Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ
Προσαρμογή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Την ενσωμάτωση στην ελληνική Δικαιοσύνη των «κανόνων» του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου προωθεί η κυβέρνηση με σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή. Το δικαστήριο αυτό ιδρύθηκε από 120 κράτη - μέλη των Ηνωμένων Εθνών, ενώ το 2002 εγκρίθηκε το Καταστατικό του.

Οπως ανέφερε χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης, προσαρμόζονται οι διατάξεις του εσωτερικού δικαίου προς τις διατάξεις του Καταστατικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου που κυρώθηκε με το νόμο 3003/2002. Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, καθορίζονται τα εγκλήματα της γενοκτονίας, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τα εγκλήματα πολέμου κατά προσωπικών αγαθών και τα εγκλήματα κατά ειρηνευτικών συμβόλων και προσπαθειών. Οπως ανέφερε ο υπουργός, για όλα τα παραπάνω εγκλήματα οι ποινές φτάνουν μέχρι και την ισόβια κάθειρξη και δεν υπόκεινται σε παραγραφή.

Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε συνθήκες επικράτησης του ιμπεριαλισμού τέτοια δικαστήρια, παρά τα μεγάλα λόγια για επικράτηση της διεθνούς νομιμότητας κ.λπ., γίνονται όργανο αυτών που διαφεντεύουν σήμερα τον κόσμο. Με το ίδιο νομοσχέδιο, ρυθμίζονται θέματα δικαστικής συνεργασίας σχετικά με την αίτηση παράδοσης στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, τη σύλληψη του εκζητούμενου, την απόφαση για την παράδοση, την προσωρινή σύλληψη και την προσωρινή παράδοση στο Δικαστήριο αυτό, καθώς και την εκτέλεση της ποινής.

Μηχανοργάνωση στη Δικαιοσύνη

Επιπλέον, ο υπουργός εξήγγειλε μέτρα που αποσκοπούν στην «ψηφιοποίηση» της Δικαιοσύνης και των υπηρεσιών της, για τα οποία, όμως, μέχρι την εφαρμογή τους θα χρειαστούν να περάσουν δύο περίπου χρόνια, καθώς η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο της κατάθεσης των τεχνικών δελτίων των προτεινόμενων πράξεων. Το συνολικό κόστος της «ψηφιοποίησης» της Δικαιοσύνης είναι 37 εκ. ευρώ και το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ.

Ειδικότερα, προωθείται η δημιουργία Εθνικού Ποινικού Μητρώου, όπου θα καταχωρούνται τα ποινικά μητρώα από το σύνολο των Εισαγγελιών Πρωτοδικών της χώρας, ενώ η αίτηση και η λήψη αντιγράφου θα γίνεται ηλεκτρονικά. Παράλληλα, το υπουργείο προωθεί πρόγραμμα για την ηλεκτρονική κατάθεση και παρακολούθηση δικογράφων καθώς και η ψηφιακή καταγραφή, αποθήκευση και απομαγνητοφώνηση των πρακτικών σε όλα τα δικαστήρια της χώρας. Επίσης, θα δημιουργηθεί ενιαίο μηχανογραφημένο σύστημα στις φυλακές της χώρας και θα παρέχονται ηλεκτρονικές υπηρεσίες στους αποφυλακισθέντες.

Στο μεταξύ, ορίστηκαν και τα μέλη του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Θυματοποίησης και της Εγκληματικότητας των Ανηλίκων (ΚΕΣΑΘΕΑ). Πρόεδρος του ΚΕΣΕΘΕΑ θα είναι η Α. Πιτσελά, αναπληρώτρια καθηγήτρια εγκληματολογίας του ΑΠΘ. Αποστολή του Κέντρου είναι να δημιουργήσει ένα εθνικό δίκτυο για την προστασία των ανηλίκων που βρίσκονται σε κίνδυνο. Επίσης, θα συντονίζει μηχανισμούς ανίχνευσης της κακοποίησης των παιδιών και θα οργανώνει τη στήριξη ανηλίκων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ