Παρασκευή 22 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

Πριν λίγο διάστημα πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η 3η Συνδιάσκεψη της Ενωσης Οργανώσεων Αντιστασιακών και Αντιφασιστικών Κινημάτων των Βαλκανίων. Στη συνδιάσκεψη αυτή πήραν μέρος αντιπρόσωποι από την ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Δημοκρατία Σερβίας (Βοσνία-Ερζεγοβίνη), Βουλγαρία, Ελλάδα και Κύπρο. Αντιπρόσωποι των οργανώσεων Ρουμανίας, Ουγγαρίας, Ουκρανίας, Λευκορωσίας, Ρωσίας, FYROM, FIR και FMAC δεν μπόρεσαν να συμμετέχουν, έστειλαν χαιρετισμούς, προτάσεις και ευχές για την επιτυχία της συνδιάσκεψης. Η FIR αντιπροσωπεύτηκε από τον αντιπρόεδρό της και πρόεδρό της ΠΕΑΕΑ Ν. Τερζόγλου.

Οπως τονίζεται, εκτός των άλλων, στη ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ που εγκρίθηκε:

Η συνδιάσκεψη εξέφρασε σοβαρή ανησυχία για την πολιτική κατάσταση σε μερικές βαλκανικές χώρες. Επισημάνθηκε ότι σε μερικές τέως σοσιαλιστικές χώρες των Βαλκανίων επανήλθαν στην εξουσία πολιτικές δομές που υπήρχαν πριν από το Β` Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι φασιστικές οργανώσεις αναβιώνουν, ενώ αντιπρόσωποι αυτών των οργανώσεων υπάρχουν στα κρατικά θεσμικά όργανα. Ταυτόχρονα το Αντιφασιστικό Κίνημα και οι αντιφασίστες λοιδορούνται. Τα μνημεία προς τιμήν εκείνων που έχασαν τη ζωή τους στον αντιφασιστικό αγώνα γκρεμίζονται, οι αντιφασίστες στερούνται τα δικαιώματα που τους είχαν αποδοθεί σε αναγνώριση του ανιδιοτελούς αγώνα τους κατά του φασισμού.

Η Συνδιάσκεψη, εκφράζοντας τη βαθιά ανησυχία της, τονίζει ότι είναι αντίθετη στις προσπάθειες επαναχάραξης της ιστορίας και αποκατάστασης των φασιστών και αυτών που συνεργάστηκαν με τις δυνάμεις του Αξονα και στις προσπάθειες να σπιλωθεί η τιμή και η αξιοπρέπεια των βετεράνων των εθνικοαπελευθερωτικών αγώνων. Επίσης, διαμαρτύρεται για τη βεβήλωση και καταστροφή, ακόμα και εξαφάνιση, των Μνημείων του Απελευθερωτικού Αγώνα και καλεί όλες τις κυβερνήσεις των βαλκανικών χωρών να προστατεύσουν τα αντιφασιστικά μνημεία. Σχετικά με τους αντιστασιακούς, εκφράζει τη δυσμενή μεταχείριση των βετεράνων, των αναπήρων και των πεσόντων στο Β` Παγκόσμιο Πόλεμο και των οικογενειών τους και ζητά την απόδοση όλων των αναφαίρετων δικαιωμάτων τους.

Τέλος, καταδικάζεται η λεγόμενη παγκοσμιοποίηση της νέας τάξης και εκφράζεται η ανησυχία γιατί εδώ και 26 χρόνια δεν έχουν εφαρμοστεί τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο, ώστε να τεθεί τέρμα στην κατοχή και να σταματήσει η μεθόδευση για τη διχοτόμηση του νησιού. Καταδικάζονται, επίσης, οι πολεμικές ενέργειες του Ισραήλ εναντίον αόπλων Παλαιστινίων και ζητάει την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ για τη σύσταση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Με αφορμή αυτή τη συνδιάσκεψη, ο «Ρ» μίλησε με τον Νίκο Τερζόγλου, πρόεδρο της ΠΕΑΕΑ και αντιπρόεδρο της FIR. Η συνέντευξη έχει ως εξής:


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ