Πέμπτη 7 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΦΑΛΗΡΙΚΟΥ ΔΕΛΤΑ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ «ΝΙΑΡΧΟΣ»
Και αρχαιολογικό «ναι» στην εκχώρηση στο κεφάλαιο

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ενάντια στην εκχώρησή της

Eurokinissi

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ενάντια στην εκχώρησή της
Τυπική, όπως αναμενόταν, ήταν η έγκριση, από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, της «μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων» των έργων που θα γίνουν στον παραδομένο, από την τότε κυβέρνηση ΝΔ και με την συμφωνία ΠΑΣΟΚ και ΛΑ.Ο.Σ., χώρο του πρώην ιπποδρόμου στο Φαληρικό Δέλτα, στο Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Πρόκειται για τη γνωστή, μεγάλη εκχώρηση στο κεφάλαιο των δύο κορυφαίων πολιτιστικών οργανισμών του τόπου μας, καθώς και μιας τεράστιας, ελεύθερης, δημόσιας έκτασης, ανυπολόγιστης αξίας, αντί πινακίου φακής 450 εκατομμυρίων ευρώ, που θα δώσει το Ιδρυμα για την κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος», όπου θα στεγαστούν Εθνική Βιβλιοθήκη και Λυρική Σκηνή, ενώ θα γίνει και πάρκο που θα «βαφτιστεί» με το όνομα του... «μέγα ευεργέτη».

Αν και το ΚΑΣ ήταν αρμόδιο να γνωμοδοτήσει υπέρ ή κατά της μελέτης αποκλειστικά με κριτήριο το αν τα έργα θα βλάψουν αρχαιότητες, ωστόσο, το κλίμα της συνεδρίασης ήταν υπέρ του δέοντος «πανηγυρικό» υπέρ του ιδρύματος, με ένα μέλος του συμβουλίου να φτάνει στο σημείο να δηλώνει ότι πρέπει να... «ευγνωμονούμε» το ίδρυμα! Ακόμη και μια «διαφωνία» που ακούστηκε είχε να κάνει μόνο με την αρχιτεκτονική πλευρά του θέματος.

Κι όμως, όπως είχε τονίσει εξαρχής το ΚΚΕ καταγγέλλοντας τη σύμβαση εκχώρησης στο Ιδρυμα Νιάρχου και καταψηφίζοντας το σχετικό νόμο, «είναι ψεύτικοι οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι η κύρωση της σύμβασης αποτελεί ευεργεσία και ότι αφορά δωρεά στο Ελληνικό Δημόσιο από το Ιδρυμα Νιάρχου. Στην πραγματικότητα, το Δημόσιο παραχωρεί στο ίδρυμα μια περιοχή "φιλέτο" και τη διαχείριση δύο πολιτιστικών οργανισμών στον οργανισμό "Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Στ. Νιάρχος ΑΕ". Πρόκειται για παραπέρα ιδιωτικοποίηση φορέων καλλιτεχνικής δημιουργίας και ελεύθερων χώρων. Οι εργαζόμενοι, οι καλλιτέχνες, οι ερευνητές θα βρεθούν στην ομηρία των ελαστικών εργασιακών σχέσεων που θα επιβάλει ο νέος οργανισμός ΑΕ που δημιουργείται».

Στο Ιδρυμα «Νιάρχου» παραχωρείται για 100 χρόνια η τεράστια έκταση - φιλέτο 238 στρεμμάτων στο Φαληρικό Δέλτα, έναντι των 450 εκατομμυρίων ευρώ, που θα δώσει το Ιδρυμα, εμφανίζοντάς τα ως «εθνική δωρεά», για την κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού όπου θα στεγαστούν Εθνική Βιβλιοθήκη και Λυρική Σκηνή. Κάθε υπέρβαση του προϋπολογισμού καλύπτεται από το Ελληνικό Δημόσιο. Μια Ανώνυμη Εταιρεία, ο Οργανισμός «Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Στ. Νιάρχος», θα έχει τη διαχείριση όλου του πάρκου, συμπεριλαμβανομένων των δύο παραπάνω μεγάλων πυλώνων παραγωγής πολιτισμού.

Εκτός από τις φοροαπαλλαγές προς το ίδρυμα, η Εθνική Λυρική Σκηνή καλείται να καταβάλλει βαρύ ενοίκιο και να λειτουργεί με το διαρκή φόβο ενδεχόμενης έξωσης, σε περίπτωση που δεν ικανοποιούνται οι οικονομικές απαιτήσεις του Κέντρου Πολιτισμού. Παρ' όλα αυτά, η αίθουσά της θα ονομάζεται «Σταύρος Νιάρχος»...

Για την ιστορία, να συμπληρώσουμε ότι σε ανασκαφές που έγιναν, μεταξύ του 1910 - 1915, στην περιοχή είχε ανακαλυφθεί αρχαίο νεκροταφείο με δεκάδες τάφους, αλλά οι δοκιμαστικές ανασκαφές που έγιναν πρόσφατα στο τμήμα του χώρου που θα γίνουν τα κτίρια δεν «έδειξαν» αρχαιότητες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ