Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εμποροι της οπισθοδρόμησης

Οι έμποροι της ενέργειας και των ενεργειακών εξοπλισμών προωθούν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, σε ...ατομική βάση. Θα βάλεις στη στέγη ένα ηλιακό πάνελ, ή στην αυλή μια μικρή ανεμογεννήτρια και θα έχεις τσάμπα ηλεκτρικό ρεύμα! Αρκεί να μην κρυφτεί ο ήλιος και να μη σταματήσει ο αέρας. Αλλά αυτά βρίσκονται, υπολογίζονται, λένε. Και προσθέτουν το απόλυτο δέλεαρ. Οχι μόνο δε θα πληρώνεις για το ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά θα πληρώνεσαι για το πλεόνασμα της παραγωγής...

Μια μεγάλη ομάδα συμφερόντων, πολλές φορές και ετερόκλητων, συναθροίζονται στους υποστηρικτές της ατομικής ευθύνης για την κάλυψη των αναγκών των νοικοκυριών σε ηλεκτρική ενέργεια. Οι πολιτικοί της «απελευθέρωσης» τη στηρίζουν επειδή συμφέρει τις επιχειρήσεις, αλλά και επειδή διαπλάθει συνειδήσεις ευνοϊκές απέναντι στην εμπορευματοποίηση του κοινωνικού αγαθού της ενέργειας. Οι ενεργειακές επιχειρήσεις, ντόπιες και ξένες, κρίνουν ότι ένα ικανό μέγεθος αυτοπαραγωγών μπορεί να τις απελευθερώσει από την υποχρέωση δημιουργίας μονάδων μόνο και μόνο για να καλύπτονται αιχμές ζήτησης. Η δική τους ηλεκτροπαραγωγή μπορεί να διοχετευθεί άνετα σε αγορές με «καλές τιμές», σε άλλες χώρες, στο πλαίσιο της ενιαίας, εσωτερικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ, που περιλαμβάνει και χώρες μη μέλη της ΝΑ Ευρώπης. Οι επιχειρηματίες των ΑΠΕ βλέπουν την ευκαιρία δημιουργίας μέσα στην κοινωνία ενός θετικού κλίματος υπέρ της εμπορευματοποίησης των ΑΠΕ, που θα βοηθήσει και τις δικές τους δουλειές. Και, φυσικά, όσοι κατασκευάζουν και πουλάνε τον απαραίτητο εξοπλισμό και όσοι ασχολούνται με την εγκατάστασή του, έχουν άμεσα κέρδη από την εξάπλωση της αυτοπαραγωγής.

Ολοι αυτοί, για να γεμίσουν τις τσέπες τους λεφτά, υποστηρίζουν το κοινωνικό και ιστορικό πισωγύρισμα. Απαξιώνουν τη συνομολόγηση, ακόμη και στα πλαίσια αυτού του σαθρού καπιταλιστικού συστήματος, ότι μόνο η οργανωμένη, δημόσια, παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να εξασφαλίσει μείωση του κόστους και καθολική παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Από το κρατικό καπιταλιστικό μονοπώλιο στην πολυδιάσπαση. Που με τη σειρά της υπονομεύει τη χάραξη και άσκηση στρατηγικής ενεργειακής πολιτικής. Για χάρη του κερδοσκοπικού χάους που θα αφήσει πίσω του συντρίμμια. Γιατί απώτερος στόχος για την ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση κεφαλαίων, είναι τα κρατικά μονοπώλια να δώσουν τη θέση τους σε μονοπώλια ιδιωτικά! Αφήνοντας στις στέγες και τις αυλές κουφάρια τζαμιών και ελίκων.


Γ. Φ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ