Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΚΤΙΚΗ
Διπλωματικά και στρατιωτικά μέσα στο μοίρασμα

Σε αντίθεση με τη Νορβηγία, που μπόρεσε να καταλήξει με τη Ρωσία στο διαχωρισμό των θαλάσσιων συνόρων της στην Αρκτική, ο Καναδάς θα επιδιώξει να διεκδικήσει επιπρόσθετα δικαιώματα στην αρκτική υφαλοκρηπίδα και σχεδιάζει να υποβάλει τα απαραίτητα έγγραφα στην Επιτροπή του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας ως το 2013. Τα θέματα της Αρκτικής βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχαν στη ρωσική πρωτεύουσα την Πέμπτη οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και του Καναδά, Σεργκέι Λαβρόφ, και Λόρενς Κάνον, αντίστοιχα.

Ο Καναδός υπουργός δήλωσε ότι ο Καναδάς διαθέτει αποδείξεις πως η υποθαλάσσια οροσειρά Λομονόσοφ ανήκει στον Καναδά, κάτι που, βεβαίως, αμφισβητεί η ρωσική πλευρά. Οπως είναι γνωστό, η βόρεια στρατηγική της Ρωσίας προβλέπει μέχρι το 2016 η Αρκτική να γίνει στρατηγική βάση της Ρωσίας σ' ό,τι αφορά την άντληση φυσικών πόρων. Βεβαίως, το ενδιαφέρον τους για την περιοχή αυτή δεν το κρύβουν και οι γειτονικές χώρες όπως οι ΗΠΑ κι ο Καναδάς, όπως και το ΝΑΤΟ ως σύνολο.

Απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας «Ιζβέστια», για την παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Αρκτική, ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Γενς Στολτενμπέργκ, δήλωσε πως «ακόμα και την περίοδο του "ψυχρού πολέμου" μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας συνεχίζαμε να συνεργαζόμαστε με τη Ρωσία. Η συνεργασία με το ΝΑΤΟ, με τη σειρά της, δεν εμποδίζει τη συνεργασία μας με τη Ρωσία στο Βορρά. Υπάρχει ο "Συνεταιρισμός για την ειρήνη" και δε βλέπω κανένα πρόβλημα από την παρουσία των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Αρκτική».

Διαμετρικά αντίθετη ήταν η τοποθέτηση του Προέδρου της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ. «Στην Αρκτική, δήλωσε, μπορούμε πλήρως να τα καταφέρουμε και χωρίς το ΝΑΤΟ. Πρόκειται για εκείνο το κομμάτι του πλούτου μας που δεν έχει σχέση με στρατιωτικά ζητήματα. Φυσικά το ΝΑΤΟ προωθεί την πολιτική του, που καθορίζεται από το ίδιο το ΝΑΤΟ. Βεβαίως, και η Ρωσία με πολλή προσοχή παρακολουθεί αυτήν τη δραστηριότητα. Εφόσον η Αρκτική είναι ζώνη ειρηνικής συνεργασίας, η παρουσία του στρατιωτικού παράγοντα στην περιοχή αυτή δημιουργεί επιπλέον ζητήματα. Κι επειδή είναι σίγουρο πως οι προοπτικές της συνεργασίας με τη Νορβηγία στην Αρκτική δε συνδέονται με τη διεύρυνση της δράσης του ΝΑΤΟ, θα θέλαμε να δούμε τη ζώνη της αρκτικής συνεργασίας ειρηνική και ήσυχη», δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ