Κυριακή 24 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Δεμένη στο ιμπεριαλιστικό άρμα

Μια τηλεοπτική συζήτηση του ΥΠΕΞ, κ. Δρούτσα, στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ στις 21/10/2010 υπήρξε αρκετά αποκαλυπτική, τόσο για την ποιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, όσο και για το συγκεκριμένο εξωκοινοβουλευτικό υπουργό. Οι ερωτήσεις του δημοσιογράφου, αν και σε χαλαρούς τόνους, αγκάλιασαν ευρύ φάσμα από τη Μέση Ανατολή και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο υπουργός ανέφερε ιδιαίτερα το εποικοδομητικό, όπως το χαρακτήρισε, ταξίδι του στη Μέση Ανατολή και τις επαφές του με τον αραβικό κόσμο. Ταυτόχρονα, διευκρίνισε τη σημασία της αναπτυσσόμενης σχέσης της Ελλάδας με το Ισραήλ.

Σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου εξηγούσε επίμονα ότι οι ταυτόχρονες διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ και τους Αραβες λειτουργούσε εποικοδομητικά για την άμβλυνση της οξύτητας των σχέσεων των δύο πλευρών ως κατευναστικός παράγοντας. Μάλιστα, επισήμανε ότι ο κόσμος της Μέσης Ανατολής προσδοκά έναν τέτοιο ρόλο της Ελλάδας. Απαντώντας είπε ότι η σχέση της Ελλάδας με το Ισραήλ όχι μόνο δεν εμποδίζει ή δημιουργεί δυσαρέσκεια στους Αραβες, αλλά αντίθετα η υποδοχή που του έγινε ήταν άκρως ενθουσιώδης και φιλική. Η φαινομενικά ωραία και αισιόδοξη εικόνα του διορισμένου εξωκοινοβουλευτικού υπουργού για το ταξίδι του στη Μέση Ανατολή ανατράπηκε από ένα και μόνο γεγονός μείζονος σημασίας. Τη στιγμή ακριβώς που τη φιλοτεχνούσε παρουσιάζοντας την ελληνική εξωτερική πολιτική ως μια σημαίνουσας σημασίας διπλωματική προσπάθεια ίσων περίπου αποστάσεων για ειρηνική εξομάλυνση στη Μέση Ανατολή, αμόλησε την αποκαλυπτική «πατάτα», αναφέροντας ότι η σχέση της Ελλάδας με το Ισραήλ που έχει κυρίως τη στρατιωτική της πλευρά με κοινά γυμνάσια κ.λπ. είναι στρατηγικού χαρακτήρα. Επιμένοντας, μάλιστα, ανέφερε ότι οι σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ από τη μια και τους Αραβες από την άλλη είναι δυο διαφορετικές πλευρές που δε σχετίζονται (δύο διαφορετικά πράγματα). Στην ελαφρότητά του ανέτρεπε άρδην όλα για όσα προσπαθούσε να πείσει προηγουμένως.

Κάτι ανάλογο, αλλά πιο άμεσα επικίνδυνο είπε όταν αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου φρόντισε να αποκηρύξει τις λέξεις για το Αιγαίο όπως συνδιαχείριση, συνεκμετάλλευση, συγκυριαρχία κ.λπ. ως περίπου λεπρές λέξεις. Ομως, ταυτόχρονα, αμόλησε κι εδώ την «πατάτα» λέγοντας ότι «αφού το έχουμε ξεκαθαρίσει αυτό, μπορούμε να συζητήσουμε και να δούμε δυνατότητες συνεργασίας (;)» κι άλλα παρόμοια αφηρημένα κι ευτράπελα. Είναι γνωστή πρόσφατη κυβερνητική δήλωση για την επίλυση των τουρκικών αιτιάσεων στο Αιγαίο στο «Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», που έρχεται σε πλήρη διάσταση με την καθιερωμένη μοναδική αποδεκτή θέση της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας. Οπως είναι γνωστή και η παλιότερη συμφωνία αποδοχής των «τουρκικών ενδιαφερόντων και συμφερόντων στο Αιγαίο» από την κυβέρνηση Κ. Σημίτη.

Για την υλική ουσία περί Μέσης Ανατολής ο κ. Δρούτσας δεν παρέλειψε να σημειώσει το ενδιαφέρον οικονομικής δραστηριότητας της ελληνικής αστικής τάξης. Αυτό για να μην ξεχνάμε τις πάντα επίκαιρες «διεισδυτικές» δραστηριότητες της ελληνικής κεφαλαιοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή. Για την υλική ουσία των ελληνοτουρκικών σχέσεων υπάρχει εν εξελίξει η σύμπραξη ελληνοτουρκικών κεφαλαίων στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό που δε φάνηκε ακόμη είναι ο συγκεκριμένος δρόμος μετάλλαξης του Αιγαίου από ελληνική σε «πολυεθνική», «πολυπολιτισμική» λίμνη κατά τα πρότυπα των «αντιξενόφοβων αντιρατσιστών» με τη βούλα της αμερικανοΝΑΤΟικής ευρωατλαντικής επικυριαρχίας.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ