Τρίτη 26 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Χωρίς τέλος τα «τηλεσκουπίδια»

Η τηλεοπτική κατρακύλα και ο διασυρμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας δεν έχουν σταματημό. Μετά τα τηλεσκουπίδια με τους έγκλειστους σε σπίτι, οι οποίοι ζουν κάτω από το άγρυπνο βλέμμα της κάμερας ή τα λεγόμενα σόου ανάδειξης ταλέντων, τις «εκπομπές» μαγειρικής και όλα τα πρωινο-μεσημεριάδικα κουτσομπολιού και αποχαύνωσης, τώρα και οι «οικογενειακές υποθέσεις», τα προβλήματα μεταξύ γονιών και παιδιών, βγαίνουν στο σφυρί της τηλεθέασης.

Χτες, ο ALPHA μετέδωσε άλλο ένα τηλεοπτικό υποπροϊόν. Πρόκειται για μια καθημερινή απογευματινή «εκπομπή» με τίτλο «Οικογενειακές υποθέσεις», στην οποία πρωταγωνιστούν «καθημερινοί» άνθρωποι και βγάζουν στην οθόνη τα ...άπλυτα των οικογενειών τους. Στην πρώτη εκπομπή πρωταγωνιστές ήταν δύο νέοι, ένας 16χρονος μαθητής που έχει συνάψει σχέσεις με μια 23χρονη, πρώην ιερόδουλη και νυν χορεύτρια νυχτερινού μαγαζιού, καθώς και οι ...αγανακτισμένοι γονείς του μαθητή που προσπαθούσαν - έχοντας παντού μαζί τους να τους ακολουθεί μία κάμερα - να «σπρώξουν» τον γιο τους να διακόψει τη σχέση μαζί της. Και τι δεν προβλήθηκε: Ο χορός της μισόγυμνης κοπέλας, ο καυγάς με τον προαγωγό και η σύλληψη του νεαρού, οι ομηρικοί καυγάδες με τους γονείς, οι αντιδράσεις των συμμαθητών στο σχολείο κ.ά. Ολα μαζί χρησιμοποιήθηκαν με το γνωστό δραματοποιημένο στιλ, για να στηθεί άλλη μία τηλεοπτική σαβούρα, πέρα από τα όρια της αξιοπρέπειας.

Η προβολή τέτοιων υποπροϊόντων, όπως και η εξαφάνιση από την τηλεοπτική οθόνη οποιασδήποτε πολιτιστικής εκπομπής που θα προάγει το πνεύμα, δεν είναι καθόλου τυχαία. Είναι καθαρή συνειδητή επιλογή, που έρχεται να προστεθεί στην πολύχρονη προετοιμασία που έχει γίνει με τις διάφορες τηλεοπτικές σαβούρες και τα δήθεν ψυχαγωγικά προγράμματα και εντάσσεται στη «διαπαιδαγώγηση» της κοινωνίας ότι όλοι μπορούν να γίνουν αντικείμενα παρακολούθησης.

Τα κανάλια σέρνουν το χορό της αθλιότητας, για τα οποία το κυνήγι του κέρδους, χωρίς όρους και αρχές, είναι υπέρτατη αρχή, πάνω από την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια. Παράλληλα, συνειδητή είναι και η επιλογή να καλλιεργούν την πνευματική πενία, τον εθισμό σε ό,τι πιο σκάρτο, στο διασυρμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, στην αποχαύνωση, στην εμπορευματοποίηση συνειδήσεων και εγκαθίδρυσης «βάρβαρου» πολιτισμού. Το σχέδιο είναι ξεκάθαρο: Εγκλωβισμός, πλήρης αποβλάκωση, ώστε ο πολίτης να μη σκέφτεται, να μην ασχολείται με τα καθημερινά σοβαρά προβλήματα, να μην ψάχνει, να μην αντιδρά, να μη διεκδικεί λύσεις στα αδιέξοδα που δημιουργούνται. Και οι λύσεις βρίσκονται στην καθημερινή πάλη, στη δραστηριοποίηση στους χώρους δουλειάς και μόρφωσης, στις γειτονιές, μακριά από την «ελπίδα» που προσφέρουν τέτοιου τύπου τηλεθεάματα.


Α. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ