Κυριακή 12 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γερμανία: Μείωση παραγωγής, αύξηση πτωχεύσεων και λιτότητα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σε τέλμα βρίσκεται η γερμανική οικονομία, χωρίς να διαφαίνεται αύξηση των εξαγωγών, όπως υπολόγιζαν η κυρία Μέρκελ και οι σύμμαχοι της. Αντίθετα, τον Ιούλη σημειώθηκε «απρόσμενη» μείωση των εξαγωγών, αναδεικνύοντας το αδιέξοδο των καπιταλιστικών ρυθμιστικών πολιτικών για την αντιμετώπιση της κρίσης.

«ΑΠΡΟΣΜΕΝΗ», χαρακτήρισαν οι αναλυτές, την πτώση 1,5%, στα 83 δισ. ευρώ, που σημείωσαν οι γερμανικές εξαγωγές τον Ιούλη σε μηνιαία βάση. Οι εισαγωγές υποχώρησαν 2,2%, στα 69,5 δισ., διαμορφώνοντας το εμπορικό πλεόνασμα στα 13,5 δισ. από τα 14,2 δισ. του Ιούνη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η οικονομική πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης στοχεύει στην αύξηση των εξαγωγών, μέσω των οποίων επιδιώκει την ανάκαμψη της οικονομίας. Παράλληλα, η κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών - Φιλελευθέρων, ακολουθώντας μια πολιτική σκληρής λιτότητας προκαλεί μείωση της εσωτερικής ζήτησης και αύξησης της ανεργίας.

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ αυτές (μείωση εξαγωγών, μείωση εσωτερικής ζήτησης) έχουν άμεση επίπτωση στην πορεία της βιομηχανικής παραγωγής.

Η γερμανική βιομηχανική παραγωγή έμεινε στάσιμη τον Ιούλη, δείχνουν τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών και Τεχνολογίας. Το υπουργείο ανακοίνωσε πως η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε τον Ιούλη μια πολύ μικρή αύξηση κατά 0,1%. Αναλυτές προέβλεπαν αύξηση 1% μετά τη μείωση κατά 0,6% που σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή τον μήνα Ιούνη.

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ στοιχεία ενισχύουν τις εκτιμήσεις για επιβράδυνση της ανάπτυξης το β΄ εξάμηνο, η οποία αναμένεται να πληγεί και από το τριετές πακέτο λιτότητας της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ.

Ενας ακόμη δείκτης της οικονομικής δυσπραγίας της γερμανικής οικονομίας είναι και οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων και ιδιωτών, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 7,2% το πρώτο φετινό εξάμηνο, μια εξέλιξη που αντιφάσκει με τη σαφή ανάκαμψη της οικονομίας κατά την περίοδο αυτή.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΑΡΗ έως τον Ιούνη, περίπου 16.500 επιχειρήσεις κήρυξαν πτώχευση, σύμφωνα με τα δεδομένα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Στατιστικών Destatis, δηλαδή 2% περισσότερες απ' ό,τι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2009.

Κατά την ίδια φετινή περίοδο, ο αριθμός των πτωχεύσεων ιδιωτών σημείωσε άλμα, φτάνοντας το 11,6%, με σχεδόν 53.900 πτωχεύσεις.

Ο ΜΟΝΟΣ αισιόδοξος φαίνεται να είναι ο υπουργός Οικονομίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος δήλωσε σε συνέδριο τραπεζιτών ότι «η περιοριστική μας πολιτική για τα ελλείμματα (εξοικονόμηση έως το 2014, περίπου 80 δισ. ευρώ κρατικών δαπανών), συμβαδίζει με ανάπτυξη», προβλέποντας συνάμα και «μείωση των ανέργων κάτω των τριών εκατομμυρίων ήδη από φέτος»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ