Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Εντείνεται η επίθεση στο χώρο των ΜΜΕ

Συνεχίζεται και εντείνεται η επίθεση της εργοδοσίας στο χώρο των ΜΜΕ. Στις απολύσεις, στη μη καταβολή δεδουλευμένων, στη μη τήρηση των συλλογικών συμβάσεων προστίθενται νέες μορφές επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων σε εφημερίδες και τηλεοπτικούς σταθμούς.

Οι αξιώσεις της εργοδοσίας από τους εργαζόμενους αποτυπώνονται στον «εσωτερικό κανονισμό εργασίας του προσωπικού της Εταιρείας ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΕ Star Channel», ο οποίος μάλιστα φέρει τη «βούλα» του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας το οποίο τον επικύρωσε. Το κείμενο αποτελεί ουσιαστικά καταγραφή μιας σειράς υποχρεώσεων των εργαζόμενων, χωρίς να αφήνει περιθώρια για δικαιώματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ως σκοπός του περιγράφεται «η καθιέρωση της τάξεως που απαιτείται, χωρίς την οποία είναι αδύνατη η συνεργασία του προσωπικού με την εταιρεία, η πρόοδος των εργασιών αυτής, που αποτελεί κοινό συμφέρον της επιχείρησης και των εργαζομένων σε αυτή», επιχειρώντας να ταυτίσει τα συμφέροντα των εργαζομένων με αυτά των ιδιοκτητών της εταιρείας.

Απλήρωτοι για μήνες

Την ίδια στιγμή, ασφυκτική είναι η κατάσταση για εργαζόμενους στους οποίους δεν έχουν καταβληθεί δεδουλευμένα. Απλήρωτοι για τους μήνες Ιούνη, Ιούλη και Αύγουστο παραμένουν οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα «Απογευματινή», ενώ την ίδια στιγμή η εργοδοσία πιέζει για αποχώρηση 60 εργαζομένων. Νέα γενική συνέλευση των εργαζομένων πραγματοποιείται αύριο Πέμπτη. Σε γενική συνέλευση προχωρούν και οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα «Εξπρές» που εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, αντί για τις αμοιβές τους, λαμβάνουν έναντι.

Αλλαγές στο ωράριο εργασίας των εσωτερικών συντακτών αποφάσισε η διοίκηση του τηλεοπτικού σταθμού «Alpha», καταστρατηγώντας τη σύμβαση και μετατρέποντας το εξάωρο σε οκτάωρο, χωρίς βέβαια ανάλογη αύξηση στις αποδοχές.

Επιπλέον, η εργοδοσία στον «Alpha» και στο STAR CHANNEL προχώρησε σε εσωτερικές μετακινήσεις συντακτών από τη διεύθυνση ειδήσεων στα διάφορα «ψυχαγωγικά» προγράμματα που προβάλλονται κατά κανόνα τις μεσημεριανές ώρες. Ηδη, έχουν γίνει 10 τέτοιες μετακινήσεις σε κάθε ένα από τους παραπάνω τηλεοπτικούς σταθμούς, με συνέπειες τόσο την εντατικοποίηση της εργασίας στο ειδησεογραφικό τμήμα όσο και την υποβάθμιση ουσιαστικά του περιεχομένου της δημοσιογραφικής δουλειάς.

Τα παραπάνω απασχόλησαν τη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, η πλειοψηφία του οποίου επιμένει στην πρακτική της αδράνειας και της διαχείρισης της κατάστασης η οποία είναι περισσότερο από πιεστική για πολλούς εργαζόμενους. Ανάμεσα σε άλλα αποφάσισε, να καλέσει τους εργαζόμενους στην «Απογευματινή» σε «αγωνιστική ετοιμότητα» και δήλωσε ότι καταθέτει αγωγή και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για τη διασφάλιση των απαιτήσεών τους. Επίσης αποφάσισε να καλέσει σε διάλογο τους διευθυντές του STAR και του «Alpha».

Την ανάγκη το σωματείο των δημοσιογράφων να πάρει ξεκάθαρη θέση απέναντι στις αρνητικές για τους εργαζόμενους εξελίξεις στο χώρο των ΜΜΕ επισήμανε ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ σημειώνοντας ότι πρέπει να δοθεί όραμα στους εργαζόμενους προκειμένου να τις αντιπαλέψουν και να αποσπάσουν και κατακτήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ