Τετάρτη 20 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
Τηλεόραση
Αποσαφηνίσεις...

Σε μια κίνηση εντυπωσιασμού, προκειμένου να πείσει πως η κυβέρνηση επιδιώκει την αποσαφήνιση του άνομου και άναρχου ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, ο υπουργός Τύπου, χθες, ανακοίνωσε επισήμως πως «ολοκληρώθηκε η μελέτη» των φακέλων για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών.

Στο υπουργείο Τύπου βρίσκονταν οι αιτήσεις των τηλεοπτικών σταθμών, από το Μάρτιο του 1998. Η καθυστέρηση, ουσιαστικά, «συντήρησε» το θολό τοπίο, αφού ο υπουργός με ΠΔ και νόμους έχει φροντίσει να νομιμοποιήσει τη ζούγκλα και την ανεξέλεγκτη χρήση των ραδιοσυχνοτήτων, αφήνοντας ανοιχτό το έδαφος σε ιδιωτικές αγοραπωλησίες.

Δεν είναι και τόσο ορατές οι προθέσεις της κυβέρνησης να βάλει τάξη στην αναρχία, εάν τουλάχιστον πάρουμε ως παράδειγμα την ηθελημένη από μέρους του υπουργού Τύπου καθυστέρηση της αδειοδότησης των ραδιοφωνικών σταθμών του Νομού Αττικής. Ακόμη και χθες, ο Δ. Ρέππας δε θέλησε ν' απαντήσει εάν θα εκδώσει τις άδειες, αφού, ήδη, το ΕΣΡ έχει υιοθετήσει όλες τις παρατηρήσεις του. Επικαλέστηκε το ότι δεν έχει φθάσει στα χέρια του η απόφαση του ΕΣΡ, μια απόφαση, που, όπως είπε, πρέπει να εξεταστεί και η «νομική» της πλευρά.

Χθες ο Δ. Ρέππας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το έργο του υπουργείου Τύπου και αιτιολόγησε την καθυστέρηση, λέγοντας ότι επρόκειτο για μια «πρωτόγνωρη διαδικασία». Ο υπουργός Τύπου θεωρεί ότι το υλικό των φακέλων είναι «επεξεργασμένο» και, ουσιαστικά, ρίχνει πλέον το «μπαλάκι» για τις τηλεοπτικές άδειες στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, θεωρώντας ότι έχει προσωπικό και ότι με τα στοιχεία του υπουργείου το έργο που έχει να επιτελέσει δε θα ξεκινήσει από το «μηδέν».

Το μείζον της διαφάνειας, το «μετέφερε» στο ΕΣΡ, που έχει, όπως είπε, στη διάθεσή του τα μητρώα των τηλεοπτικών σταθμών. Δεν απασχολεί ακόμη εάν η εξέταση των φακέλων γίνει με τη σημερινή του σύνθεση ή με τη νέα, όπως αυτή ορίζεται από το νέο νόμο. Είναι, όμως, φανερό ότι το ΕΣΡ, με τη σημερινή του σύνθεση, βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο. Ο υπουργός Τύπου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι η τροποποίηση του κανονισμού της Βουλής για τα 4/5 που προβλέπει ο νόμος θα γίνει πριν την αναθεώρηση του Συντάγματος και συγκεκριμένα μετά τις εορτές.

Αδειες συνολικά θα χορηγηθούν σε 114 τηλεοπτικούς σταθμούς, ενώ αιτήσεις έχουν υποβάλει 160 τηλεοπτικές επιχειρήσεις. Για άδειες εθνικής εμβέλειας, αιτήσεις έχουν υποβάλει 10 τηλεοπτικοί σταθμοί, ενώ οι συχνότητες εθνικής εμβέλειας προβλέπουν τη χορήγηση αδειών σε 6 τηλεοπτικούς σταθμούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ