Παρασκευή 8 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η Τέχνη στην υπηρεσία της αλήθειας

Στο πλαίσιο των θεματικών εκδηλώσεων της ΕΕΔΔΑ, με θέμα τα πολιτικά δικαιώματα των μεταναστών πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας στον πολυχώρο της Νίκαιας

«Βολεύτηκαν στους χρόνους της φυγής με λιγοστά εφόδια για τις άγουρες πατρίδες. Μόνο το ξύλο της σκεπής κρύψανε στις τσέπες. Να βλέπουν στα όνειρά τους τις γειτονιές που έχασαν και τους γονείς που ρήμαξαν».

Πρόκειται για κείμενο του ποιητή Αντώνη Σκιαθά, μία από τις πολλές μικρές ποιητικές «συνοδείες» των φωτογραφιών της Αρτεμης Σκούλικα από το γκέτο των Αφγανών προσφύγων στην Πάτρα και τη ζωή των Τσιγγάνων στην ίδια πόλη. Φωτογραφίες και λέξεις που «συνομιλούν» με σπάνια ισορροπία και συγκροτούν το λεύκωμα «Φιλό-ξενος πόλις», αλλά και την έκθεση που εγκαινιάστηκε προχτές το βράδυ στον πάντα φιλόξενο και ανοιχτό, σε ανάλογες πρωτοβουλίες, Πολιτιστικό Πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος» του Δήμου Νίκαιας (πρώην Μηχανική Καλλιέργεια, Θηβών 245). Εκθεση που διοργανώνεται στο πλαίσιο των θεματικών εκδηλώσεων της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), με θέμα «Τα πολιτικά δικαιώματα των μεταναστών στην Ελλάδα και την Ευρώπη» που θα διαρκέσουν έως τις 13 Οκτωβρίου (6-10 μ.μ).

Η ΕΕΔΔΑ συμπληρώνει 30 χρόνια δράσης για την «εδραίωση της φιλίας και αλληλεγγύης ανάμεσα στους λαούς όλης της Γης και στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών τους». Από το 1981 που ιδρύθηκε, αγωνίζεται «να ενημερώσει, ευαισθητοποιήσει και κινητοποιήσει τον ελληνικό λαό για να σταθεί αλληλέγγυος στους λαούς που παλεύουν ενάντια στις ιμπεριαλιστικές πολιτικές και διεκδικούν το αναφαίρετο δικαίωμά τους για πατρίδα ελεύθερη, ανεξάρτητη και κυρίαρχη».

Στο παραπάνω πλαίσιο η ΕΕΔΔΑ, όπως σημείωσε η πρόεδρός της, Μάρη Λαυρεντιάδη εγκαινιάζοντας την έκθεση, ετοιμάζει σειρά εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών για να αναδειχθούν οι βαθύτερες πολιτικές επιδιώξεις πίσω από το νέο νόμο για την ψήφο των μεταναστών και ομογενών. Αλλωστε, πολύ λίγοι μετανάστες ενημερώθηκαν για το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι και ακόμη λιγότεροι έσπευσαν να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Ενώ, το ελληνικό κράτος καθυστέρησε χαρακτηριστικά στην αποστολή του ποινικού μητρώου, με αποτέλεσμα, πολλοί μετανάστες να μην ψηφίσουν για «γραφειοκρατικούς» λόγους. Η πρόεδρος ευχαρίστησε το δήμο Νίκαιας για τη συμπαράσταση και φιλοξενία, καθώς και την φωτογράφο, σημειώνοντας ότι οι καλλιτέχνες και οι διανοούμενοι έχουν θέση σε αυτόν τον αγώνα.

Την έκθεση επισκέφθηκε και ο δήμαρχος Νίκαιας, Στέλιος Μπενετάτος.

Η Αρτεμις Σκούλικα ευχαρίστησε με τη σειρά της την ΕΕΔΔΑ και τον δήμο Νίκαιας, ενώ για τη συγκεκριμένα φωτογραφική δουλειά της είπε ότι το έναυσμα ήταν μια επίσκεψη στο μουσείο των προσφύγων στην Ιρλανδία. Σε κάθε περίπτωση, οι φωτογραφίες της αποτελούν ένα πολύ καλό παράδειγμα για τη δύναμη που μπορεί να έχει η Τέχνη όταν επιλέξει να επιτελέσει τον κοινωνικό της ρόλο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ