Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Ο «καταδότης» του Φορντ

Σκηνή απ' την ταινία του Τζον Φορντ
Σκηνή απ' την ταινία του Τζον Φορντ
Ο ιρλανδικής καταγωγής σκηνοθέτης Τζον Φορντ, ο οποίος είναι ένας από τους πρωτοπόρους του αμερικανικού κινηματογράφου, υπογράφει ένα από τα αριστουργήματα του προπολεμικού κινηματογράφου, την ταινία «Ο καταδότης». Η ταινία θα προβληθεί απόψε στις 23.00 από το κανάλι της Βουλής.

Στο Δουβλίνο του 1922 ο Τζίπο Νόλαν, την εποχή της εξέγερσης του Σιν Φέιν, καταγγέλλει στην αγγλική αστυνομία έναν Ιρλανδό επαναστάτη. Ο Τζίπο, που είναι άνεργος, είχε αποφασίσει να φύγει με την κοπέλα του στην Αμερική και χρειαζόταν χρήματα για τα εισιτήρια. Ξαφνικά και ενώ ο Ιρλανδός επαναστάτης θα βρεθεί δολοφονημένος από την αστυνομία, ο Τζίπο από φτωχός θα γίνει πλούσιος. Είναι φανερό πως κάποιος κατέδωσε στην αστυνομία τον επαναστάτη. Οι υποψίες της οργάνωσης στρέφονται στον Τζίπο, αλλά του δίνει την ευκαιρία να βρει τον καταδότη και να τους τον παραδώσει. Στο τέλος θα ομολογήσει την προδοσία του και θα υποστεί την ανάλογη τιμωρία...

Το πραγματικό όνομα του μεγάλου σκηνοθέτη Τζον Φορντ ήταν Σιν Αλουίσιους Ο' Φίνεϊ. Οι γονείς του είχαν πάει στην Αμερική από το Γκάλγουεϊ της Ιρλανδίας. Ο Φορντ γεννήθηκε το 1895 στο Κέιπ Ελίζαμπεθ του Μέιν. Την καριέρα του στον κινηματογραφικό χώρο την αρχίζει το 1913, όταν πήγε να εργαστεί στο Χόλιγουντ. Το 1924 παρουσιάζει την πρώτη του μεγάλη επιτυχία με τίτλο «Το σιδερένιο άλογο». Η ταινία «Ο καταδότης» (γυρισμένη το 1935) θεωρείται μία από τις καλύτερες ταινίες του σκηνοθέτη. Απέσπασε «Οσκαρ» και το βραβείο κριτικών της Νέας Υόρκης για τη σκηνοθεσία, το σενάριο (Ντάντλεϊ Νίκολς), τη μουσική (Μαξ Στάινερ) και ερμηνείας πρώτου ρόλου στον ηθοποιό Βίκτορ Μακ Λάγκλεν. Η ταινία, που έχει γυριστεί εξ ολοκλήρου σε στούντιο, είναι μια εκπληκτική ψυχολογική μελέτη της ανθρώπινης φύσης. Παίζουν επίσης οι Χέδερ Εϊντζελ, Πρέστον Φόστερ, Μάργκοτ Γκράχαμ και Γουάλας Φορντ.

«Ρόνιν». Περιπέτεια σε σκηνοθεσία Τζον Φρανκενχάιμερ.

«Ρόνιν» είναι στα ιαπωνικά ο σαμουράι που έχει υποπέσει σε δυσμένεια, μετά το θάνατο του δασκάλου του. «Ρόνιν» είναι και οι ήρωες της ταινίας. Μια ομάδα επαγγελματιών παρανόμων, με διαφορετική ειδικότητα ο καθένας, οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε οποιονδήποτε με το ανάλογο χρηματικό τίμημα. Η Ντίρντρε, μια μυστηριώδης Ιρλανδή, προσλαμβάνει τον Σαμ, πρώην πράκτορα της CIA, τον Βένσαν και άλλους Ρόνιν, για να επανακτήσουν μια βαλίτσα με άκρως απόρρητο περιεχόμενο, προτού ο άνθρωπος που την έχει τώρα στην κατοχή του, την πουλήσει. Ο Σαμ και οι σύντροφοί του ολοκληρώνουν με επιτυχία την αποστολή. Αμέσως μετά, όμως, ένα μέλος της ομάδας, που, απ' ό,τι φαίνεται, δεν έχει ενδοιασμούς να προδώσει τους υπόλοιπους, αλλάζει τη βαλίτσα με μια άλλη... Εγκεφαλικό, αλλά και συναρπαστικό μαζί, το αστυνομικό θρίλερ «Ρόνιν» εκθειάστηκε από κοινό και κριτικούς. Πίσω από την κάμερα, βρίσκεται ένας βετεράνος κινηματογραφιστής του Χόλιγουντ, ο Τζον Φρανκενχάιμερ. Πρωταγωνιστούν: Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Ζαν Ρενό, Νατάσα Μακ Ελόουν, Στέλαν Σκάρσκγαρντ, Σον Μπιν (STAR, 21.00).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ