Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ ΝΕΡΟ ΜΕΣΣΑΠΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Κουκουλώνουν το πρόβλημα με ... «θα»

Το «μοντέλο» του Ασωπού που όπως αποδεικνύεται δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα, σκοπεύει να εφαρμόσει η κυβέρνηση και στην περιοχή Μεσσαπίας Εύβοιας, όπου έχουν ανιχνευτεί υψηλές συγκεντρώσεις καρκινογόνου εξασθενούς χρωμίου και άλλων βαρέων μετάλλων, στο πόσιμο νερό και στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα. Τα μέτρα ανακοίνωσε χτες η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη στην έδρα του Δήμου Μεσσαπίων στα Ψαχνά, ενώ την ίδια ώρα μέλη της «Λαϊκής Συσπείρωσης», με επικεφαλής την υποψήφια δήμαρχο Μαρία Φουρλή και σπουδαστές του ΜΑΣ του ΤΕΙ, έκαναν κινητοποίηση διαμαρτυρίας μπροστά στο Δημαρχείο, διεκδικώντας καθαρό νερό και την επίλυση άλλων προβλημάτων, όπως αυτά της σίτισης, στέγασης και μεταφοράς των σπουδαστών.

Η υπουργός παραδέχτηκε ότι από τις δειγματοληψίες νερού που πραγματοποιήθηκαν το 2009 διαπιστώθηκαν αυξημένες συγκεντρώσεις ολικού και εξασθενούς χρωμίου. Τα πρώτα αποτελέσματα κατέδειξαν παρουσία του εξασθενούς χρωμίου σε ποσοστά που σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβαίνουν το 90% του ολικού.

Παρουσιάζοντας τα μέτρα για την υδροδότηση της περιοχής με καθαρό πόσιμο νερό, η υπουργός έριξε το μπαλάκι στο Δήμο, λέγοντας ότι οφείλει να το κάνει με υδροφόρες. Οσον αφορά τη μόνιμη λύση παρέπεμψε το θέμα σε διερευνητικές μελέτες που πρόκειται να κάνει η ΕΥΔΑΠ σε συνεργασία με την Περιφέρεια και αφού αξιολογηθούν όλες οι δυνατότητες τότε θα δημοπρατηθούν τα έργα. Δηλαδή, «ζήσε μαύρε μου»... Οσον αφορά μάλιστα στο ζήτημα του καθορισμού αυστηρών ορίων παρουσίας του εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό παρουσιάστηκε και πάλι άτολμη, παραπέμποντας το θέμα σε επιστημονική διάσκεψη που θα γίνει σε ένα ή δύο μήνες, τη στιγμή που έχει αποδειχθεί ότι πρόκειται για καρκινογόνα, τερατογόνα και μεταλλαξιογόνα ουσία.

Υποσχέθηκε την άμεση απομάκρυνση των επικίνδυνων και μη αποβλήτων από την περιοχή, με ποσό 800.000 ευρώ που έχει εξασφαλίσει η Περιφέρεια, χωρίς όμως και εδώ να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Επίσης, ανακοίνωσε πρόγραμμα συμμόρφωσης της ΛΑΡΚΟ με την περιβαλλοντική νομοθεσία, τριετούς διάρκειας υλοποίησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ