Κυριακή 17 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Πιόνια εναντίον αξιωματικού

Το σημερινό θέμα είναι από παλαιότερη προπόνηση του Ι.Μ. Ηλία Κουρκουνάκη στον ΑΣΑΕ και το δημοσιεύουμε μετά από αίτημα νεαρού φίλου της στήλης, ο οποίος - όπως είπε χαρακτηριστικά - είναι αδύνατος στα φινάλε με πιόνια.

Στη θέση του διαγράμματος τα λευκά κερδίζουν χάρη στην καλή κεντροποίηση του βασιλιά τους, ενώ ο μαύρος παρεμποδίζει την κινητικότητα του αξιωματικού του.

Η βασική μάχη θα διεξαχθεί προφανώς στην πτέρυγα της βασίλισσας, ενώ η πτέρυγα του βασιλιά λειτουργεί μόνο ως πεδίο αντιπερισμασμού. 1.α5 Οπως βλέπουμε, ο μαύρος Ρουά δεν μπορεί να μπει στο «τετράγωνο» α5-α8-δ8-δ5-α5, που υπολογίζεται με πλευρά την απόσταση του πιονιού από το τετράγωνο προαγωγής. Ετσι ο ίδιος δεσμεύεται να φυλάει το Στρ. η4, ενώ ο αξιωματικός πρέπει να προλάβει το πιόνι α5. 1...Αζ8 2. Ρδ5 Πολύ απλά, απαγορεύει την πρόσβαση του Α στο «γ5». Αν 2. Ρδ4; Αδ6 και Αβ8! Οπότε η απάντηση του μαύρου είναι πάλι υποχρεωτική. 2...Αθ6. Αν 3. Ρε4 πάλι Αζ8. Αν 3. Ρδ4 Αζ4 και πάλι προλαβαίνει το «β8». 3. η5+!

Η «κίνηση κλειδί», υποχρεώνει τα μαύρα να επιλέξουν αν θα κλείσουν τη διαγώνιο γ1-θ6 ή τη θ4-δ8. 3...Αη5

Αν 3...Ρη5 χάνει απλά με 4.α6 και 5. α7. Τώρα όμως, ο αξιωματικός εξαναγκάστηκε να μεταφερθεί από τη διαγώνιο θ6-ζ8 στη θ4-δ8, πάνω στην οποία δεν έχει την ίδια ελευθερία κινήσεων. 4. Ρε4 Καθοριστική κίνηση καθώς ο αξιωματικός δεν μπορεί να επιστρέψει στη διαγώνιο α3-ζ8. 4...Αθ4

Η τελευταία ελπίδα είναι 5. α6 Αζ2, αλλά 5. Ρζ3! και η προαγωγή του Στρ.α έχει πια εξασφαλιστεί, οπότε η νίκη αποτελεί ζήτημα απλής τεχνικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ