Πέμπτη 30 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Βδομάδα με ένα ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ!!!

Επιτέλους μεγάλος κινηματογράφος τέχνης με φόρμα στο ύψος του περιεχομένου! Ο λόγος βέβαια για την αριστουργηματική ταινία «Είμαι ο έρωτας», την πρώτη μεγάλου μήκους του νεότατου, γεννημένου το 1971 στο Παλέρμο της Σικελίας, Λούκα Γκουαντανίνο, που καίτοι δεν είναι ευγενής ή Μιλανέζος επέλεξε αυτό το περιβάλλον σαν πλαίσιο που προσφέρει τις καλύτερες φόρμες και τα εντονότερα χρώματα για ένα μελό που αντλεί ζωή από τη δύναμη και τη συγκρότηση της σκηνοθεσίας. Σας την συνιστώ ανεπιφύλακτα!

ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ, σας υπενθυμίζουμε ότι συνεχίζεται και αυτήν τη βδομάδα η προβολή της άκρως ενδιαφέρουσας ταινίας του Αλέν Ρενέ «Πέρσι στο Μαρίενμπαντ», ενώ βγαίνουν στις αίθουσες πάνω από δέκα ολοκαίνουργιες ταινίες ...

ΕΚΚΕΝΤΡΙΚΗ αισθηματική κωμωδία η αμερικανική παραγωγή 2010 «Δωρητής σπέρματος» των Τζος Γκόρντον και Γουίλ Σπεκ, με τίτλο που τα λέει όλα, με την Τζένιφερ Ανιστον, τον Τζέισον Μπέιτμαν, την Τζουλιέτ Λούις και τον Πάτρικ Γουίλσον.

ΜΙΑ ΚΑΛΗ, ενδιαφέρουσα ταινία τόσο για τη θεματική της όσο για τις εξαίρετες ερμηνείες της, το ανθρώπινο και βαθιά συγκινητικό αμερικανικό δράμα του 2009 «Μέχρι να σε βρω» σε σκηνοθεσία Ροντρίγκο Γκαρσία. Η ιστορία τριών γυναικών που μοιράζονται έναν κοινό παρονομαστή: την υιοθεσία. Με τη ζωή και τη μοίρα τους να συνδέονται, θα έρθουν αντιμέτωπες με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, με τη μητρότητα και τη θέση της στη ζωή τους. Οι ηθοποιοί έξοχοι. Ανέτ Μπένινγκ, Ναόμι Γουότς, Κέρι Ουάσιγκτον, Τζίμι Σμιτς και Σάμουελ Τζάκσον.

ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ της βδομάδας δε θα μπορούσαν να λείψουν οι ταινίες τρόμου! Και είναι δύο, ζωή να 'χουν. Το γαλλο/καναδο/αμερικανικό πόνημα του ποδαριού «Splice» σε σκηνοθεσία Βιντσέντσο Νατάλι, όπου ένα ζευγάρι επιστημόνων πειραματίζεται στα βιοτεχνολογικά εργαστήρια και «κατασκευάζει» ένα περίεργο τέρας με ανθρώπινο DNA, το οποίο μεταλλάσσεται συνεχώς και τρέχα γύρευε... Αισθητική που δεν ξεφεύγει από την πεπατημένη των ταινιών τρόμου του συρμού. Πρωταγωνιστές ο πάλαι ποτέ πολανσκικός πιανίστας Αντριεν Μπρόντι και η Σάρα Πόλι.

ΤΡΟΜΟΥ ΣΥΝΕΧΕΙΑ με το τρισδιάστατο αμερικάνικο θρίλερ του 2010 «Πιράνχας» - ο τίτλος τα λέει όλα - σε σκηνοθεσία Αλεξάντρ Αζά με τους Ελίζαμπεθ Σου, Ανταμ Σκοτ, Ελι Ροθ και Ρίτσαρντ Ντρέιφους.

ΚΑΙ ΔΥΟ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ παραγωγές. «Μέσα στο δάσος» του Αγγελου Φραντζή η μία και το αγγλόφωνο μουσικό ντοκιμαντέρ της Αγγελικής Αριστομενοπούλου «Ταξιδιάρα ψυχή» η άλλη. Ενα πορτρέτο του Ελληνα μουσικού της εναλλακτικής ροκ Γιάννη Αγγελάκα.

ΤΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ σαν είδος φαίνεται να έχει την τιμητική του αυτή τη βδομάδα δεδομένου ότι στον κατάλογο των νέων ταινιών προστίθενται ακόμα δύο ενδιαφέρουσες παραγωγές. Η πρώτη, μια αμερικανική παραγωγή του 2009, έχει τίτλο «Μεγάλοι σκηνοθέτες» είναι σκηνοθετημένη από την Αντζελα Ισμαήλου και πρωτοπροβλήθηκε στο περσινό Φεστιβάλ Βενετίας. Αποτελείται από συνεντεύξεις που έδωσαν στην Ισμαήλου δέκα καταξιωμένοι σκηνοθέτες, άνδρες και γυναίκες και διανθίστηκαν με αρχειακό υλικό από δουλειές τους. Η σκηνοθέτης διερευνά την καλλιτεχνική εξέλιξη των συμμετεχόντων, το ρόλο της ιστορίας και της πολιτικής στο έργο τους και ποιοι ήταν οι μεγάλοι δημιουργοί που τους ενέπνευσαν. Παίρνουν μέρος οι κινηματογραφιστές: Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, Ντέιβιντ Λιντς, Ανιές Βαρντά, Στίβεν Φρίαρς, Κεν Λόουτς, Λιλιάνα Καβάνι, Τοντ Χέινς, Κατρίν Μπρεγιά, Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ και Τζον Σέιλς.

«BENDA BILIL» τιτλοφορείται το ενδιαφέρον και καλοφτιαγμένο μουσικό ντοκιμαντέρ του 2010, μια συμπαραγωγή Γαλλίας και Κονγκό. Οι σκηνοθέτες Ρενό Μπαρέ και Φλοράν ντε λα Τουλάιγ ξεκίνησαν το 2004 να συλλέγουν υλικό από την Κινσάσα, την πρωτεύουσα του Κονγκό, για τα παιδιά του δρόμου και τις κοινότητες των σακάτηδων από την πολιομυελίτιδα - που αποδεκατίζει το φτωχό πληθυσμό που δεν έχει να πληρώσει για εμβολιασμό. Η συλλογή υλικού ολοκληρώθηκε το 2009 και η ταινία πραγματεύεται το ιστορικό μιας μπάντας ανάπηρων μουσικών την Staff Benda Bilili, που κατάφερε με πολλή δουλειά να φτιάξει ένα δίσκο και να πραγματοποιήσει το όνειρο που οι μάνατζερ τους έβαλαν στο μυαλό. Συναυλίες σε όλη την Ευρώπη για να βγάλουν λεφτά. Βέβαια, ξεχωρίζει ο νεαρός μη ανάπηρος Roger που ήρθε στην μπάντα 14 χρόνων με ένα αυτοσχέδιο μονόχορδο από τενεκεδάκι κονσέρβας ... Αξιοσημείωτο το μοντάζ της ταινίας, ο τρόπος που συνδέει το ειδικό με το γενικό, οι υπαινικτικές του διαστάσεις και η αφηγηματική του λειτουργία.

ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ η κινέζικη ταινία του 2009 «Μια γυναίκα, ένα όπλο κι ένα noodle bar» σε σκηνοθεσία Ζανγκ Γιμού και η οικογενειακή αμερικανική ταινία κινουμένων σχεδίων και φαντασίας του 2010 «Τίνκερμπελ και η μεγάλη νεραϊδοδιάσωση» του Μπρέντλεϊ Ρέιμοντ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ