φύσεις, τοπία και εσωτερικά είναι ο κεντρικός θεματικός άξονας της δημιουργίας του Μάρκου Καμπάνη. Γεννημένος στην Αθήνα το 1955 σπούδασε ζωγραφική στο Λονδίνο, ενώ αργότερα ασχολήθηκε με την αγιογραφία και κυρίως την τοιχογραφία, ακολουθώντας την τεχνική της νωπογραφίας. Παράλληλα, έχει ασχοληθεί με τη σκηνογραφία και την εικονογράφηση βιβλίων. Μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει έργα του σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.


Η.Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ