Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Απελάσεις των πρώτων Ρομά

Ρομά από τη Ρουμανία με το παιδί στην αγκαλιά λίγο πριν την απέλαση από τη Γαλλία
Ρομά από τη Ρουμανία με το παιδί στην αγκαλιά λίγο πριν την απέλαση από τη Γαλλία
ΠΑΡΙΣΙ - ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.--

Οι πρώτες απελάσεις των Ρομά που ζουν στη Γαλλία χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα, ξεκίνησαν χτες εν μέσω σημαντικών αντιδράσεων από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Συνολικά 79 άνθρωποι - που συμφώνησαν στην «οικειοθελή επιστροφή τους» - επιβιβάστηκαν σε δύο ξεχωριστές πτήσεις στο Παρίσι και την Λιόν με προορισμό τη Ρουμανία. Σήμερα αναμένεται η απέλαση άλλων 132 Ρομά και μέχρι το τέλος του Αυγούστου η Γαλλία σχεδιάζει να απελάσει συνολικά 700 Ρομά. Ο καθένας που συμφωνεί στην «οικειοθελή επιστροφή του» λαμβάνει 300 ευρώ και 100 για κάθε παιδί σαν «βοήθεια» από τη γαλλική κυβέρνηση για να ξεκινήσουν μια νέα ζωή στη χώρα τους, δήλωσαν κυνικά Γάλλοι αξιωματούχοι.

Η γαλλική αστυνομία έχει κατεδαφίσει ήδη 52 καταυλισμούς και σε διάστημα τριμήνου θα έχουν διαλυθεί άλλοι 300 καταυλισμοί σε όλη τη γαλλική επικράτεια. Πρόκειται για ένα σχέδιο που ανακοίνωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί στα τέλη του Ιούλη, υποστηρίζοντας ότι η αύξηση της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας στη χώρα οφείλεται «στις συνέπειες της μη ελεγχόμενης μετανάστευσης την τελευταία 50ετία». Χαρακτήρισε μάλιστα τους καταυλισμούς των Ρόμα «εστίες εγκληματικότητας, διαφθοράς ανηλίκων, πορνείας, διακίνησης ναρκωτικών και συλλογής χρημάτων από παράνομες δραστηριότητες».

Ο διωγμός των Ρομά από τη γαλλική κυβέρνηση είναι μέρος του γενικότερου σχεδίου χτυπήματος των λαϊκών δικαιωμάτων και της αναμενόμενης επίθεσης που έρχεται μετά το καλοκαίρι.

Πάντως, παρ' όλο που η ρουμανική κυβέρνηση έχει εκφράσει ανησυχία για τους κινδύνους «λαϊκιστικού εκτροχιασμού» και «ξενοφοβικών αντιδράσεων» εξαιτίας των απελάσεων, ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Τράιαν Μπασέσκου δήλωσε χτες πως «αυτό που συμβαίνει στη Γαλλία αποδεικνύει την ανάγκη» για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα ενσωμάτωσης των Ρομά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ