Παρασκευή 22 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ»
Απεργούν για τα δεδουλευμένα

Μηδενικές αυξήσεις και για τους τεχνικούς ιδιωτικής τηλεόρασης

Σε 48ωρη απεργία προχώρησαν από χτες οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι, διοικητικοί υπάλληλοι και τεχνικοί της εφημερίδας «Απογευματινή», με απόφαση των ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ και ΕΤΗΠΤΑ, διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Οι 130 εργαζόμενοι της εφημερίδας (εκ των οποίων οι 60 είναι δημοσιογράφοι) παραμένουν απλήρωτοι από τον Ιούλη, ενώ ο ιδιοκτήτης Κ. Σαραντόπουλος κατέθεσε την περασμένη βδομάδα αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού νόμου 3588/2007, για ρύθμιση χρεών με τους πιστωτές του. Η αίτηση του ιδιοκτήτη θα συζητηθεί την 1η Νοέμβρη.

Να σημειωθεί ότι για να γίνει δεκτή από το δικαστήριο η αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 992 χρειάζεται η συναίνεση του 51% των πιστωτών και εμφάνιση σχεδίου εξυγίανσης της εταιρείας. Ως βασικοί πιστωτές της εφημερίδας είναι η Εθνική Τράπεζα, τα πιεστήρια της «Ναυτεμπορικής» αλλά και οι εργαζόμενοι, με τους οποίους η ιδιοκτησία θα αρχίσει διαπραγματεύσεις.

Οι τεχνικοί τηλεόρασης

Στο μεταξύ, μηδενικές αυξήσεις για την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για το 2010 θα ...πάρουν και οι τεχνικοί της ιδιωτικής τηλεόρασης, μετά και τους τεχνικούς της ελληνικής ραδιοφωνίας.

Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις εκδόθηκαν οι Διαιτητικές αποφάσεις που ρυθμίζουν τους όρους αμοιβής και εργασίας των τεχνικών, που εργάζονται στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς Εθνικής Εμβέλειας και αποτελούν τις ΣΣΕ για το 2010. Οπως επισημαίνουν σε κοινή ανακοίνωση τα Διοικητικά Συμβούλια των ΕΤΙΤΑ και ΕΤΙΤΒΕ, «οι διαιτητές Μαντούβαλος Ιωάννης και Σέμπος Λάμπρος τήρησαν πιστά τις επιταγές της Κυβέρνησης, του ΔΝΤ και της εργοδοσίας για μηδενικές αυξήσεις μην τολμώντας να υιοθετήσουν ούτε καν την πρόταση της μεσολάβησης που έδινε αυξήσεις ενάμιση τοις εκατό (1,5%)».

Η ισχύς της νέας ΣΣΕ αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου 2010. Οι σημαντικότερες διαφοροποιήσεις είναι η προσθήκη μιας επιπλέον μέρας κανονικής ετήσιας άδειας και η κατοχύρωση των δώρων Πάσχα, Χριστουγέννων και του επιδόματος αδείας σαν τακτικές αποδοχές. Οι νέες ΣΣΕ έχουν ήδη κατατεθεί στο υπουργείο Εργασίας και ζητήθηκε να γίνουν υποχρεωτικές, ώστε να ισχύουν και για τα μη μέλη των Ενώσεων.

Τα ΔΣ των Ενώσεων των τεχνικών της ιδιωτικής τηλεόρασης Αθήνας και Θεσσαλονίκης επισημαίνουν προς τους εργαζόμενους ότι «οι κατακτήσεις γίνονται μόνο με αγώνες» και τους καλούν να ετοιμαστούν για την σύναψη της ΣΣΕ για το 2011 που σε δύο μήνες θα αρχίσουν να συζητούν. «Εμπρός όλοι μαζί να αναχαιτίσουμε αυτή την επίθεση στα εργασιακά, που εξαπέλυσαν ΔΝΤ, κυβέρνηση και εργοδότες», τονίζουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ