Παρασκευή 8 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΚΕ
Να καλυφθούν οι ζημιές από το «πράσινο σκουλήκι»

Με καταστροφή απειλούνται οι βαμβακοπαραγωγοί - ειδικά στη Θεσσαλία - από το «πράσινο σκουλήκι» που έχει καταστρέψει τις καλλιέργειες σε ποσοστό μέχρι και 80% αλλά η κυβέρνηση αρνείται να δεσμευθεί συγκεκριμένα για την αποζημίωσή τους.

Το θέμα έφερε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος ζητώντας την αποζημίωση των παραγωγών στο 100% της ζημιάς από τον ΕΛΓΑ και όχι από την Πολιτική Σχεδίασης Εκτακτης Ανάγκης (ΠΣΕΑ), η οποία δε λύνει ουσιαστικά κανένα πρόβλημα, είναι χρονοβόρα, απαιτεί την έγκριση της ΕΕ και, το κυριότερο, μέσω αυτής της διαδικασίας θα δοθούν στο τέλος ψίχουλα.

Απαντώντας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κ. Σκανδαλίδης, αφού προσπάθησε να χαμηλώσει το ποσοστό της ζημιάς, λέγοντας ότι είναι πιο χαμηλή από το 80%, απέκλεισε την αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ λέγοντας ότι αυτός «με βάση τον κανονισμό του και με βάση όσα έχουμε συζητήσει με την ΕΕ δεν μπορεί πια να κάνει κατ' εξαίρεση και κατ' επιλογή και με πολιτικές αποφάσεις αποζημιώσεις και με βάση το καταστατικό του δεν μπορεί να πληρώσει τη συγκεκριμένη ζημιά».

Ισχυρίστηκε ότι η αποζημίωση μέσω της ΠΣΕΑ δε θα είναι «τόσο χαμηλή όσο λέτε εσείς» και είπε ότι «θα δούμε τη ζημιά μέχρι το τέλος του χρόνου και εδώ είμαστε να την συζητήσουμε πώς θα πληρωθεί, με ποια διαδικασία και σε ποια τιμή».

Στην παρέμβασή του ο Αντ. Σκυλλάκος τόνισε ότι η εξασφάλιση εισοδήματος γι' αυτούς που επλήγησαν από το «πράσινο σκουλήκι» είναι να δοθούν χρήματα από τον ΕΛΓΑ και υπογράμμισε: «Μας λέτε ότι δεν μπορεί με πολιτική απόφαση του ΕΛΓΑ να δοθεί αποζημίωση γιατί δεν το προβλέπει ο κανονισμός. Από πότε απαγορεύτηκε η πολιτική απόφαση; Ως τώρα για ανάλογες περιπτώσεις γινόταν εξατομίκευση και δινόταν σε κάθε παραγωγό αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ με πολιτική απόφαση κατ' εξαίρεση και αυτό ζητάνε οι παραγωγοί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ