Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αποκαλύπτει την αντιμεταναστευτική σύμπλευση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΕΕ

Αποκαλυπτική της αντιμεταναστευτικής σύμπλευσης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στο πλαίσιο της κατασταλτικής πολιτικής της ΕΕ για μετανάστες και πρόσφυγες, είναι η απάντηση της υφυπουργού Εσωτερικών Θ. Τζάκρη, σε Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ σχετικά με τις νομιμοποιήσεις μεταναστών. Το υπουργείο Εσωτερικών δικαιολογεί όλες τις αντιμεταναστευτικές νομοθεσίες και πρακτικές, αφού το μέτωπο κατά της μετανάστευσης, που δεν έχει ανάγκη η αγορά, είναι συμπαγές. Την ίδια στιγμή, ακόμη και από το «πυροτέχνημα» της μεταναστευτικής ψήφου στις τοπικές εκλογές κινδυνεύει να αποκλειστεί σημαντικός αριθμός μεταναστών και ομογενών λόγω των καθυστερήσεων στην έκδοση πιστοποιητικού ποινικών μητρώων από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ετσι στο αίτημα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ για «άμεση νομιμοποίηση των μεταναστών και προσφύγων που ζουν στην Ελλάδα», η υφυπουργός Εσωτερικών απάντησε ότι κάτι τέτοιο θα αύξανε τις μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα κι «εξάλλου σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Ασυλο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει συμφωνήσει να λαμβάνονται αποφάσεις νομιμοποίησης μόνο κατά περίπτωση και όχι γενικές».

Στην Ερώτηση αναφέρεται ακόμα ένα φλέγον ζήτημα για τη νομιμοποίηση των μεταναστών: «Ακόμη και σημαντικός αριθμός από εκείνους που κατόρθωσαν να αποκτήσουν άδειες διαμονής, δεν μπορούν να τις ανανεώσουν, αφού χρειάζονται 150 - 200 ένσημα το χρόνο, σύμβαση με τον εργοδότη, νέα παράβολα κ.λπ. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι 180.000 μετανάστες που είχαν άδειες παραμονής να έχουν χάσει τη δυνατότητα ανανέωσής τους, αριθμός που θα αυξηθεί δραματικά, λόγω της οικονομικής κρίσης, της ανεργίας, της δυσκολίας για σταθερό μεροκάματο ή για την εξαγορά του 20% του απαιτούμενου αριθμού ενσήμων ΙΚΑ». Μάλιστα, αυτό αφορά και εκείνους που θέλουν να φέρουν την οικογένειά τους στην Ελλάδα (σ.σ. οικογενειακή επανένωση) και οι προϋποθέσεις - ένσημα, εισόδημα κ.λπ. - είναι απαγορευτικές. Η κυβέρνηση, στην απαίτηση των βουλευτών του ΚΚΕ να αποσυνδεθεί η διαδικασία ανανέωσης αδειών από ένσημα και σύμβαση με εργοδότη, απαντά ότι αυτή η προϋπόθεση αποσκοπεί «στην εξασφάλιση ενός εγγυημένου εισοδήματος που διασφαλίζει στον υπήκοο τρίτης χώρας αξιοπρεπή διαβίωση και πλήρη κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης». Τοποθέτηση καθόλα υποκριτική, αφού αυτή η προϋπόθεση αντανακλά τη σύνδεση της «νόμιμης» μετανάστευσης με τις ανάγκες της αγοράς.

Στο ζήτημα που θέτει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ - μεταξύ άλλων - για τα υψηλά παράβολα που καλούνται να πληρώσουν οι μετανάστες για την αίτηση νομιμοποίησης, η κυβέρνηση απαντά ότι «το παράβολο (...) δεν ήταν υψηλό και ανερχόταν (...) στο ύψος των 150 ευρώ» για άδεια διαμονής ενός έτους, «έχει δε ανταποδοτικό χαρακτήρα, που αφορά στην κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του διοικητικού μηχανισμού για την εξέταση των αιτήσεων».

Για την «προκλητική περίπτωση εξαπάτησης μεταναστών της Λήμνου, από τους οποίους η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου παραλάμβανε μέσω των Δήμων αιτήσεις νομιμοποίησης, ενώ παράλληλα τους υποχρέωνε να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση, με την οποία δήλωναν ότι γνωρίζουν ότι δε θα νομιμοποιηθούν και ότι παραιτούνται από τη διεκδίκηση επιστροφής των χρημάτων που κατέβαλαν για την εξαγορά των πλασματικών ενσήμων 150 ημερών και για το παράβολο των 150 ευρώ», όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, η υφυπουργός απαντά ότι «δεν ευσταθεί». Επιπλέον, στο ερώτημα των βουλευτών του ΚΚΕ για «επιστροφή των χρημάτων που παράνομα, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, εισπράχθηκαν όλα αυτά τα χρόνια για παράβολα, τουλάχιστον για όσους δεν ακολούθησε η νομιμοποίησή τους», η υφυπουργός απάντησε ότι «δεν είναι δυνατή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ