Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Κάλεσμα στους βαμβακοπαραγωγούς για αγωνιστική ετοιμότητα

Ανακοίνωση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας

Να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα καλεί τους βαμβακοπαραγωγούς, οι καλλιέργειες των οποίων έχουν πληγεί από το πράσινο σκουλήκι, η Ενωτική Ομοσπονδια Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας (ΕΟΣΑΣΝΛ).

Σε ανακοίνωσή της, αφού επισημαίνει ότι έχει προκληθεί τεράστια ζημιά από το πράσινο σκουλήκι σε μια περίοδο που οι τιμές των αγροτικών προϊόντων παραμένουν εξευτελιστικές και το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί σημαντικά, σημειώνει ότι υπάρχει κίνδυνος να χαθεί, εκτός μεγάλου μέρους της παραγωγής, και η συνδεδεμένη ενίσχυση, καθώς χιλιάδες αγρότες δε θα εξασφαλίσουν 200 κιλά το στρέμμα που είναι το κατώτερο πλαφόν για να δοθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι, η οποία, ούτως ή άλλως, θα είναι σαφέστατα μικρότερη σε σχέση με πέρυσι, επειδή, φέτος, η βαμβακοκαλλιέργεια έχει ξεπεράσει το πλαφόν των 2.500.000 στρεμμάτων.

Και υπογραμμίζει: Η αντιλαϊκή ΚΑΠ της ΕΕ για μια ακόμη φορά χτυπάει την τσέπη των παραγωγών. Από όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι οι βαμβακοπαραγωγοί θα έχουν στην πλειοψηφία των περιπτώσεων εισόδημα που δε θα καλύπτει ούτε το κόστος παραγωγής.

Η Ομοσπονδία μας από τη Δευτέρα έχει επικοινωνήσει με τον ΕΛΓΑ με θέμα την αποζημίωση των βαμβακοπαραγωγών εξαιτίας της τεράστιας ζημιάς που έχει προκληθεί στην παραγωγή από το πράσινο σκουλήκι. Η απάντηση ήταν ότι δεν καλύπτεται η ζημιά από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να αλλάξει τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ, να συμπεριλάβει στις αποζημιώσεις όλα τα ζημιογόνα αίτια, όπως είναι και το πράσινο σκουλήκι φέτος, εξάλλου αυτή ήταν και η προεκλογική της δέσμευση, που όμως με το νομοσχέδιο για τον ΕΛΓΑ που κατέθεσε την «έκανε γαργάρα». Να υπάρχει κρατική στήριξη στον ΕΛΓΑ και αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς.

Αντιπαλεύουμε το «έκτρωμα» που δημιουργεί με το νέο νομοσχέδιο για τον ΕΛΓΑ, διαλύοντας τον όποιο κοινωνικό χαρακτήρα είχε, στέλνοντάς μας στις ιδιωτικές ασφαλιστικές και αναγκάζοντάς μας να πληρώνουμε πολύ παραπάνω ασφάλιστρα χωρίς να αποζημιωνόμαστε για τις ζημιές.

Να αποζημιωθεί ακόμη και κατ' εξαίρεση η παραγωγή του βαμβακιού από τον ΕΛΓΑ, σε καμιά περίπτωση να μη δοθούν τα ψίχουλα από τα ΠΣΕΑ, και σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση οφείλει να αναπληρώσει το εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών και βεβαίως να δοθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση σε κάθε βαμβακοπαραγωγό που ενδεχομένως να μην «πιάσει» το πλαφόν στα κιλά εξαιτίας του πράσινου σκουληκιού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ