Κυριακή 24 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
28oς ΚΛΑΣΙΚΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΘΗΝΩΝ - «ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ»
Κερδοφόρα παιχνίδια με την Ιστορία

Η εμπορευματοποίηση του Κλασικού Μαραθώνιου Αθηνών και του ονόματος του Γρηγόρη Λαμπράκη αποφέρει τεράστια κέρδη στους χορηγούς

Eurokinissi

Η εμπορευματοποίηση του Κλασικού Μαραθώνιου Αθηνών και του ονόματος του Γρηγόρη Λαμπράκη αποφέρει τεράστια κέρδη στους χορηγούς
Σε μια βδομάδα από σήμερα διεξάγεται ο φετινός 28ος τον αριθμό Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών αφιερωμένος στον αθλητή - επιστήμονα βουλευτή της ΕΔΑ και αγωνιστή της Ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια και ειδικά φέτος, αν ψάξει κάποιος το όνομα του Γρηγόρη Λαμπράκη δύσκολα θα το διακρίνει. Αντίθετα, εκείνο που θα δει καθαρά είναι τα ονόματα των πολυεθνικών και τραπεζών χορηγών της συγκεκριμένης εκδήλωσης, αφού η διοργάνωση συνεχώς, τα τελευταία χρόνια, μπαίνει ολοένα και πιο πολύ στα μονοπάτια της εμπορευματοποίησης. Φέτος, μάλιστα αυτή ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, αφού η διαδρομή συνδυάστηκε και με τα 2.500 χρόνια από τη Μάχη του Μαραθώνα οπότε, τι καλύτερη ευκαιρία, για να ...ανοίξει το παιχνίδι του κέρδους.

Είναι, πλέον, πασιφανές ότι ο συγκεκριμένος αγώνας σήμερα δεν έχει καμία σχέση με το σκοπό που δημιουργήθηκε. Το 1983 ξεκίνησε η διοργάνωση του μαραθώνιου δρόμου στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη, έπειτα από κοινή πρόταση της ΕΕΔΥΕ (Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη), της οποίας ο Λαμπράκης ήταν αντιπρόεδρος, και της Αθλητικής Επιτροπής του ΚΚΕ προς το ΣΕΓΑΣ (Ομοσπονδία Κλασικού Αθλητισμού) του οποίου επίσης ο Λαμπράκης ήταν από τα επιφανέστερα μέλη της.

Το βαθύτερη νόημα της διεξαγωγής του Μαραθωνίου κάθε χρόνο δεν είναι άλλο από το να θυμόμαστε και να τιμάμε τη μνήμη αυτού του μεγάλου ανθρώπου, που θυσιάστηκε για ιδανικά που ακόμα και σήμερα παλεύουμε με κυρίαρχο αυτό της ειρήνης.

Τα χρόνια πέρασαν, ο αθλητισμός με τις ευλογίες της ΔΟΕ (Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή) παραδόθηκε στις αδηφάγες ορέξεις του μεγάλου κεφαλαίου, με αποτέλεσμα η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, όπως ήταν επόμενο, να αλλάξει τα ήθη και τα έθιμα στο χώρο.

Στη χώρα μας, εν μια νυκτί ο αθλητισμός παραδόθηκε στο ιδιωτικό κεφάλαιο, με αποτέλεσμα αθλήματα που δεν «πουλάνε» να σβήνουν (πάλη - πυγμαχία κ.λπ.)

Ο κλασικός αθλητισμός (στίβος) προς το παρόν επιβιώνει, επειδή είναι η μήτρα του αθλητισμού και πάντα υπάρχει κάποιος χορηγός, ασφαλώς με το αζημίωτο, π.χ. ένα από τα πιο δημοφιλή αγωνίσματα του στίβου είναι ο Μαραθώνιος. Χιλιάδες οι συμμετέχοντες σε κάθε διοργάνωση ανά τον κόσμο.

Στα ...δόντια της εμπορευματοποίησης

Πριν από μια βδομάδα έγινε ο Μαραθώνιος του Σικάγου. Πενήντα χιλιάδες απλοί άνθρωποι έλαβαν μέρος εκτός των μεγάλων αθλητών που χρησιμοποιούνται σαν δόλωμα, με το αζημίωτο, σε αντίθεση με τον υπόλοιπο κόσμο, ο οποίος πληρώνει για να λάβει μέρος. Μιλάμε για τεράστια κέρδη των διοργανωτών. Σ' αυτήν, λοιπόν, τη λογική της άκρατης εμπορευματοποίησης έχει μπει και ο ΣΕΓΑΣ, με τη χορηγία της «ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ», έχοντας στα χέρια του δυο μεγάλα ατού προς εκμετάλλευση. Τη μοναδική στον κόσμο κλασική διαδρομή και βέβαια το όνομα του Γρηγόρη Λαμπράκη, το οποίο έχει συνδεθεί οριστικά και αμετάκλητα με τη διαδρομή. Η επιχείρηση έτοιμη. Τα κέρδη σίγουρα. Ετσι, λοιπόν, στις 28 Σεπτέμβρη 2010 δόθηκε μια κοινή συνέντευξη Τύπου, ενόψει του αγώνα στις 31 Οκτώβρη του 2010, από τους κ.κ. Σεβαστή (πρόεδρος ΣΕΓΑΣ), Γερουλάνο (υπουργός Πολιτισμού - Τουρισμού) και κ. Αρώνη (εκπρόσωπος της «Αλφα Μπανκ»). Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ αναφέρθηκε στην προσπάθεια της Ομοσπονδίας για την αναβάθμιση του θεσμού του κλασικού Μαραθωνίου, με την ευκαιρία της επετείου των 2.500 χρόνων, με γιορτές και πανηγύρια στο χώρο του Ζαππείου. Ο υπουργός κ. Γερουλάνος με το μυαλό στο τι θα κερδίσει το μεγάλο κεφάλαιο, μέσα από τον τουρισμό είπε τα εξής: «Δεν είναι καθόλου τυχαίο που επιλέξαμε να επενδύσουμε σ' αυτόν τον αγώνα και ιδιαίτερα στην επετειακή αυτή διοργάνωση, γιατί, εκτός από τα πρωτοφανή και σημαντικά οικονομικά οφέλη από μια τέτοια διοργάνωση για τη χώρα μας, πιστεύουμε ότι ο αγώνας αυτός συμβολίζει κάτι πολύ περισσότερο». Τέλος, ο εκπρόσωπος της «Αλφα Μπανκ» κ. Αρώνης είπε τα εξής ενδιαφέροντα: «Μέχρι σήμερα η συνεργασία μας με τον ΣΕΓΑΣ έχει πάει πολύ καλά, γι' αυτό και συνεχίζουμε».

Τα ιδανικά δεν τιμολογούνται

Το παιχνίδι της εμπορευματοποίησης έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Ο αθλητισμός, μετά τη μετάλλαξή του σε εμπόρευμα, παράγει μεγάλο πλούτο και στη συγκεκριμένη περίπτωση του Μαραθωνίου - εδώ να σημειώσουμε ότι η συμμετοχή θα ξεπεράσει τα 15 χιλιάδες άτομα - εμπλέκεται και το όνομα του Γρηγόρη Λαμπράκη. Εχω την άποψη ότι η ΕΕΔΥΕ θα πρέπει να δει το ζήτημα. Η προσωπική μου γνώμη σαν άνθρωπος του χώρου, αλλά και φίλος του Γρηγόρη είναι ότι θα έπρεπε να ζητηθεί η απόσυρση του ονόματος του Λαμπράκη απ' αυτήν τη διοργάνωση. Ο Γρηγόρης θυσίασε τη ζωή του για τα ακριβώς αντίθετα απ' αυτά που επιδιώκει ο εμπορευματοποιημένος αθλητισμός και οι χορηγοί του. Εναν κόσμο ελεύθερο, ειρηνικό, μακριά από το κυνήγι του χρήματος. Και κάτι ακόμα. Μήπως είναι καιρός η ΕΕΔΥΕ ν' αρχίσει σοβαρά να σκέπτεται τη διοργάνωση του δικού της Μαραθώνιου Δρόμου, με τη συμμετοχή των κινημάτων ειρήνης απ' όλο τον κόσμο, με ένα και μοναδικό σύνθημα «Ειρήνη», «Οχι πόλεμος», «Δουλειά - Παιδεία - Υγεία - Πολιτισμός». Γι' αυτές τις αξίες δε θυσιάστηκε αυτός ο άνθρωπος; Και τώρα γίνεται «βορά» στις ορέξεις του μεγάλου κεφαλαίου;

Αντί επιλόγου

«...ξεκινώντας από παιδί δε διέκοψε την επίδοσή του στον αγώνα τον Καλόν. Μπήκε στο στίβο και ποτέ δεν τον εγκατέλειψε. Ανακάλυψε γρήγορα πως ο στίβος αυτός έχει πολλές κατευθύνσεις. Πως δεν τελειώνει πουθενά, πως συνεχίζεται και μέσα στο θάνατο...

... Ανέβηκε στον τύμβο του Μαραθώνος και άπλωσε στο στήθος του την επιγραφή "ΕΛΛΑΣ"... Ο Λαμπράκης μεγαλοπρεπής, αλύγιστος, ισόθεος κατέβηκε τα σκαλοπάτια του τύμβου και ξεκίνησε. Εφτασε στη Θεσ/νίκη. Εκεί έπεσε. Από κει συνεχίζει. Εμπρός.

Μπράβο Λαμπράκη!

Τρέχα Λαμπράκη!

Η νίκη είναι δική μας».

Από το «ΝΕΚΡΟ» του Νικηφόρου Βρεττάκου.


Ν. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ