Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
Τηλεόραση
Με φόντο το «διαπλεκόμενο» τοπίο

Το μεγάλο και κρίσιμο θέμα της διαφάνειας που απαγορεύει στους μετόχους και στις διοικήσεις των εταιριών που έχουν ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, να συμμετέχουν και σε εταιρίες που αναλαμβάνουν προμήθειες και έργα δημοσίου, θα βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Το ΕΣΡ σε προηγούμενη συνεδρίασή του, ως γνωστό, είχε κατά πλειοψηφία αποφασίσει τη μη λήψη απόφασης για τον «Τηλέτυπο» και τον ΔΟΛ, παρότι οι παραβιάσεις έχουν διαπιστωθεί. Το αιτιολογικό της αναβολής ήταν η περαιτέρω διερεύνηση του θέματος με τη συμπλήρωση και άλλων στοιχείων. Φαίνεται όμως ότι παρότι το θέμα ΔΟΛ, βρίσκεται και στη σημερινή ημερήσια διάταξη του ΕΣΡ, εντούτοις δεν αποκλείεται να μη ληφθεί απόφαση. Χαρακτηριστικό είναι ότι στα θέματα αναφέρεται και η «επέκταση κυρωτικής διαδικασίας κατά του τηλεοπτικού σταθμού MEGA», για παραβίαση του άρθρου που αφορά στο ασυμβίβαστο, όχι μόνο στο ΔΟΛ, αλλά και στους άλλους ουσιαστικά μετόχους του «Τηλέτυπου», δηλαδή στους Τεγόπουλο, Βαρδινογιάννη και Μπόμπολα. Στο πλαίσιο της εισήγησης του μέλους του ΕΣΡ Δημήτρη Ψυχογιού περί της επιβολής κυρώσεων στους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας αναφορικά με το θέμα του ασυμβίβαστου, δεν μπορεί επίσης κανείς ν' αποκλείσει το ενδεχόμενο πρότασης να εξεταστεί συνολικά το θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ΜΜΕ.

Αλλωστε, παραβιάσεις του νόμου περί του ασυμβίβαστου φαίνεται πως υπάρχουν πλέον και στα «χαρτιά» για όλους σχεδόν τους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, πλην του «902». Στην εισήγηση του τακτικού μέλους του ΕΣΡ Δ.Ψυχογιού, όπως αναφέρεται και στα θέματα της ημερήσιας διάταξης, προτείνεται η έναρξη κυρωτικής διαδικασίας για παραβάσεις του νόμου που αφορά στο ασυμβίβαστο εκτός από το MEGA και για τους τηλεοπτικούς σταθμούς ANTENNA, ALPHA, STAR και ALTER. Ο Δ.Ψυχογιός στην εισήγησή του προτείνει, επίσης, να ζητηθούν πρόσθετα στοιχεία από τους τηλεοπτικούς σταθμούς Μακεδονία, Tempo και Seven.

Να υπενθυμίσουμε ότι για το ΕΣΡ εμφανείς είναι οι παραβιάσεις στην εταιρία «Τηλέτυπος», αφού συμμετέχει ο ΔΟΛ, τη στιγμή που το ταξιδιωτικό γραφείο «Τράβελ Πλαν», το οποίο ανήκει στο ΔΟΛ έχει συνάψει συμβάσεις με το υπουργείο Εξωτερικών, καθώς και με τον ΟΤΕ, για την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών. Να σημειωθεί επίσης ότι κατά την άποψη της νομικής συμβούλου του ΕΣΡ, ο νόμος περί ψηφιακής προβλέπει ότι αν διαπιστωθούν παραβιάσεις περί ασυμβίβαστου και επιβληθεί κύρωση στην εταιρία «Τηλέτυπος», αυτόματα ευθύνες θα έχει και η Multichoice που εκπέμπει το ψηφιακό πρόγραμμα της ΝΟVΑ, αφού στην εταιρία μέτοχος είναι και ο «Τηλέτυπος». Πάντως, η ημερήσια διάταξη του ΕΣΡ περιλαμβάνει και θέμα για λήψη απόφασης για την ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων κατά του τηλεοπτικού σταθμού MEGA και συγκεκριμένα κατά της εταιρίας «Τηλέτυπος».

Το ΕΣΡ έχει επίσης σήμερα καλέσει σε ακρόαση εκπροσώπους των τηλεοπτικών σταθμών MEGA, ANTENNA, STAR για παραβιάσεις σχετικές με τη διαφήμιση παιδικών παιχνιδιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ