Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
24ωρο
Στη μνήμη

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΣΓΑΓΙΑΣ
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΣΓΑΓΙΑΣ
ΦΩΤΟ

Πέρασαν δύο χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού, ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΣΓΑΓΙΑ.

Γεννήθηκε στο Κουμαρίτσι Φθιώτιδος, το 1923. Πήρε μέρος στην Αντίσταση κατά των Γερμανών και Ιταλών κατακτητών από τις τάξεις της ΕΠΟΝ (1943), του εφεδρικού και του τακτικού ΕΛΑΣ, ενώ την ίδια χρονιά οργανώθηκε στο ΚΚΕ.

Το 1947 προσχώρησε στο δεύτερο αντάρτικο ως σύνδεσμος στο ανασυγκροτημένο Τάγμα Καλλιδρόμου, με επικεφαλής τον Ανάποδο (Ευθύμιο Καψή) που ανέλαβε την οργάνωση του αντάρτικου στην Εύβοια. Το 1948 δημιουργήθηκε το Ανεξάρτητο Τάγμα Ευβοίας, όπου ο Γρηγόριος Σγάγιας ανέλαβε και πάλι σύνδεσμος, λαμβάνοντας το βαθμό του Ανθυπολοχαγού του Δημοκρατικού Στρατού. Την ίδια χρονιά πέρασαν στην Εύβοια.

Το Φλεβάρη του 1950 συνελήφθη στο χωριό Χρόνια Εύβοιας, οδηγήθηκε στο κρατητήριο της χωροφυλακής του κοντινού χωριού Λίμνη Ευβοίας, όπου βασανίστηκε για αρκετές ημέρες. Στη συνέχεια, φυλακίστηκε στις φυλακές Θήβας.

Μετά την αποφυλάκισή του δημιούργησε σιδηρουργείο στο Νέο Κρίκελλο Φθιώτιδος, όπου και έζησε μέχρι το θάνατό του. Μέλος του ΚΚΕ, με άριστο ήθος, πιστός στις αρχές του Κόμματος, με ανιδιοτελή προσφορά. Υπήρξε ένας υποδειγματικός κομμουνιστής με ιδιαίτερη εκτίμηση στην κοινωνία του Νέου Κρίκελλου και ευρύτερα. Εδινε αγωνιστικό «παρών» σε όλους τους πολιτικούς αγώνες του Κόμματος.

Τιμώντας τη μνήμη του, η σύζυγός του Σοφία και τα παιδιά του προσφέρουν 50 ευρώ στον αγαπημένο του «Ριζοσπάστη», μέσω της ΝΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ, από τη διάθεση του βιβλίου «Στον ασύρματο της Ρούμελης» του Νίκου Μαντά. Ο Γρηγόριος Σγάγιας είναι συγγραφέας και εκδότης του βιβλίου «Στην Εύβοια με τον Ανάποδο», το οποίο μπορείτε να βρείτε στο τηλ. 22310 81249 (Σοφία Σγάγια).

ΣΠΥΡΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΠΥΡΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του αγαπημένου μας ΣΠΥΡΟΥ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, που έφυγε από κοντά μας εδώ και 10 χρόνια, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 300 ευρώ.

Η γυναίκα του Ζωή, η κόρη του Δανάη, ο γαμπρός του Τάσος, η εγγονή του Χαρά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ