Τετάρτη 20 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απαξίωση των ερευνητικών κέντρων

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Την κατάσταση που επικρατεί στα ερευνητικά κέντρα, με πρώτο το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης, αφορά Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς την υπουργό Παιδείας η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη. Οπως τονίζει στο κείμενο της Ερώτησης: «Το τελευταίο διάστημα η κατάσταση στα ερευνητικά κέντρα της χώρας είναι ιδιαίτερα οξυμένη, καθώς η κυβέρνηση έχει επιβάλει δραστικές μειώσεις στις πάγιες δαπάνες τους. Συγκεκριμένα, χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η περικοπή κατά 94% στις λειτουργικές δαπάνες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η μείωση κατά 25% του προϋπολογισμού του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, η μη καταβολή της μισθοδοσίας των συμβασιούχων του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών επί 4 μήνες. Τα προβλήματα αυτά έρχονται να προστεθούν στη σταδιακή απαξίωση του έργου των ερευνητικών κέντρων, ως απόρροια της πολιτικής και των προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, που δημιουργήθηκε από τη μη ανανέωση του συνταξιοδοτημένου προσωπικού, τη γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, την παράδοση της φύλαξης και της καθαριότητας των ερευνητικών κέντρων σε εργολάβους.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με το νέο κείμενο διαβούλευσης για την έρευνα, προχωρά παραπέρα τη στρατηγική της ΕΕ στο ζωτικό αυτό τομέα, ξεπουλώντας την έρευνα σε ιδιώτες, παραχωρώντας μελέτες και αναθέσεις σε εταιρείες μέσω συμπράξεων. Η έρευνα για τον ορυκτό πλούτο, την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών, το νερό, τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι κρίσιμο να διενεργείται από ενιαίους κρατικούς φορείς με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες και όχι να καθορίζεται από το μονοπωλιακό κέρδος».

Η βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά την υπουργό Παιδείας:

  • Τι μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε η χρηματοδότηση των ερευνητικών κέντρων, αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό, να καλύπτει όλες τις ανάγκες λειτουργίας τους.
  • Τι μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε κανένας από το ερευνητικό και λοιπό προσωπικό να μη μείνει απλήρωτος, να καταργηθούν άμεσα οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού, με σταθερή και μόνιμη εργασία, για την πλήρη κάλυψη των αναγκών των ερευνητικών κέντρων.
  • Αν προτίθεται να πάρει μέτρα, ώστε η έρευνα να αποτελεί κοινωνικό αγαθό και όχι μέσο για την αύξηση της κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ