Παρασκευή 1 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΟΥ FRONTEX ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Σε λειτουργία νέος μηχανισμός καταστολής

Το πρώτο πιλοτικό επιχειρησιακό γραφείο του Frontex λειτουργεί από σήμερα στην έδρα του Λιμενικού Σώματος στον Πειραιά. Πρόκειται για κατασταλτικό ευρω - ενωσιακό οργανισμό «για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα των κρατών - μελών της ΕΕ». Ο μηχανισμός αυτός είναι ουσιαστικά κατασταλτικό Σώμα παρεμπόδισης εισόδου στην ΕΕ των ανεπιθύμητων για το κεφάλαιο μεταναστών και προσφύγων.

Το τελευταίο προκύπτει και από το στόχο του που είναι «η αποτελεσματική αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης». Το παράρτημα θα «απολαμβάνει πλήρους αυτοτέλειας και ανεξαρτησίας από τις αρμόδιες αρχές των κρατών - μελών, αφού έχει το χαρακτήρα ευρωπαϊκού οργανισμού άμεσα υπαγόμενου στα κεντρικά γραφεία του Frontex στη Βαρσοβία, τα οποία διατηρούν πλήρως την αρμοδιότητα λήψης αποφάσεων», με ό,τι σημαίνει αυτό για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Ζώνες ευθύνης θα είναι τα χερσαία, θαλάσσια και εναέρια σύνορα της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ιταλίας και της Μάλτας.

Το παράρτημα θα στελεχωθεί, στην αρχή, με 13 αξιωματικούς, θα εδρεύει στον πύργο ελέγχου του Λιμενικού στην ακτή Βασιλειάδη, θα συλλέγει - ανταλλάσσει πληροφορίες και θα συντονίζει τις επιχειρήσεις συνοριοφύλαξης. Οι ελληνικές κυβερνήσεις «φιλοξενούν» στην Ελλάδα χρόνια τώρα τις επιχειρήσεις του Frontex «Poseidon» και «Saturn» (επιτήρηση με εναέρια και πλωτά μέσα του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου και έλεγχος των χερσαίων συνόρων αντίστοιχα).

Ο Frontex αποτελεί στρατιωτικό - αστυνομικό σώμα που συγκροτήθηκε το 2005, με σκοπό το συντονισμό των επιχειρήσεων στα σύνορα των κρατών - μελών της ΕΕ. Στην ουσία, πρόκειται για ένα κατασταλτικό σώμα παρεμπόδισης της εισόδου στην ΕΕ των ανεπιθύμητων για το κεφάλαιο μεταναστών και προσφύγων. Οι «εχθροί» του Frontex είναι τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και αποτελεί μηχανισμό ευρύτερης παρέμβασης ενάντια στα συμφέροντα των λαών της ΕΕ και των λαών άλλων χωρών, ενώ μπορεί να δρα ως ένας μηχανισμός ταχείας επέμβασης ανάλογα με τις ανάγκες της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ