Σάββατο 14 Αυγούστου 2010 - Κυριακή 15 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΚΑΠ
Το Ευρωκοινοβούλιο έστρωσε το δρόμο...

Αγροτική Πολιτική κομμένη και ραμμένη στις εντολές των μονοπωλίων

Γρηγοριάδης Κώστας

Το δρόμο για την αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ μετά το 2013 σε ακόμα χειρότερη κατεύθυνση έστρωσε το Ευρωκοινοβούλιο, με την υιοθέτηση σχετικής έκθεσης της Επιτροπής Γεωργίας της ΕΕ. Μιας έκθεσης βασισμένης στα όσα ορίζει η Συνθήκη της Λισαβόνας, στις αποφάσεις του Ελέγχου Υγείας της νέας ΚΑΠ και στις κατευθύνσεις που έδωσε ήδη η Κομισιόν στο πλαίσιο της «Στρατηγικής Ευρώπη 2020». Δεν αλλάζει τίποτα το ότι το Ευρωκοινοβούλιο έχει πλέον και δικαίωμα ψήφου στις αποφάσεις της ΕΕ. Η έκθεση «για το μέλλον της ΚΑΠ μετά το 2013», που ψηφίστηκε από το συνασπισμό του κεφαλαίου, αφορά αποκλειστικά τα συμφέροντα των ευρωμονοπωλίων και εξυπηρετεί τις επιδιώξεις τους στην αρένα του ανελέητου ανταγωνισμού της παγκόσμιας αγοράς τροφίμων και αγροτικών πρώτων υλών.

Η Κομισιόν, με βάση την έκθεση αυτή, θα συντάξει τις σχετικές προτάσεις της, που αναμένεται να ανακοινωθούν από Σεπτέμβρη. Αφού γίνουν τα σχετικά ευρωπαζάρια, θα προκύψει το τελικό κείμενο προτάσεων τις οποίες το Ευρωκοινοβούλιο θα ψηφίσει στη συνέχεια, ζητώντας ενδεχομένως κάποιες επιμέρους τροποποιήσεις. Το θέμα δε σηκώνει αυταπάτες ότι μπορεί να αλλάξει τίποτα προς το καλύτερο, εντός ΚΑΠ και εντός ΕΕ. Τα όσα ψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο στην έκθεση της Επιτροπής Γεωργίας της ΕΕ στρέφονται σε βάρος των συμφερόντων των μικρών και μεσαίων αγροτών. Το μόνο που γίνεται είναι να εκσυγχρονίζεται η ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική που ξεκληρίζει τη φτωχομεσαία αγροτιά και ενισχύει τη συγκέντρωση της γης και τις μεγάλες καπιταλιστικές αγροτικές επιχειρήσεις. Τη συγκεκριμένη έκθεση καταψήφισε το ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο και υπερψήφισαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ.

Το κείμενο της έκθεσης βασίζεται στην εξασφάλιση της ανταγωνιστικότητας και της ποιότητας, στη δικαιότερη κατανομή των ενισχύσεων εντός της ΕΕ, στο ότι οι ενισχύσεις πρέπει να παραμείνουν αποσυνδεδεμένες από την παραγωγή. Δεν τίθεται θέμα αύξησης των επιδοτήσεων και δημιουργίας μηχανισμών πραγματικής στήριξης των τιμών του παραγωγού και μείωσης του κόστους παραγωγής. Γίνεται αναφορά στις κλιματικές αλλαγές και προσαρμογή της ΚΑΠ σ' αυτές. Προτείνεται η στήριξη της πράσινης ανάπτυξης, που αποτελεί τη νέα μεγάλη μπίζνα του κεφαλαίου για τις επόμενες δεκαετίες. Προτείνεται επίσης η ενίσχυση της πολιτικής ανάπτυξης της υπαίθρου και των μειονεκτικών περιοχών. Ολο το περιεχόμενο της έκθεσης είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της ΕΕ και της αντιαγροτικής πολιτικής που εφαρμόζεται ήδη εδώ και χρόνια. Και την προπαγάνδα αυτής της πολιτικής την έχουν χιλιοακούσει μέχρι τώρα οι αγροτοκτηνοτρόφοι της χώρας και έχουν διαπιστώσει ήδη στο πετσί τους τα οδυνηρά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, στο διάστημα 2000-2010 το αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα μειώθηκε σε πραγματικές τιμές κατά 19,9%. Στην ίδια την έκθεση αναφέρεται ότι το 2009 σε σύγκριση με το 2008 το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε σε επίπεδο ΕΕ κατά 12,2%. Αυτό είναι αποτέλεσμα της ακολουθούμενης ευρωπολιτικής. Και έπεται χειρότερη συνέχεια...

Προέχουν τα μεγαλοσυμφέροντα

Στην έκθεση διακρίνει κανείς ένα ...άγχος για τα συμφέροντα των ευρωμονοπωλίων. Επισημαίνει ότι ακρογωνιαίος λίθος της ΚΑΠ πρέπει να συνεχίσει να είναι η εξασφάλιση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής γεωργίας έναντι άλλων εμπορικών εταίρων, όπως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία κ.ά., προσθέτοντας επίσης ότι η ΕΕ μπορεί να παραμένει ο κύριος εξαγωγέας γεωργικών προϊόντων παγκοσμίως - κατά προσέγγιση 17% του συνολικού παγκόσμιου εμπορίου - ωστόσο τα τελευταία 10 χρόνια έχει χάσει ένα σημαντικό μερίδιο της αγοράς μιας και το 2000 συνέβαλε περίπου στο 19% του παγκόσμιου εμπορίου. Αναφέρεται επίσης όμως ότι η ΕΕ έχει μετατραπεί σε καθαρό εισαγωγέα γεωργικών προϊόντων, αξίας πάνω από 78 δισ. ευρώ (περίπου το 20% των παγκόσμιων αγροτικών εισαγωγών). Είναι προφανές ότι τα ευρωμονοπώλια τροφίμων επιλέγουν να αγοράζουν φτηνή πρώτη ύλη βασικά από τις τρίτες χώρες και μετά να την ακριβοπωλούν εντός και εκτός ΕΕ, κερδοσκοπώντας σε βάρος παραγωγών και καταναλωτών. Και επίσης γίνεται φανερή η επιδίωξη να πέσουν οι αγροτικές τιμές εντός ΕΕ σε εξευτελιστικά τριτοκοσμικά επίπεδα, πράγμα που έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό.

Οσο για τις αναφορές στις κλιματικές αλλαγές, στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την πράσινη ανάπτυξη ή τα βιοκαύσιμα δεύτερης γενιάς, που στο πλαίσιο της ακολουθούμενης ευρωπολιτικής περιέλαβε και η συγκεκριμένη έκθεση, η φτωχομεσαία αγροτιά δεν έχει σε τίποτα να ωφεληθεί. Το όλο ευρωσχέδιο αφορά τα μεγάλα κεφάλαια και το άνοιγμα νέων πεδίων για την ενίσχυση των κερδών τους. Η επίκληση των κλιματικών αλλαγών αποτελεί το νέο άλλοθι για να περάσουν ακόμα πιο αντιδραστικά μέτρα σε βάρος της φτωχομεσαίας αγροτιάς και να κοπούν ακόμα περισσότερο οι αγροτικές επιδοτήσεις. Δυστυχώς κι εδώ κυριαρχεί η υποκρισία και η κοροϊδία. Ο,τι έγινε μέχρι τώρα στις αναθεωρήσεις της ΚΑΠ από το 1992 και μετά, έγινε στο όνομα της εξυπηρέτησης των συμφερόντων και των απαιτήσεων των ευρωπολυεθνικών και των ευρωδεσμεύσεων έναντι του ΠΟΕ (Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου). Τώρα η ευρωπροπαγάνδα χρησιμοποιεί και τις κλιματικές αλλαγές. Αλλά ακόμα κι αν υπάρχουν ή αν επέλθουν κλιματικές αλλαγές, που θα έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή, πού οφείλεται αυτό; Είναι προφανές ότι δεν ευθύνεται η αγροτική παραγωγή. Ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής και οι ανελέητοι νόμοι του κέρδους ευθύνονται για ό,τι αρνητικό συμβαίνει και θα συμβεί στο κλίμα και στο περιβάλλον και σε βάρος των λαών.

Λόγος γίνεται επίσης στην έκθεση για «ανάπτυξη της υπαίθρου» και για «πετυχημένο αγροτουρισμό». Ομως χρόνια τώρα η φτωχομεσαία αγροτιά ακούει για ανάπτυξη της υπαίθρου και για αγροτουρισμό, αλλά φως δεν είδε. Είδε πάλι να κερδίζουν τα μεγαλοσυμφέροντα. Τα οποία θα συνεχίσουν να κερδίζουν και να κερδίζουν με τις ευλογίες της ΕΕ, του Ευρωκοινοβουλίου και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου. Η πρόθεση της ΕΕ στην αναθεώρηση μετά το 2013 είναι να κοπούν κι άλλο οι αγροτικές επιδοτήσεις και να μεταφερθούν στο λεγόμενο δεύτερο πυλώνα για την ανάπτυξη της υπαίθρου. Ομως οι επιδοτήσεις του δεύτερου πυλώνα κινούνται πάντα στην κατεύθυνση της συρρίκνωσης του αριθμού των αγροτών, αλλά και της αγροτικής παραγωγής. Αντί να επιδοτείται η αγροτική παραγωγή, επιδοτούνται οι φράχτες για τα χέρσα χωράφια... Και από αυτή την πολιτική οι φτωχομεσαίοι αγρότες θα καταλήξουν είτε ξεκληρισμένοι και άνεργοι, είτε φτηνά αμειβόμενοι σερβιτόροι αγροτουριστικών επιχειρήσεων, είτε κολίγοι σε μεγάλες καπιταλιστικές αγροτικές επιχειρήσεις.

Πρόφαση δικαιοσύνης...

Ιδιαίτερα επικίνδυνη για τη φτωχομεσαία αγροτιά της χώρας μας είναι η προτροπή που περιλαμβάνεται στην έκθεση για «μια δικαιότερη ΚΑΠ» με την οποία ζητά «μια πιο δίκαιη κατανομή των πληρωμών της ΚΑΠ που θα πρέπει να είναι δίκαιες για τους αγρότες και στα νέα, αλλά και στα παλιά κράτη - μέλη». Με δεδομένο ότι το ύψος των άμεσων ενισχύσεων προς τους αγρότες στη χώρα μας είναι κάτι λιγότερο από 60 ευρώ το στρέμμα κατά μέσο όρο (58,7 ευρώ για την ακρίβεια) και στη Ρουμανία λιγότερο από 5 ευρώ, ενώ σε επίπεδο ΕΕ είναι 22,2 ευρώ το στρέμμα, η «δικαιοσύνη» που επαγγέλλονται οι συντάκτες της έκθεσης συνιστά κυριολεκτικά σφαγή των επιδοτήσεων και του εισοδήματος των Ελλήνων αγροτοκτηνοτρόφων. Και σ' αυτό το θέμα η έκθεση κινείται με χέρια και με πόδια με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την επιβολή της περιφερειοποίησης των επιδοτήσεων από το 2013.

Οι υπάρχουσες πληροφορίες αναφέρουν σχετικά ότι σχεδιάζεται να γίνει μια περιφέρεια όλη η ΕΕ μετά το 2013 και να δίνονται οι περιφερειοποιημένες ενισχύσεις ανά εκτάριο με ίση αξία για όλα τα κράτη - μέλη. Φλατ Ρέιτ (Flat Rate) το λένε αυτό το σενάριο, και, αν γίνει πράξη, η Ελλάδα θα είναι από τις πιο ζημιωμένες χώρες της ΕΕ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ, θα χαθεί για την Ελλάδα το 62% των χρημάτων που δίνονται για τις αγροτικές επιδοτήσεις. Ομως, το θέμα είναι ότι λόγω του πολυτεμαχισμένου κλήρου η Ελλάδα λαμβάνει κατά μέσο όρο επιδοτήσεις κάτω από 3.000 ευρώ ανά αγροτική εκμετάλλευση, ποσό που είναι εκ των πραγμάτων πολύ μικρό. Βέβαια, στην έκθεση η αναφορά που γίνεται σχετικά είναι να υπάρξει κι ένα μεταβατικό στάδιο προσαρμογής, πράγμα που σίγουρα θα ζητήσει και όποιος είναι στην κυβέρνηση από τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, το επόμενο διάστημα.

Είναι προφανές πως από αυτή την πολιτική δεν υπάρχει κανένα κέρδος για την αγροτιά. Είναι επίσης προφανές ότι αυτή η πολιτική δε φτιασιδώνεται. Μόνο ανατρέπεται. Για τη φτωχομεσαία αγροτιά υπάρχουν δύο δρόμοι. Είτε η υποταγή της στη βάρβαρη πολιτική της ΕΕ και των κυβερνώντων, είτε η συσπείρωσή της με την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα σε μία μεγάλη κοινωνική συμμαχία που θα διεκδικήσει: Εναν άλλο δρόμο ανάπτυξης με λαϊκή εξουσία και οικονομία, με καθετοποιημένες κρατικές επιχειρήσεις και παραγωγικούς συνεταιρισμούς, που θα μπορεί ταυτόχρονα να ικανοποιήσει πλήρως τις λαϊκές διατροφικές ανάγκες με φτηνά και υγιεινά τρόφιμα και να εξασφαλίσει δίκαιο εισόδημα για τους αγρότες και την ικανοποίηση των αναγκών τους, ενώ παράλληλα θα προστατεύει το περιβάλλον.


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ