Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ρωσική Πρωτοπορία και κατάκτηση του διαστήματος

Εργο από τη συλλογή Κωστάκη
Εργο από τη συλλογή Κωστάκη
Τη «στενή σχέση, ανάμεσα στην τέχνη και την επιστήμη» στη Ρωσία λίγο πριν και φυσικά μετά τη Μεγάλη Οχτωβριανή Επανάσταση προσπαθεί να αναδείξει η έκθεση, με τίτλο «Το Σύμπαν της Ρωσικής Πρωτοπορίας: Τέχνη και εξερεύνηση του Διαστήματος, 1900 - 1930» που οργανώνει μέχρι τις 19/9 το Ιδρυμα Μποτίν (Fundacion Marcelino Botin), στην Σανταντέρ Ισπανίας. Eντονη είναι η ελληνική συμμετοχή, αφού, παραπάνω από τα μισά εκθέματα (58) προέρχονται από την περίφημη Συλλογή Κωστάκη (με έργα Ρώσων και Σοβιετικών ζωγράφων της Ρωσικής καλλιτεχνικής Πρωτοπορίας) του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης.

Στην έκθεση, συμμετέχουν επίσης μεγάλα μουσεία (Μουσείο Πομπιντού, Πινακοθήκη Τρετιακόφ της Μόσχας, Κρατικό Μουσείο της Αγίας Πετρούπολης, Εθνική Βιβλιοθήκη της Ρωσίας, Μουσείο Διαστήματος της Μόσχας, Πινακοθήκη Λορεντσέλι του Μιλάνου, το Μουσείο Te Papa Tongarewa στο Ουέλιγκτον της Νέας Ζηλανδίας).

Μέρος της έκθεσης είναι αφιερωμένο στην περίοδο που οι Σοβιετικοί επιστήμονες δημιούργησαν και εκτόξευσαν, πρώτοι στον κόσμο, από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, το «Σπούτνικ 1», ανοίγοντας στην ανθρωπότητα το δρόμο για το Διάστημα. Η συναρπαστική περιπέτεια του διαστήματος ενέπνευσε καλλιτέχνες όπως ο Καντίνσκι, ο Τάτλιν, ο Μάλεβιτς, ο Νικρίτιν κ.ά. Στα εκθέματα συμπεριλαμβάνονται σπάνιες παλιές φωτογραφίες, αφίσες, μοντέλα τεχνητών δορυφόρων και διαστημοπλοίων.

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων θα γίνει κινηματογραφικό αφιέρωμα με ταινίες του πρώιμου σοβιετικού κινηματογράφου επιστημονικής φαντασίας («Η βασίλισσα του πλανήτη Αρη» του Γιάκοβ Προταζάνοφ (1924) και «Το κοσμικό ταξίδι» του Βασίλι Ζουράβλεφ (1936)).


Ιβάν Κουντριάσοφ «Κατασκευή ευθύγραμμης κίνησης» (1925), Συλλογή Κωστάκη
Ιβάν Κουντριάσοφ «Κατασκευή ευθύγραμμης κίνησης» (1925), Συλλογή Κωστάκη

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ