Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ-ΣΕΡΒΙΑ_ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Κομμένο στα μέτρα της ΕΕ το νέο σερβικό σχέδιο στον ΟΗΕ...

Οι Γερμανοί ΝΑΤΟικοί επικεφαλής (ο πρώτος παρέδωσε στον δεύτερο) του προτεκτοράτου του Κοσσυφοπεδίου, που αποσχίστηκε από την επικράτεια της Σερβίας
Οι Γερμανοί ΝΑΤΟικοί επικεφαλής (ο πρώτος παρέδωσε στον δεύτερο) του προτεκτοράτου του Κοσσυφοπεδίου, που αποσχίστηκε από την επικράτεια της Σερβίας
BΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ._ «Συμβιβαστική λύση» ανάμεσα στο Βελιγράδι και την ΕΕ αναφορικά με το υπό τροποποίηση σερβικό σχέδιο απόφασης που υποβάλλεται σήμερα για έναρξη συζήτησης στη Γενική Συνέλευση (ΓΣ) του ΟΗΕ, υποστήριξαν Σέρβοι αξιωματούχοι πως σημειώθηκε μετά από τις κεκλεισμένων των θυρών πολύωρες συνομιλίες ανάμεσα στον Σέρβο πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς και την επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Κάθριν Αστον.

Μάλιστα ο Μπόρις Τάντιτς (που βρίσκεται από προχτές στις Βρυξέλλες) πήρε την «ολόπλευρη υποστήριξη» του σερβικού υπουργικού συμβουλίου μέσω τηλεδιάσκεψης προκειμένου να «εναρμονιστεί» το σερβικό σχέδιο ψηφίσματος με όσα επιτάσσουν οι Βρυξέλλες που επιχειρούν παντιοτρόπως να εκτοπίσουν τον ΟΗΕ από οποιαδήποτε νέα διαδικασία αναμόχλευσης του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου...

Χτες το απόγευμα, μάλιστα, η Σερβία επρόκειτο να ενημερώσει τη ΓΣ σχετικά με τις αλλαγές που αποφασίστηκαν στο σχέδιο ψηφίσματος και που σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες συμπεριλαμβάνουν πρόταση προκειμένου η ΕΕ να «διευκολύνει» έναν «αναμενόμενο» διάλογο ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα για «να ενισχυθεί η ειρήνη και η σταθερότητα» στην περιοχή και να γίνει «πρόοδος στο δρόμο για ένταξη στην ΕΕ» τάχα για τη «βελτίωση της ζωής των λαών Σερβίας-Κοσσυφοπεδίου».

Αντί του «διαλόγου για το τελικό καθεστώς και τα άλλα ανοιχτά ζητήματα μεταξύ Βελιγραδίου - Πρίστινας» στο νέο («εναρμονισμένο» με τις θέσεις της ΕΕ) σερβικό σχέδιο ψηφίσματος γίνεται λόγος σε «ένα ανοιχτό σχηματισμό αποδεκτό και στις δύο πλευρές για την ενίσχυση της ειρήνης και της σταθερότητας».

Πάντως και χτες οι σερβικές εφημερίδες, (π.χ. «Danas») επέμειναν στα σενάρια για παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας στο τραπέζι των οποίων φέρεται πως έχει τεθεί και πρόταση που εκπονήθηκε, πριν από τρεις βδομάδες, από το ιμπεριαλιστικό ίδρυμα γεωπολιτικής «Διεθνής Ομάδα Κρίσεων» (ICG) για αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία, με αντάλλαγμα την αυτονομία των σερβικών περιοχών στο κεντρικό Κόσσοβο και την προσχώρηση, στη Σερβία, του βορείου τμήματος του προτεκτοράτου.

  • Αγνωστοι δράστες πυροβόλησαν θανάσιμα τον Χακίφ Μεχμέτι, Αλβανό κάτοικο της συνοικίας Μικρονάσελιε, στο βόρειο τμήμα της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα. Ο Χακίφ Μεχμέτι είχε εργαστεί για ένα χρονικό διάστημα σε τοπικά ΜΜΕ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ