Πέμπτη 14 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Μπαίνει μπροστά το σχέδιο κατάργησης

Εξομοίωση των ειδικών φόρων με το κίνησης και διπλασιασμός τιμών. Ψάχνουν φόρμουλα για ελάχιστα ψίχουλα «επιστροφής» για τη διαχείριση των ακραίων φαινομένων μαζικής φτώχειας

Θέμα χρόνου είναι οι τρανταχτές ανατιμήσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης και για το πετρέλαιο θέρμανσης των νοικοκυριών που εξομοιώνεται με το κίνησης. Οι λιανικές τιμές θα εκτοξευτούν δύο φορές πάνω σε σχέση με τις σημερινές, σε εφαρμογή των πρόσθετων αντιλαϊκών πακέτων που έχουν δρομολογήσει η κυβέρνηση με την τρόικα και την πλουτοκρατία. Το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα με τις δηλώσεις που έκανε ο υφυπουργός Οικονομικών Δ. Κουσελάς μετά τη χτεσινή του συνάντηση με τους εκπροσώπους των βενζινοπωλών. Οταν ρωτήθηκε σχετικά με την εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, απάντησε ουσιαστικά ότι είναι θέμα χρόνου η επιβολή του μέτρου. Επικαλέστηκε τεχνικά θέματα από τα οποία εξαρτά η κυβέρνηση το χρόνο εφαρμογής του. Σε αυτό το πλαίσιο υπολογίζουν να εισπράττουν πρόσθετα χαράτσια ύψους 2,5 δισ. ευρώ για καθένα από τα επόμενα χρόνια. Ελάχιστα ψίχουλα από τα ποσά αυτά σκέφτονται να τα επιστρέφουν σε δικαιούχους προκειμένου να διαχειριστούν τα ακραία φαινόμενα της μαζικής φτώχειας που παράγει η εγκληματική πολιτική τους. Αυτό ομολόγησε το κυβερνητικό στέλεχος δηλώνοντας ότι η «εξομοίωση δεν μπορεί να υπάρξει εάν δεν βρεθεί ένας αποτελεσματικός μηχανισμός καταβολής του επιδόματος θέρμανσης στους ασθενέστερους», επιβεβαιώνοντας την κυβερνητική απόφαση.

Σε αυτό το πλαίσιο η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης οδηγείται σε διπλασιασμό σε σχέση με την τιμή στην οποία αγόραζαν τα νοικοκυριά το πετρέλαιο πέρσι τέτοια περίοδο. Συγκεκριμένα, πέρσι στα μέσα Οκτώβρη το πετρέλαιο πωλούνταν στα 53 - 56 λεπτά το λίτρο, στα οποία περιλαμβανόταν ΕΦΚ 2 λεπτά. Εάν ο ΕΦΚ που ισχύει για το πετρέλαιο από τις 15 Οκτώβρη μέχρι τις 15 Απρίλη εξομοιωθεί με του πετρελαίου κίνησης που είναι 40 λεπτά το λίτρο και με δεδομένο ότι φέτος η τιμή έναρξης της διακίνησής του φαίνεται να διαμορφώνεται γύρω στα 70 λεπτά το λίτρο, φτάνει στα 1,08 ευρώ το λίτρο. Δηλαδή, ακριβότερα κατά 103%!!!

Ας σημειωθεί ότι δεν πρόκειται για κάτι καινούριο ή ξαφνικό. Είναι κάτι που η κυβέρνηση θα είχε ήδη κάνει, εάν δεν αναγκαζόταν να αναδιπλωθεί προσωρινά ενόψει των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών στις 7 Νοέμβρη. Αλλωστε, με πολλούς τρόπους καιρό τώρα κυβερνητικά στελέχη «επιχειρηματολογούν» σχετικά ότι δήθεν η εξομοίωση του ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης αποτελεί λύση για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα άγριο αντιλαϊκό μέτρο, αφαίμαξης των λαϊκών στρωμάτων, στο πλαίσιο της υλοποίησης των δεσμεύσεων της κυβέρνησης απέναντι στην πλουτοκρατία. Πρόκειται για έναν ακόμη εμπαιγμό καθώς το πετρέλαιο κίνησης για τους εφοπλιστές ήταν και παραμένει εντελώς αφορολόγητο.

Κατά τ' άλλα ο υφυπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου νίπτοντας τας χείρας του για την καταλήστευση των λαϊκών εισοδημάτων από τα μονοπώλια των διυλιστηρίων και των εταιρειών, δηλώνοντας απερίφραστα ότι οι αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου «δεν είναι κάτι που αφορά εμάς, οι τιμές ρυθμίζονται από την αγορά, όπως ξέρετε».

Στη διάρκεια της συνάντησης με τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων και του Συνδέσμου Εμπόρων Υγρών Καυσίμων Αττικής συμφωνήθηκε μέχρι το τέλος του χρόνου οι πρατηριούχοι να προκαταβάλλουν τον αυξημένο ΕΦΚ όπως μέχρι σήμερα για την πώληση πετρελαίου θέρμανσης, και να τους επιστρέφεται η διαφορά ανάμεσα στον ΕΦΚ θέρμανσης και κίνησης. Από την 1η Γενάρη δε θα βαρύνονται με αυτή την προκαταβολή οι πρατηριούχοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ