Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
Αποπροσανατολισμός με την «εύκολη» πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση

Κυβέρνηση και ΜΜΕ στρέφουν την προσοχή στην τάχα «εύκολη» πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση προσπαθώντας να αποπροσανατολίσουν από τη διάλυση των πανεπιστημίων που θα φέρουν

Από την προχθεσινή, πρώτη απάντηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών στις εξαγγελίες της κυβέρνησης
Από την προχθεσινή, πρώτη απάντηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών στις εξαγγελίες της κυβέρνησης
Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να διαλύσει την Ανώτατη Εκπαίδευση, αλλά έντεχνα προβάλλει (με τη βοήθεια και των κυρίαρχων ΜΜΕ) το θέμα της υποτιθέμενης εύκολης πρόσβασης στα πανεπιστήμια. Πρόκειται για ένα μεθοδευμένο αποπροσανατολισμό, για να ξεφύγει η συζήτηση απ' την ουσία των αλλαγών. Ο τρόπος εισαγωγής στα πανεπιστήμια θα είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στο «νέο» σχολείο της αγοράς και το «νέο» πανεπιστήμιο των επιχειρήσεων.

Η υπουργός Α. Διαμαντοπούλου, σε προχθεσινή συνέντευξή της, περιγράφοντας σε «γενικές γραμμές» τις αλλαγές, είπε ότι «το λύκειο θα έχει μικρό αριθμό μαθημάτων και διπλάσιο αριθμό ωρών», «θα υπάρχουν εξετάσεις μέσα στο λύκειο εθνικής εμβέλειας» και «το πανεπιστήμιο θα βάλει το ίδιο στάθμιση στα μαθήματα που επιλέγει». Η «αναβάθμιση» των πανεπιστημίων, τα οποία θα θέτουν τα κριτήρια για την εισαγωγή των φοιτητών είναι ένα ακόμα κομμάτι στο παζλ της οικονομικής και διοικητικής τους αυτοτέλειας και της σύνδεσής τους με την αγορά. Ανάλογα με τις απαιτήσεις των χορηγών - επιχειρήσεων θα διαμορφώνονται και κριτήρια επιλογής φοιτητών, ενώ παράλληλα υπάρχει και η περίπτωση να δημιουργηθεί και ένας είδος συναλλαγής των διοικήσεων με ορισμένους φοιτητές - πελάτες με υψηλό οικογενειακό εισόδημα.

Η υπουργός είπε ότι «το σύστημα των εισαγωγικών εξετάσεων θα εξειδικευτεί αφού ολοκληρώσουμε το λύκειο, το φθινόπωρο». Συμπλήρωσε ότι «θα ολοκληρώσουμε και το θεσμικό πλαίσιο το Φεβρουάριο και για τα πανεπιστήμια κι αμέσως μετά ο κρίκος που ενώνει αυτά τα δύο θα δοθεί σε λεπτομέρεια».

Ανοίγει ο δρόμος για δίδακτρα στα πανεπιστήμια

Την ίδια ώρα, όμως, που γίνεται συζήτηση για την πρόσβαση, τα δίδακτρα είναι έτοιμα να μπουν απ' το παράθυρο, μέχρι να αρθεί και το τελευταίο τυπικό εμπόδιο που υπάρχει στο σύνταγμα. Ο υφυπουργός Παιδείας, Ι. Πανάρετος, υποστηρίζει ότι «υπάρχει συνταγματική ρύθμιση όπου προβλέπει ότι η παιδεία είναι δωρεάν. Οπότε η συζήτηση (για δίδακτρα) είναι θεωρητική». Η συζήτηση, βέβαια, δεν είναι και τόσο «θεωρητική», αφού οι φοιτητές πληρώνουν σίτιση, στέγαση, μετακίνηση, αλλά και πολλές φορές για σημειώσεις και βιβλία. Επιπλέον, ήδη στα μεταπτυχιακά υπάρχουν υπέρογκα δίδακτρα, παρά τη «δωρεάν παιδεία».

Το δρόμο για την επίσημη επιβολή διδάκτρων ανοίγει η Ανεξάρτητη Αρχή Χρηματοδότησης των πανεπιστημίων, που εξήγγειλε η υπουργός Παιδείας στους Δελφούς. Μια μεγάλη ενότητα σε αυτή την «ανεξάρτητη» αρχή, συμπλήρωσε, είναι «η αναβάθμιση (σ.σ. μόνο για αναβάθμιση δεν πρόκειται) των υπηρεσιών προς τους φοιτητές» με την «κάρτα ή το κουπόνι του φοιτητή». Η κάρτα αυτή θα «δίνει πρόσβαση σε όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες», οι οποίες θα παρέχονται απ' τα πανεπιστήμια - επιχειρήσεις (και όχι απ' το κράτος). Αυτές οι «υπηρεσίες» θα δίνονται, είπε ξεκάθαρα, η υπουργός «με τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα». Με λίγα λόγια ο ιδιωτικός τομέας θα αναλάβει να πουλάει επίσημα σίτιση και στέγαση.

Διεθνής Επιτροπή για ένα «ανταγωνιστικό» πανεπιστήμιο

Για τις αλλαγές που διαλύουν την Ανώτατη Εκπαίδευση το υπουργείο Παιδείας έχει συγκροτήσει και μια «Διεθνή Συμβουλευτική Επιτροπή» με τη συμμετοχή πρώην υπουργών Παιδείας από άλλες χώρες, πρυτάνεων και προέδρων από πανεπιστήμια απ' όλο τον κόσμο. Αν προσέξει κανείς τα βιογραφικά των μελών της Επιτροπής θα παρατηρήσει ότι εκτός απ' τις ακαδημαϊκές περγαμηνές τους, έχουν και «παράσημα» στην αγορά. Αυτός είναι, άλλωστε, και ο λόγος που τους χρησιμοποιεί η κυβέρνηση. Το υπουργείο, μάλιστα, λέει ξεκάθαρα ότι η Επιτροπή, αφού ενημερωθεί για «το σημερινό τρόπο λειτουργίας των ελληνικών Πανεπιστημίων και τις αλλαγές που προτείνονται» «θα συμβουλεύει την κυβέρνηση σε σχέση με τις σύγχρονες διεθνείς τάσεις που καθιστούν τα πανεπιστήμια ανταγωνιστικά διεθνώς».

Μεταξύ των μελών υπάρχει καθηγητής πρώην αντιπρόεδρος του Τμήματος Οικονομικής Ανάπτυξης της Παγκόσμιας Τράπεζας και αντιπρόεδρος του Δικτύου Ανάπτυξης Ανθρωπίνων Πόρων της Παγκόσμιας Τράπεζας, καθηγητής που έχει διατελέσει πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης και πρόεδρος του Συμβουλίου Προέδρων του Ομοσπονδιακού Τραπεζικού Συστήματος, αλλά και καθηγητής που ...ειδικεύεται στη σύνδεση των πανεπιστημίων με την ανεύρεση χρηματοδότησης από μη κρατικές πηγές.

Τέλος, στο πλαίσιο της προώθησης των αναδιαρθρώσεων το υπουργείο Παιδείας «ενεργοποίησε» το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας (ΕΣΥΠ) και ορίσθηκε νέος πρόεδρος ο καθηγητής Χημείας Α. Λυκουργιώτης, με τριετή θητεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ