Παρασκευή 5 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Πλημμύρα οι κρατικές ενισχύσεις

Στην επιστροφή της συμμετοχής του κράτους (350 εκατ. ευρώ) προχωρά η Εθνική Τράπεζα

Τη σταδιακή απεμπλοκή τους για ορισμένες από τις κρατικομονοπωλιακές ρυθμίσεις επιλέγουν σε αυτή τη φάση κάποιες από τις μερίδες του ντόπιου τραπεζικού κεφαλαίου. Πρόκειται για την έξοδο από το πρώτο πακέτο με τα 28 δισ. ευρώ και ειδικότερα για την απαλλαγή τους από την κρατική συμμετοχή στα μετοχικά κεφάλαια και στα διοικητικά συμβούλια. Η έξοδος από τα συγκεκριμένα πακέτα τους παρέχει και τη δυνατότητα να ξαναμοιράσουν μερίσματα στους μεγαλομετόχους τους, να ξαναβγούν στη διατραπεζική πιάτσα, να διεκδικήσουν κατά τη δυνατότητα της κάθε μιας, ισότιμους όρους από το λοιπό συναγωνισμό.

Να σημειωθεί ότι οι κεφαλαιακές ενισχύσεις του κράτους (κρατική συμμετοχή στα μετοχικά κεφάλαια) διαμορφώνονται περίπου σε 4 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, τα συνολικά κρατικά και διακρατικά πακέτα στήριξης (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΔΝΤ κ.ά.) φτάνουν στα 300 δισ. ευρώ, ποσά που ξεπερνούν κατά πολύ ένα ολόκληρο ΑΕΠ, τα οποία οι «μηχανισμοί στήριξης» έχουν παραδώσει για ξεκοκάλισμα στις μερίδες της πλουτοκρατίας.

Ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας μετά και την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (1,8 δισ. ευρώ) αποφάσισε να ξεκινήσει τη διαδικασία εξόδου, να εξαγοράσει και επιστρέψει στο κράτος τις προνομιούχες μετοχές, ύψους 350 εκατ. ευρώ. Επιφυλακτικοί για την ώρα φαίνεται να είναι οι άλλοι τραπεζικοί όμιλοι, όπως οι Αλφα (959 εκατ. ευρώ), Γιούρομπανκ (965 εκατ. ευρώ), Πειραιώς (370 εκατ. ευρώ) κ.ά.

Παραπέρα αύξηση των τραπεζικών δανείων που χαρακτηρίζονται «κόκκινα» για τις ελληνικών συμφερόντων τράπεζες «βλέπουν» οι μεγαλορεντιέρηδες του οίκου Fitch, εκτιμώντας ότι θα παραμείνουν σημαντικά εξαρτημένες από τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ