Σάββατο 21 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Οξύνεται η αντιπαράθεση απεργών - κυβέρνησης

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.--

Η κυβέρνηση θα πάρει ειδικά μέτρα ασφαλείας κατά των απεργών δημοσίων υπαλλήλων που προσπαθούν να διαταράξουν βασικές υπηρεσίες δήλωσε χτες ο Νοτιοαφρικανός υπουργός Εσωτερικών Σιγιαμπόνγκα Τσουέλε, προσθέτοντας ότι για την κυβέρνηση προέχει η ασφάλεια των πολιτών.

Ο ίδιος υπουργός απείλησε τους εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους στους τομείς της Υγείας, της εκπαίδευσης, των δικαστηρίων και άλλων υπηρεσιών με ειδικά δικαστήρια που, όπως είπε, «θα αναλάβουν ενέργειες χουλιγκανισμού».

Το ίδιο 24ωρο ανώτερα στελέχη της κορυφαίας συνδικαλιστικής ένωσης στη Ν. Αφρική, COSATU, ζήτησαν εκτάκτως συνάντηση με τον πρόεδρο της χώρας Τζέικομπ Ζούμα και τον υπουργό Οικονομικών Πράβιν Γκόρντχαν, προκειμένου να βρεθεί το γρηγορότερο μια πολιτική λύση στα αιτήματα των απεργών και να τερματιστεί η απεργία στην οποία συμμετέχουν πάνω από ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι...

Ως γνωστόν, οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν ξεκινήσει εδώ και ένα τριήμερο επ' αόριστον απεργία διαρκείας απορρίπτοντας την προσφορά της κυβέρνησης για μισθολογικές αυξήσεις στο 7% και στεγαστικό επίδομα 700 ραντ, διεκδικώντας αυξήσεις 8,6% και στεγαστικό επίδομα άνω των 1.000 ραντ.

Ο πρόεδρος του COSATU Σντούμο Ντλαμίνι, μιλώντας στη νοτιοαφρικανική εφημερίδα «Mail & Gardian» κατηγόρησε τον υπουργό Δημοσίων Υπηρεσιών και Διοίκησης Ρίτσαρντ Μπαλόγι για άστοχους και αδέξιους χειρισμούς στις διαπραγματεύσεις με τους συνδικαλιστές των δημοσίων υπαλλήλων. Πρόσθεσε ότι για το COSATU η απεργία στο δημόσιο τομέα εγγυάται στο πλαίσιο στρατηγικής του Κογκρέσου Νοτιοαφρικανικών Συνδικάτων (όπως είναι το πλήρες όνομα του COSATU) να ασκήσει πίεση στο ANC να αναθεωρήσει τη γενικότερη οικονομική του πολιτική ενόψει του γενικού συμβουλίου του κόμματος το Σεπτέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ