Σάββατο 18 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Οξυμένα πνεύματα με αφορμή την έρευνα για τη δολοφονία Χαρίρι

Επίσκεψη Μίτσελ ο οποίος εξέφρασε στήριξη στο λιβανικό στρατό και ανησυχίες για τους ρωσικούς πυραύλους που προορίζονται για τη Δαμασκό

BHΡΥΤΟΣ.--

«Φωτιά» πήρε πάλι η πολιτική σκηνή του Λιβάνου, καθώς πλησιάζει η ώρα για την ανακοίνωση από την αρμόδια διερευνητική επιτροπή του ΟΗΕ των ονομάτων των τελικών υπόπτων για εμπλοκή στη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι, στις 14 Φεβρουαρίου του 2005. Αυτή τη φορά, στο επίκεντρο βρέθηκε ένας από τους πάλαι ποτέ ισχυρούς άνδρες της χώρας, ο, γνωστός για τη φιλοσυριακή του στάση, πρώην στρατηγός και επικεφαλής της Γενικής Ασφάλειας, Τζαμέλ αλ Σαγιάντ, ο οποίος συνελήφθη το 2005 ως εμπλεκόμενος στη δολοφονία και αφέθηκε μετά από τέσσερα χρόνια, καθώς οι λιβανικές αρχές δεν κατάφεραν να στοιχειοθετήσουν εναντίον του κάποια συγκεκριμένη καταγγελία.

Ο αλ Σαγιάντ, σε συνέντευξή του, εξέφρασε οργή για όσους «έδωσαν ψευδή στοιχεία εναντίον» προκειμένου να τον εμπλέξουν στην υπόθεση, και δε δίστασε να χαρακτηρίσει τον γιο του νεκρού, και νυν πρωθυπουργό, Σάαντ Χαρίρι, «ψεύτη», αποδίδοντάς του την ευθύνη της χειραγώγησης μαρτύρων. Κάλεσε, δε, τον λιβανικό λαό «να εξεγερθεί για να ανατρέψει την κυβέρνηση».

Μετά τις παρατηρήσεις αυτές, κλήθηκε από τη γενική εισαγγελία της χώρας σε ανάκριση. Στο ζήτημα παρενέβη η «Χεζμπολάχ», με την οποία ο Σαγιάντ είχε και έχει καλές σχέσεις, ζητώντας να αφεθεί ήσυχος «γιατί δεν είναι δυνατόν να διώκονται όσοι λένε την αλήθεια». Η σιιτική οργάνωση έχει τη δυνατότητα να ασκήσει πιέσεις καθώς συμμετέχει στην κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» υπό τον Σάαντ Χαρίρι. Παράλληλα, η επιτροπή του ΟΗΕ που ερευνά τη δολοφονία Χαρίρι ανακοίνωσε ότι επιτρέπει στον Σαγιάντ, μετά από αίτημά του, να έχει πρόσβαση στους φακέλους των αρχικών ανακρίσεων, προκειμένου να δει ποιος διατύπωσε τις κατηγορίες εναντίον του.

Επίσκεψη Μίτσελ και αιχμές για Μόσχα

Τη σταθερή «υποστήριξη» της Ουάσιγκτον προς τον λιβανικό στρατό εξέφρασε, για άλλη μια φορά, ο ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου Ομπάμα στην περιοχή. Ο Τζορτζ Μίτσελ συναντήθηκε με τον Λιβανέζο Πρόεδρο Μισέλ Σουλεϊμάν, για να τον διαβεβαιώσει ότι η Ουάσιγκτον θα χορηγήσει βοήθεια στο Λίβανο. Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο Αμερικανοί βουλευτές μπλόκαραν, την τελευταία στιγμή, στρατιωτική βοήθεια ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων προς το λιβανικό στρατό, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει κίνδυνος «να φτάσει στα χέρια τρομοκρατών», δηλαδή της «Χεζμπολάχ».

Το πλέον πιθανό είναι ότι ο Μίτσελ επανέλαβε στον Σουλεϊμάν τις ανησυχίες που εξέφρασε και στον Σύρο Πρόεδρο, ένα 24ωρο νωρίτερα, κατά την επίσκεψή του στη Δαμασκό. Οι ανησυχίες αφορούν στην επιβεβαίωση της προμήθειας της Δαμασκού με ρωσικούς πυραύλους τύπου P - 800 Yakhont, που προορίζονται για πλοία. Η προμήθεια επιβεβαιώθηκε, χθες, από το Ρώσο υπουργό Αμυνας, Σερντιούκοφ, ο οποίος απέρριψε τους αμερικανικούς και ισραηλινούς ισχυρισμούς περί πιθανότητας οι πύραυλοι «να καταλήξουν στη Χεζμπολάχ». Οι πύραυλοι είναι υπερηχητικοί, έχουν εμβέλεια 300 χιλιόμετρα και μπορούν να φέρουν κεφαλή με 200 κιλά εκρηκτικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ