Παρασκευή 22 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
Βάσανα χωρίς τέλος για τους αντιστασιακούς

- Θα ήθελα ιδιαίτερα να μας πείτε ποια είναι η κατάσταση και ποια τα ξεχωριστά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αντιστασιακοί των πρώην σοσιαλιστικών χωρών μετά τις ανατροπές;

- Μετά την ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος, με τη βοήθεια και των ντόπιων προδοτών τύπου Γκορμπατσόφ, σ' όλες σχεδόν τις χώρες αυτές οι βετεράνοι πολέμου αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βετεράνοι σ' όλες τις καπιταλιστικές χώρες. Καταργήθηκαν σχεδόν όλες οι τιμητικές διακρίσεις καθώς και οι οικονομικές απολαβές που είχαν δοθεί στους βετεράνους του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι νέοι κυβερνώντες δείχνουν την εχθρότητά τους.

Για την αντιμετώπιση αυτής της απαράδεκτης κατάστασης, οι βετεράνοι οργανωμένα παλεύουν για τη δικαίωσή τους.

Για παράδειγμα, η κυβέρνηση της Λετονίας δηλώνει ότι η Λετονία δεν πολέμησε με κανέναν, ενάντια σε κανέναν, δεν κήρυξε πόλεμο, γι' αυτό και δεν υπάρχουν εκεί προβλήματα αναπήρων πολέμου, υπονοώντας ότι τον πόλεμο τον έκανε η Σοβιετική Ενωση και αυτή είναι υπεύθυνη. Εκεί υπάρχουν 4.885 βετεράνοι και απ' αυτούς 1.500 ανάπηροι, οι περισσότεροι ρωσικής καταγωγής, αλλά μόνιμοι κάτοικοι Λετονίας.

Στη Λιθουανία η ίδια κατάσταση. Εκεί ζουν ακόμη περίπου 13.500 βετεράνοι πολέμου, απ' τους οποίους οι 6.000 είναι ανάπηροι με μέση ηλικία γύρω στα 78 χρόνια. Σε πάνω από 3.000 στέρησαν, από το 1998, την πενιχρή σύνταξη των 35 δολαρίων, με τη δικαιολογία ότι υπηρέτησαν στο υπουργείο Εσωτερικών της τότε Σοβιετικής Ενωσης.

Στη Μολδαβία όλα σχεδόν τα προνόμια για τους βετεράνους πολέμου ή μειώθηκαν ή καταργήθηκαν εντελώς. Τα ενοίκια ξεπερνούν κατά πολλές φορές την πενιχρή σύνταξή τους. Σε αναπήρους δίχως πόδια ή χέρια, συμπληρώνουν τη σύνταξή τους με τρία δολάρια και η ιατρική περίθαλψη είναι μόνο με πληρωμή. Η αξία των φαρμάκων απλησίαστη.

Με έκκλησή τους απευθύνθηκαν προς τη Ρωσική Επιτροπή Βετεράνων για υποστήριξη και βοήθεια. Ντρέπονται γιατί φορώντας τα παράσημά τους ζητιανεύουν στους δρόμους ή ψάχνουν στα σκουπίδια, για να μην πεθάνουν από την πείνα.

Στη Ρουμανία λόγω της εχθρότητας της σημερινής εξουσίας - της Δεξιάς - έχουν καταργηθεί συστηματικά όλα τα δικαιώματα που είχαν οι βετεράνοι αντιφασίστες, στην προσπάθεια να εξαφανίσουν μνήμες και επιτεύγματα των αγωνιστών.

Στην ίδια τη Ρωσία, εξάλλου, ενώ πάνω από 600.000 βετεράνοι έχουν ανάγκη νοσηλευτικής περίθαλψης, μόνο για το ένα τρίτο έχουν κάποια εξασφάλιση. Κι εκεί καταργήθηκε η δωρεάν υγεία και τα φάρμακα.

Αλλά και στις άλλες χώρες επικρατεί η ίδια κατάσταση. Ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής για τα προβλήματα στην Ευρώπη, σ. Ανδρέας Χριστόφιας, πρόεδρος της Ενωσης Βετεράνων της Κυπριακής Δημοκρατίας, με εντολή της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Βετεράνων (FMAC) επισκέφθηκε το 1999 τις χώρες Λιθουανία, Λετονία, Λευκορωσία και Πολωνία. Εκεί διαπίστωσε την απαράδεκτη αυτή κατάσταση και πρότεινε στη FMAC ν' απευθύνει διαμαρτυρία στα όργανα του ΟΗΕ για να επέμβει θετικά ο Οργανισμός.

Γενικά σ' όλες τις χώρες της Δυτικής, Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης καθώς και στις χώρες της Βαλκανικής, οι βετεράνοι συνεχίζουν τον αγώνα τους για τη δικαίωσή τους.

Οπως και προηγούμενα αναφερθήκαμε για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, και εμείς οι Ελληνες αντιστασιακοί παίρνουμε ενεργό μέρος. Είμαστε μέλος της Ενωσης των Οργανώσεων των βετεράνων των βαλκανικών χωρών, μέλος της FIR από χρόνια και έχουμε διαδοχικά εκλεγεί στη θέση του αντιπροέδρου ως μέλος της ΠΕΑΕΑ.

Τα πολιτικά ιδανικά της ΕΑΜικής Αντίστασης ισχύουν και σήμερα, για ανεξαρτησία-ελευθερία-κοινωνική δικαιοσύνη, γιατί η σημερινή κατάσταση επιβεβαιώνει την ορθότητα του αντιστασιακού αγώνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ