Σάββατο 28 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΜΙΚΡΟΙ ΕΒΕ
Μαζικό ξεκλήρισμα και εμπαιγμός

Επιχείρηση καμουφλάζ από την κυβέρνηση ενόψει ΔΕΘ

Από παλιότερη κινητοποίηση της ΠΑΣΕΒΕ
Από παλιότερη κινητοποίηση της ΠΑΣΕΒΕ
Το καμουφλάρισμα της βάρβαρης πολιτικής, των νέων πακέτων που ετοιμάζουν για το αμέσως επόμενο διάστημα και χρόνια επιχειρεί σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ μπροστά στις πρωθυπουργικές «εξαγγελίες» στη ΔΕΘ.

Η αντιλαϊκή επίθεση και ο απροκάλυπτος εμπαιγμός ακουμπάνε για τα καλά και τους μικρούς ΕΒΕ, οι οποίοι και βρίσκονται αντιμέτωποι με τα νέα οξυμένα φαινόμενα της καπιταλιστικής κρίσης, συνθλίβονται από τις μυλόπετρες της ανταγωνιστικότητας του μεγάλου κεφαλαίου, από την πτώση του λαϊκού εισοδήματος, την κάθετη πτώση του τζίρου για μικρομάγαζα και μικροεπαγγελματίες.

Σε ρότα υποκρισίας, η διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ που συναντήθηκε χτες με τους υπουργούς Οικονομικών, Οικονομίας και τον υφυπουργό Εργασίας βάζει αιτήματα όπως, την «επαναδιαπραγμάτευση» του χρονοδιαγράμματος με την ΕΕ συγκαλύπτοντας έτσι και βάζοντας πλάτες στην εφαρμοζόμενη πολιτική. Η ίδια η ΕΕ στις συναντήσεις που, πρόσφατα, είχε το κλιμάκιο της τρόικας με κυβερνητικούς παράγοντες έβαλε ανοικτά το ζήτημα για τον «πολύ μεγάλο αριθμό» από τις μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα και που κατά τους ΕΕ και ΔΝΤ στέκονται «εμπόδιο στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας».

Η πόρτα της εξόδου για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ φέρνει φρέσκο αέρα στα πανιά της πλουτοκρατίας, τους αποδίδει νέο ζωτικό χώρο για μπίζνες, για τη συγκέντρωση της πίτας, για ακόμη περισσότερα κέρδη. Αυτό άλλωστε αποτελεί και απόλυτα συνειδητή επιλογή τους, είναι σάρκα από τη σάρκα του μνημονίου τους, της συνολικής επίθεσης που ξετυλίγουν για την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» και απέναντι στο λαό.

Αυτή είναι η πραγματικότητα που, όψιμα, διαπιστώνει, η έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, αλλά που στην πράξη τα γυρίζει. Πάνω από 176.700 μικροεπιχειρήσεις με 305.000 θέσεις απασχόλησης κινδυνεύουν με οριστικό λουκέτο, ακόμη 198.000 βρίσκονται στο παρά 1' από την πόρτα εξόδου. Συνολικά 375.000 μέχρι το 2011 προσφέρονται βορά στις ορέξεις των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Τα μέτρα χρηματοδότησης, οι κρατικές ενισχύσεις, όπως από το λεγόμενο «αναπτυξιακό νόμο» ΕΣΠΑ είναι αποκλειστικά για τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Καμία τύχη δεν μπορεί να έχει η όποια αίτηση για ενίσχυση που τυχόν υποβάλουν αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ. Αυτό θα ισχύει απόλυτα απ' εδώ και στο εξής. Η «αξιολόγηση» με κριτήρια όπως η «βιωσιμότητα», «ανταγωνιστικότητα» κλπ και με την καπιταλιστική κρίση να θερίζει σημαίνει ότι και η απλή αίτηση είναι τζάμπα κόπος. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά στον ΣΕΒ, που αξιώνει και την τυπική «απεμπλοκή από τις διαδικασίες του νέου αναπτυξιακού νόμου των επενδυτικών προτάσεων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων». Και αυτό όχι για λόγους ουσίας, αλλά γιατί όπως οι ίδιοι σημειώνουν θα «οδηγήσει επενδυτές και υπηρεσίες σε δυσανάλογα υψηλό γραφειοκρατικό και διαδικαστικό φόρτο, γεγονός που συνεπάγεται κόστος αλλά και καθυστερήσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ