Κυριακή 3 Οχτώβρη 2010 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΛΟΥΣΙΟΙ - ΦΤΩΧΟΙ Ποτέ άλλοτε το εισοδηματικό χάσμα δεν ήταν τόσο μεγάλο στις ΗΠΑ όσο σήμερα. Τα στοιχεία της αμερικανικής στατιστικής υπηρεσίας αποκαλύπτουν μάλιστα τη μεγαλύτερη ανισοκατανομή πλούτου μεταξύ των ανεπτυγμένων κρατών της Δύσης. Στην έκθεση διαπιστώνεται ότι το πλουσιότερο 20% του αμερικανικού πληθυσμού - όσοι κερδίζουν περισσότερο από 100.000 δολ. ετησίως - κατέχει το 49,4% του συνολικού εισοδήματος. Οσο για τον πληθυσμό που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, αυξήθηκε στο ρεκόρ του 6,3% επί του συνολικού πληθυσμού.

ΙΑΠΩΝΙΑ - ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ Αίτηση προστασίας από τους πιστωτές υπέβαλε την Τρίτη ο πρόεδρος της «Takefuji Corp.» Γιουνίτσι Γιοσίντα. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη χρεοκοπία στην Ιαπωνία από τις αρχές του έτους, μετά την αντίστοιχη κίνηση της αεροπορικής εταιρείας «JapaAirlines Corp.» Η ιαπωνική τράπεζα καταναλωτικής πίστης δεν έχει πλέον άλλη επιλογή καθώς οι απαιτήσεις πελατών της μόνον από την πληρωμή υπερβολικών τόκων αναμένεται να ξεπεράσουν το ένα τρισ. γιεν ή 9 δισ. ευρώ.

ΙΣΠΑΝΙΑ - ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας σε AΑ1 από το κορυφαίο AAA που διατηρούσε η χώρα από το 2001 προχώρησε την Πέμπτη η «Moody's Investor Service». Ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι η ισπανική οικονομία θα αναπτυχθεί με ετήσιο ρυθμό μόλις 1% κατά μέσο όρο έως το 2014, χαμηλότερο σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ